Akciğer kanserine davetiye çıkarmayın!..
Akciğer kanserine davetiye çıkarmayın!..
Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Tıp Fakültesi Radyoloji Onkolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bahar Baltalarlı, toprak zemine oturmuş, derin çatlakların bulunduğu, iyi izole edilmemiş evlerde radon gazının seviyesi yüksek olduğu için bu tür evlerde yaşayanların akciğer kanserine yakalanma oranının daha fazla olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Baltalarlı, akciğer kanserine neden olan etmenlerin öncelikle sigara olduğunu, radon gazının da önemli bir faktör niteliği taşıdığını ifade etti.
Evlerde zemin çatlaklarından çıkan radon gazının maden ocakları, mağara ve su arıtma tesisleri gibi yerlerde yüksek oranda bulunduğunu belirten Baltalarlı, şöyle konuştu:
’’Birçok ülkede radonun sigaradan sonra akciğer kanserinin en önemli nedenleri arasında olduğu gösterilmiştir. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre radon gazına atfedilebilen akciğer kanserleri oranı yüzde 3 ile yüzde 14 arasında değişiyor. Radon düzeyi toprakla temas halinde olan bodrum katları, kiler veya diğer yapısal alanlarda genellikle yüksek. Toprak zemine oturmuş, derin çatlakların bulunduğu, iyi izole edilmemiş evlerde radon gazının seviyesi yüksek olduğu için buralarda uzun süre yaşayan kişilerin akciğer kanserine yakalanma oranı daha fazla.’’
Baltalarlı, radon gazının sigara dumanıyla birleşmesinin akciğer kanserine yakalanma oranını artırdığını ifade ederek, şunları söyledi:
’’Renksiz ve kokusuz olan radon gazı havaya karıştığı zaman zararsız. Radon gazı topraktan havaya kolaylıkla sızar ve alfa partikülleri denen iyonlaştırıcı radyasyon yayar. Bu partiküller elektrik yüklüdür ve bizlerin soluduğu havadaki tozlara ve diğer partiküllere yapışır. Sonuç olarak bu partiküller solunum yollarımıza yerleşebilir ve DNA’ya zarar vererek akciğer kanserine yol açabilir. Havadaki dolaşımdan dolayı dış ortamda radon seviyesi genellikle düşüktür. İçme suyunda da bulunabilen radonun konsantrasyonu suyun kaynağına göre değişir ve konsantrasyon zaman zaman tehlikeli seviyelere ulaşabilir. Radon seviyesi yapı içinde ve kapalı ortamlarda yüksektir.’’
Baltalarlı, radon gazından korunulması için evlerin sık sık
havalandırılması, sıva ve çatlakların onarılması gerektiğini
söyledi.