1 TL’lik komisyon Yargıtay’a kadar çıktı

Tek çekim yapılan kredi kartlarında, tüketiciden 'komisyon' adı altında ayrıca bir ücret istenmesi, Yargıtay’a kadar çıktı. Son olarak bir tüketici telefon faturasını öderken 1 lira 5 kuruşluk “komisyon' ile karşılaşınca konu Yargıtay'a taşındı.

Sabah Gazetesi'nden Hayrettin Şaşmaz'ın haberine göre tek çekim yapılan kredi kartlarında, tüketiciden 'komisyon' adı altında ayrıca bir ücret isteniyor. BDDK tarafından yapılan düzenlemeye göre; bu durum 'suç teşkil ediyor. Son olarak bir tüketici telefon faturasını öderken 1 lira 5 kuruşluk "komisyon' ile karşılaşınca konu Yargıtay'a kadar çıktı.

Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, alınan ücrete 'deli dumrul vergisi' diyerek gönderme yaptı. Konunun Yargıtay'a kadar çıkmaması gerektiğini ifade eden Ağaoğlu, "Yargıtay da doğru kararı verdi" dedi.

Kredi kartıyla cep telefonu faturasını tek çekim ödeyen bir kişiden 1.05 lira değerinde 'komisyon' bedeli kesildi. 5464 sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu'nun 17. Maddesi'nde yer alan BDDK'nin belirlediği kıymetli maden, hisse senedi, yabancı para gibi fiyatı anlık değişen ürünlerin satışında kredi kartıyla tek çekim ödemelerde komisyon alınmasının yasaklandığı maddesine aykırı bir durum olunca da olay yargıya taşındı.

Ataşehir İlçe Tüketici Hakem Heyeti tarafı konuyu işledi ve tüketici haklı görüldü. Mahkemenin de tüketiciyi haklı görerek verdiği karara, dosya Yargıtay'a 'olağandışı yollarla' taşınarak itiraz edildi. İtirazı değerlendiren Yargıtay, mahkeme ile aynı tarafta bulunarak onama yoluna gitti.

YARGITAY MEŞGUL EDİLDİ

Durumu değerlendiren Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, alınan ücret değerini 'deli dumrul vergisi' olarak nitelendirdi. Dava sürecine ilişkin de konuşan Ağaoğlu, "1,05 liralık dava için Yargıtay meşgul edildi. Banka avukatları Dimyat'a pirince giderken de evdeki bulgurdan oldular" dedi.

Ağaoğlu, "Tüketiciden hesap açma ve kapama işlemleri ile hesap cüzdanı yazdırma işlemlerinden herhangi bir ücret alınamaz" diyerek kanuna işaret etti.

"BDDK VE TCMB'NİN BELİRLEMEDİĞİ HİÇBİR ÜCRET YANSITILAMAZ"

Düzenlemeye ilişkin detayları bilgileri de veren Ağaoğlu, "28 Mayıs 2004'te yürürlüğe giren yeni Tüketici Kanunu bankaların finansal tüketicilere yansıtabileceği ücret kalemlerinde BDDK'ın belirlediği ücretlerin alınabileceğine dair bir düzenleme yapıldı. Geçtiğimiz yıl bu düzenleme değişiklik yapılarak BDDK'ın yetkisi Merkez Bankası'na verildi. BDDK'ın görevli olduğu sürede belirlemediği veya Merkez Bankası'nın belirlemediği hiçbir ücret yansıtılamaz" diye konuştu.

Uğur Dündar'ın 'babalık' davasında karar çıktı Özcan Deniz'den flaş Mert Yazıcıoğlu atağı Hadise ve Şenol Sönmez galada aşk görüntüleri sergiledi: Aşkları nasıl başladı? Dolandırıcıların yeni hedefi ressam Bedri Baykam oldu Seda Bakan'dan film galasında Tuba Büyüküstün'e gönderme Hadise sarı saçlarından vazgeçti