‘Her şey dahil’e dikkat!..

‘Her şey dahil’e dikkat!..

Tatil mekanlarında baştan çıkartıcı ‘her şey dahil’ büfelerinin cazibesine kapılıp, evinize artmış kilolarla ve genişlemiş bir bedenle dönmeyin!

Tatili çok sıkı bir spor ve diyet yaparak kampa dönüştürmeden de hem tatil yapıp hem de sıkı bir diyete gerek kalmadan kilonuzu koruyabilirsiniz.

Yaza girerken başlanan diyetlerde, en büyük tuzak gidilen tatil mekanlarındaki ‘her şey dahil’ büfeleri oluyor!

Neredeyse sadece kuş sütünün eksik olduğu böyle ortamlarda tatil yaparken diyeti devam ettirmek de hayli zor oluyor. Hele de tatildeki tek hedefi dinlenmek ve rahatlamak olanlar için diyet yapmak bir zulme dönüşebiliyor! “İşte bu nedenle tatilde amaç, kilo vermekten öte var olan kiloyu korumak olmalı” diyen Medical Park Bahçelievler Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Emel Unutmaz; tatilden artmış kilolarla ve genişlemiş bir bedenle dönmek istemeyenler için sağlıklı beslenme tüyoları verdi:

TATİLDE DE KAHVALTI

Her zaman sağlıklı beslenme önerilerinin başında yer alan kahvaltı; açık büfe zamanında da vazgeçilmemesi gereken en önemli öğün. ‘Sabah iştahsız oluyorum’ diyorsanız; 1 bardak sütle birlikte meyve veya çeşitli gevreklerle de kahvaltı yapabilirsiniz. Kahvaltıda; 1 bardak süt, 6 - 8 kaşık yulaf gevreği, 1 çay kaşığı tarçın ve 10 - 12 fındığı karıştırarak hem dengeli hem doyurucu birmönü oluşturabilirsiniz. Veya kepekli bir tost ile birlikte şekersiz tarçın konmuş bir yeşil çay da olabilir. Tabii en güzeli yavaş yavaş iyi çiğneyerek yapılacak, bol çiğ sebze (domates, salatalık, maydanoz ve çeşitli yeşillikler) ile birlikte peynir, yumurta (sıklığı kişiye göre değişmek kaydıyla), esmer ekmek, zeytin ile yapılan geleneksel kahvaltı olacaktır.

ARA ÖĞÜNLERİ ATLAMAYIN

Her şey dahil’ sisteminin güzel taraflarından biri de ara öğün imkanı sunuyor olması. Sabah ile öğle arası 3 -4 saati geçmiyorsa yapılmayabilir; ancak öğle ile akşam arasında yani ikindi dediğimiz öğünde mutlaka küçük de olsa bir ara öğün yenmesi faydalı olacaktır. Diğer öğünlerle kombine bir şekilde, sabah yapılmadıysa yine gevrek ve süt / yoğurt veyameyve ile süt / yoğurt iyi tercihlerdir. Veya bulunabiliyor ise kepekli bir tost ile ayran veya kalorisiz bir içecek olabilir. Kişinin canı gözleme istiyorsa akşam yemeğindeki karbonhidrat (çorba,makarna, pilav, patates vb.) tercihini azaltarak yağsız bir gözleme de tüketebilir. Yine dondurma da süt + meyve haklarından düşerek tüketilebilecek bir besin olabilir; ama elbette sıklığına dikkat ederek!

BOL BOL SIVI ALIN

Yaz aylarında en çok ihtiyaç duyulan şey sıvı... Su içmeyi sevemeyenler için bu ihtiyacı karşılamak asitli ve kalorili sıvılara kalıyor. Bu noktada kişinin en güzel yapacağı şey kendine hedef koymaktır. Günlük 2 litre su içmek kaydıyla istediğinde maden suyu (kalp, tansiyon, böbrek hastalıkları gibi sodyum kısıtlaması gerektiren bir rahatsızlık yok ise) ayran, kalorisiz içecekler (diyet içecekleri günde 1 kutu geçmemekte fayda var) içilebilir. Yazın terle birlikte kaybedilen mineraller, vücutta halsizlik bitkinlik yaratabilir; bunun engellenmesi için gerekli olanmineral takviyesini de kişimaden suyu ile karşılayabilir.

YAZ MEYVELERİ ŞİFA DOLU

KİRAZ: Kolesteroller üzerine olumlu etkileri vardır.

KAYISI: Kanser ile mücadelede iyi karotenoid kaynağıdır. Kan yapıcı özelliği vardır

ANANAS: Potasyum, fosfor, demir, A ve C vitamini içerir. Toksin atıcıdır. Bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar. Cilt sağlığında etkindir. Zindeliği artırır.

KARPUZ: A ve C vitamini ile fosfor ve potasyum içerir. Böbrekteki kum ve taşların atılmasında faydalıdır. Toksin atıcıdır. Sıvı ihtiyacının karşılanmasına da katkısı vardır.

KAVUN: A vitamini, potasyum ve folik asitten zengindir. Damar tıkanıklığında, bağırsakların çalışmasında etkilidir. Göz sağlığına fayda sağlar.

MANGO: A ve C vitamini yönünden hayli zengindir. Göz ve cilt sağlığına iyi gelir. Antioksidan özelliği ile kansere karşı koruyucudur.

PEPİNO: C vitamini, fosfor ve potasyum kaynağıdır. Eklem romatizmasında, kemik gelişiminde ve hemofili hastalığında etkilidir.

ÜZÜM: Potasyum ve C vitamini deposudur. Sindirim sistemi üzerinde faydalıdır. Vücudun savunma mekanizmasını güçlendirir.

MEYVEYİ ABARTMAYIN

Diyetlerde sınırsız yenileceği yanılgısına düşülen meyve porsiyonları; en masum görünüşlü karbonhidrat kaynaklarıdır! “Ama o meyve, çok yesem ne olur ki” demeyin. Meyveler de nihayetinde karbonhidrat dolayısı ile kalori içeren besinlerdendir. Günlük tüketimi kişiye bağlı olarak değişmekle birlikte, sağlıklı bireylerde ortalama 3-5 porsiyon tüketimi gereklidir. Ancak porsiyon ölçüsüne dikkat etmek şartıyla! Ayrıca yemeklerle birlikte tüketmektense ara öğün olarak tercih etmek daha faydalı olacaktır.

ÖRNEK TATİL MÖNÜSÜ

KAHVALTI

2 dilim esmer ekmek

2 dilim peynir veya 1 dilim

1 yumurta

Bol çiğ sebze (Domates, salatalık, maydanoz vb.)

2 ceviz

3 - 4 adet zeytin

Şekersiz çay / yeşil çay (Kabuk tarçın eklenmiş)

ARA: 1 Meyve

ÖĞLE

Izgara et / tavuk / balık

Salata

ARA

1- 2 meyve

1 bardak süt / yoğurt

1 paket diyet bisküvi veya 1 - 2 dilim ekmek yerine geçenler

AKŞAM

Zeytinyağlı sebze yemeği

1 kase yoğurt

2 dilim esmer ekmek

ARA  1 - 2 meyve

1 bardak süt / 1 kâse yoğurt

SERDA KIVILCIM



Yasemin Şefkatli ikizlerinin hastalığını açıkladı Kuruluş Osman’a iki flaş veda, bir yeni oyuncu! Ünlü ismin son görüntüsü yürek burktu Elton John'dan üzücü itiraf: "Şarkı sözlerini bile okuyamıyorum" Şoray Uzun'un isyanı: "Hakkımı helal etmiyorum!" Ebru Şallı'dan nafaka açıklaması