Anne ve bebek için emzirmenin önemi

Emzirmek anne için de bebek içinde son derece önemli bir birlikteliktir. Her iki taraf içinde büyük avantajlar sağlar.

Akşam Gazetesi'nden Nil Şahin Gürhan'ın yazısı...

Yapılan birçok çalışmada emziren annelerin daha mutlu ve daha sağlıklı olduğunu göstermiştir. Anne sütü bebek için, tartışmasız, alternatifsiz en önemli besindir. Bebeğinizi emzirerek onun hayata başlarken daha sağlıklı olmasını ve daha güçlü tutunmasını sağlamasında maksimum güç oluşturmuş olursunuz.  Her geçen gün emzirmenin bebek gelişiminde ki önem ve  faydalarını keşfediyoruz. 

EMZİRMENİN AVANTAJLARI

- Emziren annelerde göğüs kanseri riski çok düşük oranda oluyor. 

- Emzirmek anne ve bebek arasında doğal birliktelik ve destek sağlıyor. Emziren annelerin depresyona girme riski çok daha az oluyor. 

- Emzirmek annenin vücudunun eski haline gelmesini kolaylaştırıyor, emziren anneler fazla kilosunu daha kolay verebiliyor. Bebeğini ilk 6 ay emziren annelerin vücudu hormonal olarak daha hızlı ve dengeli incelme gösteriyor.

- Anne ilk 6 ay yeterli emzirdiğinde adet kanamaları daha az oluyor bu da kansızlık (anemi) riskini büyük ölçüde azaltıyor.

- Bebeğini emzirmek annenin annelik duygusunu daha yoğun yaşamasını kolaylaştırdığı için bebekle ilişkisinde daha mutlu ve daha doyumlu kılıyor.

- Anne sütü alan bebekler daha seyrek ve zor hastalanıyor, hastalanırlarsa da daha çabuk iyileşiyor. Bu da grip ve soğuk algınlığının yoğun olduğu dönemleri daha sağlıklı geçirmesinde katkı sağlıyor. Sağlıklı büyüme eğrisinin bozulmasını engelliyor. 

Emzirmenin, bebeğe ilk besin olarak anne sütü vermenin ve yaşamın ilk 6 ayında sadece anne sütü ile belemenin sonra ek gıdalara geçmenin faydası tartışılmaz. Beslenme şekliniz emzirme içeriğini oluşturur. Anne sütünün yeterli olması için birinci besin maddesi sudur. Emziren anne her gün en az 2- 3 litre su içmelidir.  Kahvaltıda tahin pekmez karışımı tüketmek sütün miktarını arttırdığı gibi kalitesini de artırır. 

GECE EMZİRMELER SÜTÜ ARTIRIR

Öğlen ve akşam yemeğinde zeytinyağı ilaveli bol salata yemelisiniz. Çok yoğun ve stresli olduğunuz dönemlerde malt içeceği tüketmek de sütün azalmasını engeller. Tabi 2- 3 saatte bir emzirmek sütün sürekli üretilmesi için maksimum miktarda olması için çok önemli. Gece emzirmeleri de süt üretimini maksimum düzeyde artır. Bebek emmeye devam ederken alıp diğer göğsünüzü vermeyin veya emzirmeyi sonlandırmayın. Doğal ve rahat davranın. Fazla sütünüzü boşaltın ve sonra vermek üzere derin dondurucuda saklayın. Bebeğiniz bir göğsünüzü tamamen emdi, doydu ve diğerini almadı ise diğer göğsünüzü makine ile boşaltın. Ve o sütü ihtiyaç olduğunda kullanılmak üzere derin dondurucuda anne sütü saklama poşeti içinde üzerine tarih yazarak saklayın. 6 ay içinde kullanmayı unutmayın. 

Neler süt yapar?

Süt beyinden gelir, beyinden üretilen prolaktin ve oksitoksin hormonu süt üreten hormonlardır. Ve bu hormonların aktif hale gelmesi için annenin emzirmeyi istemesi ve bebeğin doğru bir şekilde emmesi gerekir. Gördüğünüz gibi emmek ve emzirmek işlevi birbirini tamamlayan anne ve bebeğin işbirliği ile gerçekleşir. Bol su içmek, 2-3 saatte bir sürekli beslenmek, karbonhidrat, protein, yağ yönünden yeterli beslenmek süt yaptığı gibi sağlıklı süt üretiminin de temelini oluşturur.

Nil Şahin GÜRHAN / Akşam Gazetesi

'Gizli Bahçe' dizisi neden erken final yaptı? Murat Yıldırım'dan bomba sözler İnşaat devinin veliahtının boşanma sınavı TRT 1’in "Kara Ağaç Destanı" dizisi final yapıyor Pelin Akil 'Yalı Çapkını'nından apar topar gönderiliyor Doğukan Manço'dan 'Barış Manço' filmi hakkında olay sözler Ebru Baki Sözcü TV’den ayrıldı mı?