Ara öğünler sınıfça yenmeli

Ara öğünler sınıfça yenmeli

Okulda çocuğu fast food’dan uzak tutmak için öğretmenlere de görev düştüğünü söyleyen Medical Park Bahçelievler Hastanesi Beslenme Uzmanı Emel Unutmaz, “Ara öğünler öğretmenle belirlenmeli, sınıfta çocuklar hep birlikte yemeli. Böylece çocuk meyve yerken, diğer arkadaşının cips yediğini görmez” diyor.

Okul çağında sağlıklı beslenme neden önemli?

Okullarda çocuklar az da olsa özgürlüklerini kazanır ve kararlarını kendileri vermeye başlar. Bu kararlar içinde en önemlilerinden biri de yapılan beslenme tercihidir. Okul dönemi; çocukların kendi kararlarını verdikleri, aynı zamanda da kalıcı alışkanlıklar kazandıkları süreçtir. Günün çoğunu okulda geçiren çocuk için beslenme öyle planlanmalıdır ki; ne sıkıcı olsun, ne de eksik kalsın! Bu
konunun görünmez kahramanları da tabii ki yine anne babalardır ama okul yönetimine ve öğretmenlere de görev düşüyor.

Bu konuda anne ve babalara düşen görev nedir?

Özellikle anneler, çocuk yeterli beslense dahi, bunu yeterli görmeyerek sürekli baskı yapabiliyor. Çocuk da buna tepki olarak tüketeceği besinden vazgeçebiliyor. Bu nedenle annenin bu noktada biraz rahatlaması ve çocuğunu iyi gözlemlemesi gerekiyor. Beslenme konusunda çocuğa baskıcı yaklaşılmamalı; eğer bir besini sevmiyorsa, o besine ara verilmeli ve devamında farklı bir şekilde,
farklı bir yöntemle pişirilerek veya servis ederek tekrar denenmeli. Şunu unutmayın ki; artık çocuğunuz bir birey; kendi kararları ve zevkleri var, onu sevmediği bir şeyi yemeye zorlamak, hem beslenme düzenini hem psikolojisini bozabilir.

Düzen oluştururken dikkat  edilecek ilk adım hangisi?

Tabii ki kahvaltı. Kahvaltı; gece boyunca oluşan açlığın giderilmesi, vücut ihtiyaçlarının karşılanması, okulda dikkat azalmasının önüne geçilmesi açısından vazgeçilemezdir. Kahvaltı için her zaman tam donatılmış bir masa gerekmez; çocuğunuz için yapacağınız bir tost, yanında bir bardak süt veya süt içine konulmuş gevreklerle de güzel bir kahvaltı hazırlamış olursunuz. Önemli olan besin çeşitliliğinden vazgeçmeden; karbonhidrat, protein ve yağ içeren bir mönü oluşturmak.

Okul yönetimi ve öğretmenler neler yapabilir?

Çocukların beslenmesinin düzenlenmesinde sadece öğün üzerinde durmak doğru değil. Ayrıca aralarda bir şeyler yemeye ihtiyaç duyan çocukları doğru şekilde yönlendiremezsek, tercihleri boş kalori içeren gıdalar olur. Hem çocukların yanlış tercihlerini engellemek, hem de yeterli beslenmelerini sağlamak için; çocuğun okula giderken beslenme çantasına, kolay tüketebileceği küçük ara öğünler koymak önemli. Hatta bu konu okul yönetimiyle ya da sınıf öğretmeniyle
konuşularak, sınıf genelinde ara öğünler düzenlenebilir. En yakın arkadaşları öğle yemeği yerine cips yerken, çocuğunuzun yemekhaneye gidip ya da sınıfında sizin hazırladığınız sağlıklı besinleri tüketmesi çok gerçekçi bir beklenti olmayacaktır çünkü. Teşvik ederken bu da göz önüne alınmalıdır.

Ara öğünlerde neleri tüketmeleri sağlıklı olur?

Ara öğünlerde; meyve, meyveli    yoğurt, süt , taze sıkılmış meyve suyu, sütlü tatlı veya puding gibi seçenekler kullanılabilir.


KANTiNLER UMUT VERiYOR

Çocuk beslenmesindeki ana noktalarından biri de okulda satılan yiyecekler. Meyve satmaya başlayan, asitli içecek satışını yasaklayan, ızgara yöntemini kullanan, mönüleri diyetisyenler tarafından planlanan yemekhane ve kantinler artık var. Bu tarz kantinlerin artması için ailelere de iş düşüyor. Talep etmeyi hiç bırakmadan; rahatsızlıklarını ve yanlış gördüklerini mutlaka okul yönetimine iletmeliler. Hatta okul aile birlikleri periyodik olarak buraları denetleyebilir, böylece satılan malzemenin çeşidi ve kalitesi kontrol edilmiş olur.

DiYETiSYEN KONTROLÜ ARTIYOR

Okullardaki yemek mönülerinde; besin çeşitliliğini genişletmek, sebze, meyve ve tam tahıl grubu besinleri bulundurmak, gereksiz kaloriden, yağlı gıdalardan kaçınmak önemli. Çocuğun severek yiyeceği mönüler oluşturmak gerekir. Bunun için de okul yemekhanesini işleten firmaların, diyetisyenle birlikte hareket etmesinde fayda var. Zaten artık Sağlık Bakanlığı’nın da desteğiyle okul mönülerinin diyetisyenler tarafından hazırlanmasına özen gösteriliyor. Mönü hazırlamak,   bilgi ve birikim ister. Mönülerin    bu konuda eğitim almış uzman diyetisyenler tarafından oluşturulması, ileri yaşlarda oluşabilecek rahatsızlıkların  önüne geçmede önemli bir  adım olacaktır.
Murat Ceylan'ın çapkınlık gecesi 'Yalan' dizisiyle ilgili flaş gelişme Tuba Ünsal: "Prenses olmayı kim istemez?" Oğuzhan Koç'un milyonluk yatırımı Cem Yılmaz'a soruldu: "Herkes size gülüyor, siz kime gülüyorsunuz?" Kardeşler arasındaki kavgayı ayırmaya çalışan anne bıçaklanarak öldü