Aydan Üstkanat'ın kitabı sevildi..
Aydan Üstkanat'ın kitabı sevildi..
Genç araştırmacı yemek yazarı Aydan Üstkanat'ın yeni kitabı ŞekerSİZ' 'sağlıklı yemek' alanında önemli bir klavuz. Sadece yemek yazarlığı da değil yemek stilisti ve yemek fotoğrafçılığı da yapan Üstkanat, sağlıklı gıdaların da pekâlâ lezzetli olabileceğini uzun süredir bize anlatıyor. Yemek Rehberi ve Yap+Ye= Mutlu Ol adlı kitaplarının ardından Remzi Kitabevi'nden çıkan ŞekerSİZ' üçüncü kitabı...
Sağlıkla ilgili teşhis edilmesi bile bir yıl süren bir hastalıkla başlamış her şey... Reaktif hipoglisemi' teşhisi konulunca önce hayatı, yeme düzeni ve tabii ki mutfağı değişmiş... Reaktif hipogliseminin tedavisi kişinin doğru ve dengeli beslenmesiyle ilişkili... Yoksa kalp çarpıntısı, titreme nöbetleri, huzursuzluk, sinir ve panik atak hissi yaşamamak mümkün değil... O da bunu yapmış, lezzetin şekere bağlı olmadığı keyifli bir yemek dünyası yaratmış...
- Her şey kan şekerinizin ani düşüşüyle mi başladı?
Her şey onunla başlamasa da, bu derece radikal hale gelmesinin nedenidir. Bilinçli ve ahlaklı tüketime hep önem verdim. Ancak yiyeceklerin işlenmesinin bu derece sağlığı tehdit edebileceğinin somut olarak farkına varmak, malzemeleri de gözden geçirmeme, bazılarını da mutfaktan sonsuza dek göndermeme sebep oldu.
- Doğal da olsa yasak yiyecek var mı?
Sağlık açısından diyorsanız evet var. Örneğin bal, doğal ve çok faydalı ama glisemik indeksi yüksek, özellikle de çiçek balınınki çok yüksek. Pekmez mesela! O da şekeri ani yükselttiğinden yasak. Şeker sorununuz yoksa tüm tatlılarınızı bu doğal malzemelerle yapabilirsiniz. Ama ben yapamıyorum.
- Hazır ürünlerle besleniyor musunuz?
Hazır ürünlerde sadece dondurulmuş gıda kullanırım. Onların da üreticisine güveniyorsam, biliyorsam. Ürünlerine güvendiğim markaları kullanırım. Biz bir fasulyeden yemek yapana kadar o fasulye toplandığı anda tarladan başlayıp, halde, pazarda, evdeki buzdolabında bekler. Bu bekleme iyi değil. Oysa ki dondurulmak için mevsiminde toplanıp hemen dondurulanlar bence gerçekten sağlıklı. İş ki soğuk zincir kırılmasın.
- Beyaz un ve şekeri hayatınızdan çıkarmak zor oldu mu?
Çok zor oldu, özellikle şeker! Sigara hiç içmedim ama eşimin sigara bırakmak için yaşadığı krizleri gördüğümden açıkça söyleyebilirim ki, hiç ondan kalır yanı yok. Çok acı veriyor şekersiz kalmak. Üstelik benim gibi günde iki dilim kadayıf yiyen, reçelsiz kahvaltı sofrasına oturmayan, bir kutu çikolatayı bir dakikada yiyen birinden bahsediyoruz! Bağımlıydım resmen. Ve itiraf edeyim ilk aylarda bir dilim kek hayal ettiğimde ağzımın kenarından cidden su akıyordu... O kadar zorlandım.
- Kandaki şeker düzeyini ani değiştirmeyen en pratik gıdalar hangileri?
Pratik derken atıştırmalıksa ceviz, fındık, peynir, yoğurt! Yoğurdu yazın taze meyvelerle dondurup dondurma gibi yiyebilirsiniz. Kışın da elinizin altında bol tahıllı krakerler hazır bulunsun, tabii ev yapımı... Tarçınlı çay içebilirsiniz, bol su tüketin ve tatlı krizleri için kitabımdan şekersiz kurabiyeleri her daim kavanozlarda hazır bulundurun.
- Buzdolabında olmazsa olmaz bulunması gereken yiyecekler hangileridir?
Birinci sırayı yoğurda veriyorum! Kefir, peynir, ayran, avokado, yemişler, yumurta, kurutulmuş domates, bolca yeşillik özellikle taze nane, biberiye, domates suyu ilk aklıma gelenler.
- İnsanlar sağlıklı yiyecek denildiğinde lezzetsiz olacağını düşünüyor. Sizin kitabınızla bunun aksini ispatlıyor gibisiniz
Yeni kitabımın bütün amacı bu. Sağlıklı ve aynı zamanda lezzetli bir mutfak yaratmak mümkün. Tam buğday unu ile beyaz unun lezzet farkı inanılmaz örneğin. Ne oldu da bu kadar lezzetli bir un varken beyaz un tutkunu olundu anlamak zor!
Hamur işi tüketirken salatalık yiyin
Birden fazla çeşit tüketmek oldukça önemlidir. Besinler birbirini etkiler. Örneğin hamur işi tüketirken yanında yenilen salatalık glisemik indeksi düşürür. Börek, makarna gibi karbonhidrat grubundan herhangi bir besin tüketirken yanında yoğurt, ayran veya yeşillik tüketin.
Yumuşak değil sert ekmek
Ekmeği fırından alıyorsanız rengine aldanmayın. Tam buğday unundan yapılan ekmekler ağır ve tok olur. Koyu renkli ekmekler, hafif ve gevşek dokulu ise beyaz ekmeğe renklendirici (malt) katılarak yapılmıştır.
TÜRKAN YILMAZER / AKŞAM İNTERNET SİTESİ