Bakan Fidan: "Mısır makamlarıyla koordine içerisindeyiz"
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, bugün Mısır’ın başkenti Kahire’de Mısır Dışişleri Bakanı Sameh Shoukry ile ortak basın toplantısı düzenledi. Bakan Fidan konuşmasında "Filistin sorunu, Türkiye ve Mısır’ın ortak duruşa sahip olduğu bir konudur" dedi.
Bakan Fidan soruları şu ifadelerle yanıtladı;
“Görünen o ki Türk iş adamları Mısır'da özellikle sanayi alanında daha fazla yatırım yapmak, daha çok fabrika açmak, daha çok istihdam faaliyetinde bulunmak istiyorlar. Ve Mısır tarafının da buna gösterdiği sıcak kabulü ve iyi ortamı her zaman için takdirle yad ediyorlar. Tabii bu ortamın daha da ileri götürülmesi ve Türkiye'de ilgilenen diğer iş adamlarının Türkiye'den Mısır'a gelip yatırım yapması için neler yapılabilir, onlarla ilgili değerlendirmeleri aldık. Sağ olsunlar kendileri de bu konuya yakından ilgi gösteriyorlar. Bugün Cumhurbaşkanı Sayın Sisi'yle görüşürken de bu konuları gündeme getirdim. O da gerçekten Türk yatırımlarına büyük önem veriyor. Bu konuda ilerideki günlerde daha fazla gelişmelerin olduğunu göreceğiz.
Krizin ilk anından itibaren Mısır makamlarıyla koordine içerisinde insani yardımlarımızı nasıl iletebiliriz diye sürekli bir çalışma içinde olduk. Özellikle başta AFAD, Kızılay, TİKA olmak üzere sivil toplum örgütlerimiz de seferber oldular. Biliyorsunuz, gerek kamu kurumlarımız gerek sivil toplum örgütlerimiz yani küresel krizlerde sürekli rol oynama konusunda bir tecrübe içerisindeler. Bugün de bu tecrübeyi yansıtma konusunda herhangi bir tereddüt olmadı. Dediğim gibi yani krizin ilk anından itibaren bölgeye yönelik yardımlarımızı nasıl yaparız diye arayış içerisinde olduk. Cumhurbaşkanımızın talimatıyla ilk uçağı dün gönderdik. Daha sonra ikinci, daha sonra üçüncü uçak geldi. Uçaklar gelmeye devam edecek. Burada, huzurunuzda Mısır makamlarına dostum nezdinde teşekkür etmek istiyorum.
Sınır kapısının hangi şartta ve ne zaman ve nasıl açılacağına ilişkin çok ciddi müzakerelerin olması gerekiyor. Sınırın öbür tarafında savaş şartları var, biliyorsunuz Refah Sınır Kapısı çatışmanın hemen akabinde İsrail tarafından bombalanmıştı ve bir müddet kapalı kaldı. Ama biz biliyoruz ki hem birinci hem ikinci Gazze kuşatmalarında da Mısır gerçekten tarihi rol oynadı. İnsani yardımların içeriye ulaştırılmasında bizim de getirdiğimiz yardımları inşallah uygun bir şekilde içeriye ulaştırmayı başaracağız.
Tahliyeler konusunda şimdilik şunu söyleyebilirim. Yine Mısır makamlarıyla ve İsrail makamlarıyla bu konuda yakın iş birliği içerisindeyiz. İçeride yaklaşık 300 çift uyruklu Türk vatandaşımız bulunmakta. Bunlardan 30’unun tahliyesini başardık ama sınır kapısı kapalı olduğu için çalışmalarımız halihazırda devam etmekte.
Türkiye ve Mısır Doğu Akdeniz'in iki yakasında bulunan çok önemli iki stratejik ülke. Bunların bir araya gelmesiyle bölgede devam eden mevcut sorunlara yönelik çok verimli çalışmalar yapılacağından emin olabilirsiniz. Şu anda da özellikle Gazze meselesinde, Filistin meselesinde de değerli mevkidaşımla ve diğer kurumlarla aynı çalışmaları yapmaktayız. Biz Filistin meselesinde aynı yerde durmaktayız. Kendileri de az önce söylediler. Filistin meselesi, Filistin Devleti kurulmasıyla çözülecek olan bir mesele. İsrail'in barışı sadece Arap ülkeleriyle değil esas itibariyle Filistinlilerle olmalı. Biz Mısır'la bu konuda aynı düşünüyoruz. Filistinlilerle bir barış yapılmadan bölgeye kalıcı bir barış gelmesi mümkün değildir. Bugünden itibaren Mısır'la ve diğer ortaklarımızla hep beraber gerek şu an gerek silahlar sustuktan sonra ne yapılabilir ve ne yapılmalı? Bu konular üzerinde görüş alışverişinde bulunmaya başladık.”
DHA