Bakan Koca'dan flaş açıklamalar...

Bilim Kurulu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında toplandı. Bakan Koca toplantının ardından açıklamalarda bulundu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklamalarından satır başları;

"Tarih bu yılları hastalığa adını veren 2019'dan başlayarak büyük salgın yılları olarak anacaktır. Günlük vaka sayıları virüs ilk çıktığında dünyada 80 binlerdeydi şu an neredeyse 9 kat artışla 700 binlere ulaştı. Türkiye'de milyon başına vefat eden sayımız 216

Birçok ilimizde yüzde yüzleri geçen artışlar oldu. İl ziyaretleri ile yerinde değerlendirme, HES kodunun kullanımı, toplu etkinliklerin ertelenmesi, kademeli mesai uygulaması, düğün ve nişanlara sınırlama kısıtlaması, açıkta sigara içme yasağı, dışarıya çıkış kısıtlamaları gibi yaygın tedbirler hayata geçirildi. Yerel imkanların seferber edildiği yoğun bakım kapasitelerimizin hızla artırıldığı bir dönemi yaşadık. 

Valilerimiz ile yaptığımız görüşmeleri ve illerin durumunu anlık olarak kamuoyu ile paylaşmaya gayret ettim. Gaziantep'te vaka sayıları yüzde 66, Tekirdağ ve Bursa'da yüzde 60 azaldı.

İSTANBUL'DAKİ VAKA SAYILARI

İstanbul'da vaka sayılarında önemli düşüş sağlandı. Bu durum yoğun bakım doluluk oranlarına yüzde 25 azalma olarak yansıdı.

MUTASYONA UĞRAMIŞ VİRÜS

Bilinmelidir ki bu mutasyon eylül ayından beri mevcut. Bugünlerde dünya virüsün mutasyonu ile ilgili tedbirlere yoğunlaştı, biz de tedbir aldık.

"ÇİN AŞISI PAZARTESİ TÜRKİYE'YE GELECEK"

Klinik çalışmaların somut sonuçlarını bekledik. Ülkede çok vaka varken çalışma daha hızlı ilerlemektedir. Vaka sayıları hızla azalınca klinik çalışmada yavaşlama oldu. Bilim Kurulumuzun değerlendirilmeleriyle aşının ülkemizde kullanılması konusunda aşının Türk insanında etkili ve güvenilir olduğundan eminiz. Çin makamları da Türkiye'ye gönderilecek aşı için onay işlemlerini tamamladılar. Aşılarımız bir aksilik olmazsa pazarı pazartesiye bağlayan gece yola çıkıyor.

AŞI YAPILAN GÖNÜLLÜLERLE İLGİLİ BİLGİLER

Çalışma Türkiye'de 14 Eylül 2020 tarihinde başlamıştır.

En sık görülen yan etkiler yorgunluk, baş ağrısı ve aşı bölgesinde ağrı."

AŞILAMA NE ZAMAN YAPILACAK?

Bilim Kurulumuz daha önce geniş bir çalışma yaptı. 4 aşamalı bir strateji hazırlandı. İlk planda sağlık çalışanları olmak üzere yapıldı. Birinci aşamada 9 milyona yakın kişi olacak. Şubat sonuna kadar elimizde olmasını düşündüğümüz 50 milyon aşı olduğunu söylemiştim. İlk planda sağlık çalışanları olacak. En geç Nisan'a kadar yaygın ilk iki hatta üçüncü aşamada olan kişileri aşılamayı düşünüyoruz. Bu aşılamayı yaparken aile sağlığı merkezlerimiz ve hastanelerimiz, kamu üniversite hatta özel hastanelerimiz bu aşılama için kullanılacak. Günde ortalama 2 milyon doza kadar aşıyı yapma imkanımız olacak.

TÜRKİYE'DE MUTASYONA UĞRAMIŞ VİRÜS VAR MI?

Bilinmelidir ki bu mutasyon eylül ayından beri mevcut. Bugünlerde dünya virüsün mutasyonu ile ilgili tedbirlere yoğunlaştı, biz de tedbir aldık. Türkiye'de de benzer mutasyonlar var. Bizdeki veriler de bulaştırıcılığı arttığı yönünde olan bir yaklaşımdı ama İngiltere'de birden fazla mutasyon oldu. Bizde buna benzer bir mutasyona rastlanılmadı. Genel olarak dünyada mutasyonun bulaştırıcılığın artması yönünde olduğunu biliyoruz.

PFİZER VE BİONTECH AŞISI

Biontech aşısıyla ilgili bu aşıyı geliştiren iki Türk bilim insanı olması nedeniyle bu aşının Türkiye'de uygulanmasını istedik. Başından beri 25 milyon aşı olabileceğini söylemiştik. Fiyat konusunda dünya ölçeğinde daha uygun bir rakam olduğunu söyleyebilirim. Bu aşamada aşının üretimiyle ilgili sorumluluk taşımamayı sözleşmeye konulmak istendi. Çünkü vatandaşımıza "sorumluluk taşınmıyor" demenin uygun olmadığını düşündük. Ben son 2-3 gündür Uğur hoca ile 5-6 defa görüştük. Bu sorunu kısmen aştık. Gelinen noktada sözleşmenin miktarıyla üretimle ilgili bir sorun olduğunda sorumluluk taşıyabilecekleri bir maddeyi sözleşmeye koyduk. Mart ayı sonuna kadar 4,5 milyon opsiyonel olarak da 30 milyona kadar aşının sözleşmesinin detayları netleşmiş oldu. Bu gece ya da en geç yarın imzalanmış olur.

EV İÇİ BULAŞ ORANLARI

Ev içi bulaş yüzde 85'lere kadar çıkmış oldu. Çekirdek aile dışında ev ortamlarında bir araya gelmemek önemli. Biz ne kadar mesafeye uygun hareket eder bir araya gelişleri azaltırsak, virüsün bulaştırıcılığı o derece azalmış olur.

Grip aşısını giderek her gün genişletiyoruz. Birçok vatandaşımız e-nabıza bakarak kendisinin grip aşısı için uygun olup olmadığını görebilir. Vatandaşımız şundan emin olsun bu yıl influenza yok."

Ahmet Rıfat Şungar'dan sosyal medya isyanı Ediz Hun 84 yaşına bastı Ahu Yağtu yeni aşkını ilan etti "Gizli Bahçe" dizisi final yapan Murat Yıldırım'dan özür paylaşımı Ege Karabenli, Mr. World 2024'ü kazanamadı Makyajcı fenomenlerin tehdit davası