Bakan Nebati'den açıklama: "Dolar neden yükseliyor?"
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, katıldığı canlı yayında ekonomideki gelişmeleri değerlendirdi.
Sözcü Gazetesi'nin haberine göre doların yükselmesiyle ilgili Nebati, şu ifadeleri kullandı;
*Dolar bugün 12.64’teydi. 18 liranın üstünden bugünlere kadar gelmiş durumdayız. 18 liraya doğru giderken ki rakamlar sürekli değişti, yukarıya doğru.
*O dönem içinde doların bu kadar radikal bir düşüşten sonra çok hızlı şekilde, bunun salınımlarının çok hafif gelmesi beklenemez. Bu salınımlar yukarı, aşağı oynaya oynaya kendi dengesine girecek.
DOLARA MÜDAHALE OLDU MU?
Dolara müdahaleyle ilgili de Bakan Nebati şunları söyledi;
*Cumhurbaşkanımızın manifestosu doları 18 liradan 11 liralara kadar gelmesine sebep oldu. O gece dolaylı, dolaysız hiçbir şekilde müdahalede bulunulmadı.
*Vatandaş bir yarışa girdi ve dövizini bozdurmak için ellerinden gelen gayreti gösterdiler. Biz dış saldırı yapılacak bütün yolları kapattık. Çok net şekilde işimize hakimiz.
*Müdahalede bulunulmadığının kanıtı var. Bir süre sonra bunlar açıklanıyor zaten. 3 ay sonra ortaya çıkacak.
“İKTİDAR, SEÇİME GİDERKEN DÖVİZİ YÜKSELTMEYİ GÖZE ALIR MI?”
*Küçük yatırımcılar çarpıldı. Sosyal medya, troller, bunlar sadece ve sadece AK Parti iktidarına ve Cumhurbaşkanımıza yönelik, iktidardan devirmek için hedef alanların söyledikleri.
*Bir iktidar, seçime giderken dövizi yükseltmeyi göze alır mı? Türkiye'de herkes dolara bakar. Bilerek bunu yapıyorsa siyasal iktidar intihar ediyor demektir.
“‘DÖVİZ GİDİYOR’ DİYENE DAVA AÇIN”
*Ben zarar eden bütün vatandaşlara açık çağrıda bulunuyorum: Kim ki ‘döviz gidiyor, kendinize tedbir alın ve adımlarınızı atın’ diyorsa dava açın. Bunlar sizi yanlış şeye yönlendirdiler.
“YERİMDE DURAMIYORUM, KIPIR KIPIR OLDUM”
Dövizin sert düşüş yaşadığı geceyi de anlatan Bakan Nebati, şu ifadeleri kullandı;
*Cumhurbaşkanımız, o toplantı (Kabine) sonrası büyük bir özgüvenle gelmiş. İnanmış; ‘evet buldum buldum, faiz artırılmadan bu işlerin olacağını’ söyleyecek bir edayla geliyor, büyük bir enerjiyle söylüyor ve biz sözünün bitmesini bekliyoruz.
*Sözü bittikten sonra telefonlara anında döviz fiyatlarının düştüğü yansıyor. Biz konuşmadan sonra dövizin düşmesini bekliyoruz ama bu kadar hızlı beklemiyorduk.
*Yerimde duramıyorum döviz düşüşünü gördüğümde kıpır kıpır oldum. Arkadaşlara sordum biz bir şey yaptık mı? Yok efendim. Lan nasıl? Harika… 20 Aralık büyük bir geceydi. Muhteşem bir şey oldu.
“59.8 MİLYAR TL KATILIM OLDU”
‘Kur Korumalı TL Vadeli Mevduatı Sistemi'yle ilgili de Bakan Nebati, “Kur korumasına katılım 59.8 miyar TL oldu. Bu rakam çok çok iyi daha da iyi olacak. Allah verdikçe veriyor…” dedi.
“EKONOMİ GÖZLERDEKİ IŞIKTIR”
Bakan Nebati, TRT’de katıldığı canlı yayında gelen bir soru üzerine dediği ‘Gözlerime bakın’ ifadesiyle ilgili şunları söyledi;
*Gözler bir aynadır, ruhun aynasıdır. Göz her şeyi anlatır, gözlerden okursunuz, adamın mutlu mu, mutsuz mu olduğunu. Gözlere bakmaktan korkmayın. 3 yaşındaki bir çocukla konuşurken bile eğilip onun gözlerine bakın. Bize ilk anlatılan şey budur. Rakamlarla ilgili bir şey sorulmuştu. Ben rakamı size söyleyeyim de bu rakamları söylemenin ötesinde bir şey var. Siz benim enerjimi görmelisiniz, enerjimi hissetmelisiniz.
*Ekonomi rakam demek değildir. Şurada rakamlar var. Ben bunu rakamlarla kuru kuruya anlatayım, beni dinler misiniz, sıkılısınız. İkincisi sürekli söylenen bir şeydir, güven. Benden güven duyuyor musun, siyasal iktidardan güven duyabiliyor musun, Bakan’dan güven duyabiliyor musun?
*Bence güven ekonomide yüzde 51’in üzerindedir. Rakamlardan daha önemlidir. 18 Aralık’a kadar aynı rakamlarla, aynı makro ekonomik göstergelerle yürüyoruz dolar 18 lira. Cumhurbaşkanı konuşuyor, tedbirler paketini sunuyor, sabah dolar 11 lira. İtimadı göstereceksiniz, ekonomi gözlerdeki ışıltıdır.
*Hiçbir şey söylemesine gerek yok. Bir esnafın dükkanına gireyim, gözlerinin içine bakayım, ben gözlerinden AK Parti’ye oy verip vermediğini ya da muhalif olduğunu görürüm. Bak şimdi sizin gözlerinizden şunu görüyorum; reytingler iyi geliyor galiba.
“MALİYE SAHAYA İNERSE FENA İNER”
Kamu otoritesi hissedilemediği anda ülkenin çökeceğini belirten Nebati, “Eğer yanlışlık yapan varsa ki var bunların tespitinde zaten Ticaret Bakanlığı çalışıyor. Diğer alanlarda, Tarım Bakanlığı, belediyeler, valilikler, birtakım tespitlerde bulundu. Fahişi yapanlar şu anda tespit edilmiş durumda. Fahiş işlemlerde bulunan insanlar zannediyor ki Ticaret Bakanlığı’nın kestiği ufak bir cezayla kurtulacak. Bundan sonra Maliye tarafı işin içine gider. Bize ihbar geliyor. Vergi incelemesinden tutun da diğer her enstrümanın kullanılacağı bir alan oluşturulmuş demektir. Türkiye’de ekonomik anlamada en korkulacak alan da Maliye olması lazım. Bunlar artık sahada. ‘Bizi zorlamayın’ dedim. Maliye sahaya inerse fena iner” diye konuştu.
2022 yılının istikrarlı bir yıl olacağını söyleyen Bakan Nebati, aylık olarak enflasyonda kademeli düşüşlerin olacağını, 2023’e girerken enflasyon gibi bir olgunun olmayacağını, bu anlamda olumlu bir kısır döngüye girildiğini aktardı.