Bebekli hanımlar dikkat!..

Bebekli hanımlar dikkat!..

Havaların soğumaya başlamasıyla birlikte özellikle çocuklar da solunum yolu hastalıkları daha sık görülmeye başladı. Dahiliye Uzmanı Dr. Mehmet Ali Çelebi, gripten korunma yolları arasında gösterilen aşının 6 aydan küçük bebeklere yapılmaması gerektiğini söyledi.

Bursa Özel Bahar Hastanesi'nden Dahiliye Uzmanı Dr. Mehmet Ali Çelebi, grip hastalığının; solunum yollarını etkileyen, bahar ve kış aylarında görülen influenza virüslerinin neden olduğu bulaşıcı önemli bir enfeksiyon hastalığı olduğunu söyledi. Grip virüslerinin çok kolay ve hızlı bulaşan virüsler olduğuna dikkat çeken Uzman Dr. Çelebi, "Hasta kişilerden sağlıklı kişilere solunum yoluyla bulaşır. Toplu ve kalabalık ortamlar (okullar, hastaneler ) kış aylarında grip açısından riskli ortamlardır. Belirtileri arasında; baş ağrısı, ateş (38-39 derece), genel vücut ağrısı, kas ve eklem ağrıları, kırgınlık, yorgunluk, kuru öksürük, üşüme, titreme, terleme, bazen hapşırma, burun akıntısı, boğaz ağrısı yer alıyor. Grip virüsü vücuda girdikten 2-3 gün sonra hastalık belirtileri ortaya çıkar, Hastalık 3-5 günde geriler, ortalama 1 hafta sürer, nadiren uzayabilir. 1 haftayı aşan belirtiler doktor kontrolünü gerektirir." dedi.

ELLERİNİZİ SIK SIK YIKAYIN

Bakteriyel bir hastalık olmadığından antibiyotiklerle tedavi edilemeyen gribin genellikle hastalığın belirtilerine yönelik tedavi yapıldığını anlatan Uzman Dr. Çelebi; istirahat, bol sıvı gıdalar, vitamin (özellikle C vitamini) takviyesi, anti gripal ilaçlar, öksürük varsa öksürük şurupları, burun akıntısı, burun tıkanıklığı varsa burun damlalarının grip tedavisinde önemli olduğunu kaydetti. Gripten korunmanın en iyi yolunun her yıl aşı yaptırmak olduğunu belirten Uzm. Dr. Çelebi şöyle devam etti: "Grip olan kişilerle yakın temastan uzak durulmalı. Eller sık yıkanmalı. Öksürme hapşırma esnasında ağız kağıt mendille kapatılmalı, elle kapatılmamalı (virüsün el yoluyla yayılımını önleme amacıyla). Grip olan kişiler toplu yerlerden uzak durmalı evde kalıp dinlenmeli. Grip aşısı sonbahar ve kış ayları başında (eylül, ekim, kasım aylarında) yapılabilir. En ideali ekim başıdır. 65 yaş üstü kişilere, kronik kalp ve akciğer, böbrek, diabet hastalarına, bağışıklık sistemi zayıf hastalara (kronik kan hastalığı, kanser hastalığı, immunsüpresif ilaç kullananlar), sağlık personeli ve hastane çalışanlarına, okul, fabrika gibi. toplu yerlerde çalışanlara ve huzur evinde kalanlara grip aşısı yapılabilir."

BEBEKLERE YAPTIRMAYIN

6 aydan küçük bebeklere grip aşısı yapılamayacağını belirten Çelebi, "Gebeliğin ilk 3 ayı, yumurta allerjisi olanlar, daha önceden grip aşısına reaksiyonu olanlar ve atopik bünyeli kişilere aşı yapılamaz" dedi.



Cristiano Ronaldo'ya 'estetik' şoku: Davalık oldu! Uğur Akkuş'tan eski eşi Gonca Derin'e tehdit dolu sözler 'Kızılcık Şerbeti'ne hangi 'yeni oyuncu' veda ediyor? Hafsanur Sancaktutan'ın fendi Afra Saraçoğlu'nu yendi Sosyetik aşçı, yakışıklı avukata abayı yaktı Serenay Sarıkaya'dan 25 milyon TL'lik yeni anlaşma