Benim çocuğum içmez demeyin

Benim çocuğum içmez demeyin

Samsun Emniyet Müdürlüğü’nden derlenen bilgilere göre, çocuk zehirlenmelerinde ilk sırayı evde bulundurulan temizlik maddeleri alıyor.

Bunu ilaçların takip ettiği belirtilirken, Samsun’da 2010 yılında evde bulundurulan kimyasal maddeleri içmeleri sonucu 793 çocuğun zehirlendiği öğrenildi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Sağlık Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlknur Aydın Avcı, çocukları merak duygularının kimyasalları içmeye ittiğini belirtti.

"Evdeki kimyasallar, özellikle merak duygusunun yoğun olarak yaşandığı 6 yaş altı çocuklar için ciddi tehlike olarak karşımıza çıkmaktadır" diyen Avcı, şunları kaydetti:"Evlerde özellikle temizlik için kullanılan kimyasal maddeler gün geçtikçe artıyor. Tıp dilinde ’korozif madde’ adıyla bilinen maddeler kezzap, çamaşır ve bulaşık makinesi deterjanları, çamaşır suyu, lavabo açıcıları, yağ çözücü gibi temizlik amacıyla kullanılan güçlü asit veya alkali karakterde toz veya sıvı yakıcı maddelerdir. Özellikle son yıllarda hem türleri hem de sayıları oldukça fazla artan bu maddeler, çoğunlukla küçük çocuklar tarafından yanlışlıkla su zannedilerek içilebilmektedir."

-"KİMYASAL İÇEN ÇOCUK KUSTURULMAMALI"-

Yanlışlıkla kimyasal içen çocuğun kesinlikle kusturulmaması gerektiğini söyleyen Avcı, "Bu yakıcı maddeler yemek borusundan geçerken çok kısa sürede dokulara zarar verir. Kusturma sırasında tekrar yemek borusu ile temas eden yakıcı madde tahribatı artırır. Bu maddelerin solunum yolları ve akciğerlere kaçması da ciddi riskler oluşturur" dedi.

Kimyasal madde içen çocuğun bekletilmeden tam teşekküllü bir hastaneye kaldırılması gerektiğini söyleyen Avcı, çocuğa fazla su içirilmesinin kusmaya neden olacağı için dikkatli olunması gerektiğini de ifade etti.

Çocuklarda kimyasalların yanlışlıkla alımının ve ailelerin bu konuda izleyeceği yanlış tutumların ölümle sonuçlanabilecek ağır sonuçlara neden olabileceğini belirten Avcı, şunları söyledi:"Sıvı veya toz halindeki bu maddeler ağız yoluyla alındıklarında ağız içi, yemek borusu ve mide üzerine yakıcı etki yapabilir. Ayrıca solunum yollarına, göze ve deriye de zarar verebilirler. Erken dönemde yemek borusu veya midede delinme ortaya çıkabilir ve bu durum şok tablosu ile ölüme yol açabilir. Bazen haftalar sonra yemek borusu veya mide çıkışında darlık gelişip yutmada zorluk ve bunun sonucunda beslenme bozukluğu ortaya çıkabilir. Bu durumda darlığı ortadan kaldırmaya yönelik uzun süreli cerrahi girişimler gerekebilir. Bazen başarısız kalınabilen bu girişimler sonrasında ya mideye delik açarak beslenme sağlanabilir ya da zor bazı ameliyatlar gerekir. Basit bir dikkatsizlik sonrasında hem çocuk hem de aile günlerce hastanede acı dolu günler geçirmek zorunda kalabilirler. Bu sıkıntılı günlerde çocuk açısından acı verici zamanlar yaşanabilmesiyle birlikte hem çocuk, hem de aile için çok sıkıntılı psikolojik sorunlarda ortaya çıkabilir."

 -EBEVEYNLER TEDBİR ALMAK ZORUNDA-

Küçük tedbirlerle ortaya çıkacak büyük zararların önüne geçilebildiğine işaret eden Doç. Dr. Avcı, ebeveynlerin, çok çeşitli ve oldukça renkli, genellikle temizlik için kullanılan bu malzemeleri ihtiyacı kadar alması ve çocuğun ulaşamayacağı yerlerde ve mümkünse göz önünde olmayan yerlerde muhafaza etmesi gerektiğini vurguladı.

"Benim çocuğum içmez" düşüncesinin yanlış olduğunun altını çizen Avcı, "Merak duygusu çocuğu kimyasalları içtirir. Ebeveynler bunu bilerek gerekli tedbirleri almak zorundalar. Çocuklar bizim sorumluluğumuzdadır. Bu nedenle bizim koruyucu davranışlarımız onların zararlılardan en az etkilenmesini sağlayacaktır" diye konuştu.

Avcı, evde emniyet tedbirleri oluşturulurken, kimyasal maddeler alınırken zor açılan kapaklı olanların tercih edilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.
Adnan Aksoy boşanma davası açtı: Güzide Duran'ın evliliği bitiyor! Mehmet Dinçerler'den şaşırtan Hadise hamlesi Kızılcık Şerbeti'nde tartışmalı başörtüsü sahnesi Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi 20. kattan düştü 'Yalan' dizisiyle ilgili flaş gelişme Pelin Akil'den Yalı Çapkını'na veda mesajı