Bilim insanları Jurassic Park'ı yalanladı

Jurassic Park serisindeki unutulmaz tasvirlerine rağmen velociraptor dinozorlarının keskin pençelerini muhtemelen avlarını deşmek için değil, onları tutup kavramak için kullandığı yeni bir araştırmada belirtildi.

IndependentTürkçe'nin haberine göre Journal of the Arizona-Nevada Academy of Science'ta önceki haftalarda yayımlanan araştırmada velociraptor, deinonychus ve utahraptorun da dahil olduğu "raptor" dinozor grubundakiler gibi keskin, kavisli pençelere sahip bir Güney Amerika yırtıcı kuşu olan günümüzün tepeli kariyamaları gözlemlendi.

ABD'deki Brigham Young Üniversitesi'nden isimlerin de yer aldığı bilim insanları ekibi küçük memelileri, sürüngenleri, amfibileri ve böcekleri takip edip avlayan bu kuşun, soyu tükenmiş deinonychosauria pençelerine benzer şekilde, yere tutunan ikinci ayak parmaklarında çıkıntılı, "orak şeklinde, kavisli pençeleri" bulunduğu için benzersiz olduğunu söylüyor.

Bilim insanları, deinonychosauriaların pençelerini kesici silahtan ziyade, tutup kavramak için kullandığını varsayıyor.

Araştırmacılar, tepeli kariyamalarda pençe kullanımına dair gözlemlerinin, Raptor Prey Restraint (Raptor Av Zaptı/RPR) hipotezi diye adlandırdıkları şeyle tutarlı olduğunu ifade ediyor.

Bilim insanları, tepeli kariyamaların pençeleriyle deinonychosauriaların pençeleri arasındaki yüksek derecede benzerliğin yanı sıra ortak ataları ve benzer yırtıcı yaşam tarzları olması nedeniyle tepeli kariyamaların, raptor dinozorlarının pençe kullanımı için muhtemelen "en iyi temsilciler" arasında olduğunu söylüyor.

Live Science'a konuşan çalışmanın ortak yazarı Brian Curtice, "Bu çizmeler yürümek için yapıldı (These Boots Are Made for Walkin) diyen şarkının sözlerini biraz değiştirmek gerekirse; bu pençe deşmek için oluşmadı, başka bir şey yapıyordu" dedi.

Bilim insanları, bu dinozorların kavisli pençelerinin, Jurrasic Park'ta gösterildiği gibi avının etini deşmesini sağlayacak tırtıklara veya "kesici bir yüzeye" bile sahip olmadığını savunuyor ki filmde bu dinozorlar pençelerini deşmek için kullanarak daha büyük hayvanlarla mücadele ediyordu.

Çalışmada bilim insanları, Phoenix'teki Wildlife World Hayvanat Bahçesi, Akvaryum ve Safari Parkı'ndaki tepeli kariyamaların beslenme davranışlarını da analiz etti.

Bu çalışmada, yaklaşık 90 cm uzunluğunda ve neredeyse 2 kg ağırlığındaki kuşlar, bir silgi boa yılanının üzerine atlayarak onu bir kayaya çarpıp öldürmeye çalıştı.

Tepeli kariyama, keskin pençesini kullanarak yılanı yere yapıştırıp üzerine saldırarak hayvanı gagasıyla parçaladı.

Bu kuşlar doğal beslenme davranışlarında da ölü fareler üzerinde aynı tutup kavrama becerilerini sergiledi.

Tepeli kariyamalar raptor dinozorlarıyla "mükemmel" benzerlikte olmasa ve ikisi arasında pençelerin işlevini değiştirebilecek anatomik farklılıklar olsa da araştırmacılar muhtemelen dinozorların da pençelerini benzer şekillerde kullandığını söylüyor.

Araştırmacılar çalışmada, "Bu nedenle, tepeli kariyamaların pençelerini kullanma şekli, deinonychosauriaların kendilerininkini nasıl kullandığına daha fazla ışık tutma potansiyeline sahip" diye belirtti.

'Gizli Bahçe' dizisi neden erken final yaptı? Murat Yıldırım'dan bomba sözler İnşaat devinin veliahtının boşanma sınavı TRT 1’in "Kara Ağaç Destanı" dizisi final yapıyor Pelin Akil 'Yalı Çapkını'nından apar topar gönderiliyor Doğukan Manço'dan 'Barış Manço' filmi hakkında olay sözler Ebru Baki Sözcü TV’den ayrıldı mı?