Bitkisel banyolar

Bitkisel banyolar

Bu uygulamada amaç, çaylardaki etkili madde gruplarının ciltten emilerek alınması. Bir keten veya tül kesenin içine bitki ya da bitki karışımı doldurulur. Ağzı bir iple bağlanan kesenin 10-15 dakika (35-38 derece sıcaklıkta) banyo suyunda çözünmesi beklenir. Eğer tıbbi çayı daha önce hazırladıysanız sıcak su dolu küvete bir litre kadar ilave edebilirsiniz. Daha sonra10-15 dakika bu suda durulur, çıktıktan sonra bir saat süreyle istirahat edilir.

Kas ağrıları için: 25 gr. biberiye / 25 gr. lavanta / 25 gr. mercanköşk / 25 gr. çobançantası

Hazırlanışı: Bitkiler tül veya keten kesenin içine konup, banyo için hazırlanan su dolu küvete bırakılır. Kese, 15 dakika bekletilip çıkarılır. 10-15 dakika süreyle bu suda oturulur. Bir saat kadar istiharat edilmesi tavsiye edilir.

Gevşetici, rahatlatıcı sular: 3 çorba kaşığı tıbbi papatya / 3 çorba kaşığı kıyılmış ıtır yaprağı / 3 çorba kaşığı ıhlamur çiçeği / 3 çorba kaşığı lavanta çiçeği

Hazırlanışı: Bitkiler tül veya keten kesenin içine doldurulup sıcak su dolu küvete konur, 15 dakika bekletilip çıkarılır. 10-15 dakika süreyle bu suda durulur, sonrasında bir saat süreyle istirahat edilir. Banyonun ardından      lavanta çayı içilebilir.

Buğu tedavisi: Tıbbi çayların buharının teneffüs edilmesiyle  uygulanan, genelde üst solunum yollarında    rahatlatıcı; nefes açıcı; sinüzitle iltihap dağıtıcı olarak kullanılır.

Sinüzit şikayetlerine: 50 gr. tıbbi papatya (Matricariae flos) ve 1 lt. su

Hazırlanışı: Su kaynatılır, papatya ilave edilir. Baş ve göğüs havluyla sarılarak, gözler kapalı, 10 dakika süreyle buhar teneffüs edilir.

Oturma banyoları : Bu şekilde kullanım kadın hastalıkları (genital iltihaplanma, miyom, regl sancıları), kasık ağrıları ve hemoroit gibi rahatsızlıklar için uygulanır. Tıbbi papatya oturma banyosu, idrar yolları iltihaplarında, civanperçemi banyosuysa hemoroit ve kadın hastalıklarında kullanılabilir. Uygulamada, bir leğene üç litre su doldurulur, yarım litre bitki eklenir, 10 dakika süreyle leğene   oturulur.

Hemoroide karşı: 2 çorba kaşığı civanperçemi / 5 adet servi kozalağı (servi kozalakları açılmamış olmalı, yeşilken toplanmalı)/ 500 ml. litre içme suyu

Hazırlanışı: Servi kozalakları   500 ml. suya konur ve kaynamaya bırakılır. Ardından ocağın altı kısılarak 15 dakika daha kaynatılır. Kaynatılan suya, civanperçemi eklenir. Yedi dakika demlenir, ılıyınca süzülür. Leğen sıcak suyla doldurulur.   Civanperçemli solüsyon leğendeki suya eklenir. Klozetin kapağı kapatılıp leğen üzerine konulur. (Leğenin otururken zarar görmemesi için, bakır   malzemeden yapılanlar tercih edilebilir.) 5-10 dakika kadar bu suda oturulur. Günde bir defa akşamları uygulanır. Bu süre zarfında kuşburnu ve ekinazya çayları tercih    edilebilir.

Ağız gargarası: Bitkisel çaylar; ağız yaraları, aftlar, diş ağrıları, boğaz ve diş eti iltihapları için kullanılabilir. Gargara yapılarak  ağızın birkaç defa çalkalanması gerekir. Aftlar için günde birkaç defa tıbbi papatya çayı öneriliyor. Ağız yaralarına yeterince tanınmayan tıbbi bitki yaraotu iyi geliyor. Diş eti iltihapları için adaçayı yapraklarından hazırlanan çay hastalıklara çare oluyor.

Kompres: Yaralar, iltihaplanmalar, sivilceler için uygulanan bir yöntem. Tıbbi çay hazırlanır, temiz bir tülbent bu çaya batırılır, daha sonra rahatsız bölgeye sarılarak tülbent kurumaya bırakılır.

Cilt lekelerini gidermek için: 8-10 adet gümüşi beşparmakotu çiçekleri/ Bir bardak su

Hazırlanışı: Çiçekler demliğe konur, üzerine bir bardak  kaynar su dökülür. Hazırlanan karışım cilt lekelerine sürülür.
"Gizli Bahçe" dizisi final yapan Murat Yıldırım'dan özür paylaşımı Cristiano Ronaldo'ya 'estetik' şoku: Davalık oldu! Haluk Bilginer’in Emmy Awards'taki büyük başarısı Taner Ölmez'e sevimli kızından set ziyareti Engin Öztürk'ten dizi ücretlerine yorum: "Allah bereket versin!" 7 kişiyi öldürüp intihar etti; 5 cenaze Adli Tıp'tan teslim alındı