Çocuğunuz karne alacaksa..

Çocuğunuz karne alacaksa..

Şubat tatilinin yaklaşmasıyla birlikte konunun uzmanları velilere karneler konusunda bir dizi tavsiyelerde bulundu. Gelecek düşük notlar için çocukların suçlanmamasını tavsiye eden Psikolojik Danışman Vahdettin Yaşar, ebeveynlerin çocuklarına notların değil kendisinin daha önemli olduğunu hissettirmesi gerektiğini kaydetti.

Her yıl onlarca çocuğun karne kâbusu yaşayarak intihara kalkıştığına dikkat çeken Yaşar, karnede kötü not almanın çocuklarda ruhsal bozukluğuna neden olduğunu belirtti. Ebeveynlerin, iyi veya kötü karne getiren çocuklarına karşı tutumlarını iyi ayarlamaları tavsiyesinde bulunan Yaşar, "Çocuğu anlamaya dönük bir iletişim sağlamaları önem arz ediyor. Çocuğun başarısını ve yeteneğini değerlendirmede nihai bir belge olmayan karne notlarını çok fazla ciddiye alarak çocuğu yargılamak, incitmek, dövmek, cezalandırmak onda tamiri mümkün olmayan yaralar açabilir." dedi.

Tatil sürecinde çocuklarının dinlenmeye, eğlenmeye ve zayıf derslerini görüp kendini toparlamaya ihtiyacı olduğunu aktaran Yaşar, "Çocukların daha keyifli ve verimli bir tatil geçirmesini sağlamak ebeveynlerin elinde. İster kırık notlarla dolu bir karne, isterse yıldızlı pekiyilerle dolu bir karne getirsin, anne baba olarak çocuklarınıza sevgi ve şefkatinizi göstermeye devam etmelisiniz." önerisinde bulundu. Yaşar, anne ve babaların karneyi ellerine aldığında şunları yapmasını tavsiye etti:

* Çocukların karnesiyle ilgili düşünce ve duygularınızı onun kişiliğini incitmeden net bir şekilde anlatın.

* Çocuklarınızın kişiliklerine yönelik eleştirilerden kaçının. Eleştirilerin davranışına yönelik olması her zaman daha olumlu sonuçlar verir.

* Otoriter ya da aşırı koruyucu anne-baba tutumlarından ziyade güven verici, destekleyici ve hoşgörülü bir şekilde çocuklarınıza yaklaşın. Her davranışınızla onlara model olduğunuzu unutmayın.

* Onu küçük düşürmeyin, başkaları ile kıyaslamayın.

* Bağırma dövme gibi davranışlardan kaçının.

* Eğitimi konusunda ona yapılan aşırı baskının özgüvenini zedeleyeceğini unutmayın.

* Çocuğunuzu suçlamayın. Başarısızlıklarını yermek yerine başarılarını ödüllendirin.

* Önemli olay şeyin not değil, gayret olduğunu ona hissettirin.

* Çocuklarınıza motive edici şeyler söyleyin. İyi karneye hediye verdiğiniz gibi kötü karneye de teselli hediyesi verin.

* Çocuğunuzu tatildeyken ders çalışması için zorlamayın. Alternatif faaliyet alanları oluşturun.

* Çocuğunuza başarısız olduğu durumlarda da sevgi ve şefkatinizi gösterin. Ona güvendiğinizi hissettirin.



Hakan Uzan’ın eski eşiyle ilgili şaşırtan gelişme Melis Sezen'in acil alışverişi Ahsen Eroğlu'ndan "Bana benziyor" diyen Farah Zeynep Abdullah'a yanıt Pınar Altuğ eleştirilere cevap verdi: "Haddimi bilmeye çalışmıştım" Uzun süredir setlerden uzak olan Eda Ece favori dizisini açıkladı Müjde Uzman'ı Kızılcık Şerbeti'nden vazgeçiren 'Aşk Evlilik Boşanma' veda ediyor