Çocuklarda Beslenmede Hatalı Uygulamalar

Çocuklarda Beslenmede Hatalı Uygulamalar

1- Çocuklarda Besin İhtiyacının Bilinmesi:
En hızlı büyüme ilk yaşlardadır. Daha sonra biraz duraklama olur. Ergenlik çağında ise, büyüme ve gelişme tekrar hızlanır. Büyüme tamamlandıktan sonra gelişme azalmaya başlar ve durur. Büyüme durduğunda besinlere ihtiyaçta azalır. Buna karşılık aynı tempoyla beslenmeye devam edenlerde
kalıcı şişmanlıklar meydana gelir.

2- Yanlış Besin Seçimi:
Besleyici yönden birbirinin yerine geçen besinler ve maliyet hesabı tercihte göz önüne alınmalıdır. Özenti, görenek ve reklâmların etkisiyle toplumlar yanlış yönlendirilir. Maliyet artmasının yanında kalitesiz gıda tüketimi ve dengesiz beslenmeler meydana gelir.

3- Düzensiz Besin Alımı:
Buna zaman darlığı ve ilgisiz anne sebep olmaktadır. Her öğünde temel maddelerden biri veya birkaçı bulunmalıdır. Sabah kahvaltıları çok önem taşımaktadır. Kaba bir değerlendirme yapılırsa sabah kahvaltıları altın, öğle yemeği gümüş, akşam yemeği bakırdır. Bu
yaklaşım günlük öğünlerden faydalanmanın önemlerini ifade etmektedir.

Bütün gün öğrenim yapan çocuklarda öğle yemeği, ye tersiz olabilmektedir. Yarım gün öğrenim yapan okul çocuklarının çalışan ve gezmeye düşkün anneleri, evde bulunmamakta çocuğun öğle yemeği aksamaktadır. Yatılı okullarda ise, istenen özen gösterilmemekte, soğuk ve kalitesiz yemekler çocuklar tarafından istenmemekte ve kantindeki kontrolsüz yiyeceklerle karınlarını doyurmaktadırlar. Okulda biriken gıda fazlaları doğruca çöpe atıldığından ayrıca israfa neden olmaktadır.

4- Besinlerin Hazırlanmasındaki Hatalı Uygulamalar:
Besinler hazırlanırken ve korunurken kolayca kirlenir ve mikroplanır. Bunlar deterjanlar, kirli kaplar ve bozulmuş gıdalar olabilir. Plastikler ve madenî kaplar, içindeki gıdaların besleyici değerini düşürürler veya kalitesini bozabilirler.

5- Besinlerin Pişirilme Hataları:
Besinlerdeki proteinler, yağlar, vitaminler ve madensel tuzlar pişirme işlemlerinde kayıplara uğrayabilirler. Sebzelerin bol suda haşlanarak, sularının atılması, sebze ve meyvaların kesilip ve doğrandıktan sonra bekletilmeleri, yoğurt suyunun süzülmesi, besin ve kalite kayıplarına sebep olurlar.

6- Yanlış Zayıflama Rejimleri:
Gazeteler ve dergiler her zaman zayıflama rejimleri yayınlarlar. Bunların çoğunluğu hatalı ve sağlığı bozucudur. Her bünyeye ayrı bir uygulama gerekebilir. Bu hususta mutlak bir kalıp yoktur. Boya göre ağırlık kavramı yerleşmelidir. Arada bir öğün atlamak uygun değildir. Ters etki eder, bilhassa şişmanlığa sebep olabilir.
Jeff Bezos ve Lauren Sanchez'den evsizlere 110 milyon dolar bağış Adnan Aksoy boşanma davası açtı: Güzide Duran'ın evliliği bitiyor! Hande Erçel ve Barış Arduç'u buluşturan diziye yıldız transfer! Emre Sertkaya'nın son görüntüsü şoke etti Mehmet Dinçerler'den şaşırtan Hadise hamlesi Wanda Nara şaşkın: Mauro Icardi, Greeicy Rendon ile buluştu!