Çocuklarda yanık tehlikesi!..
Türkiyenin ilk yanık tedavi merkezi olan İstanbul Anadolu Güney Genel Sekreterliği- Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yanık Tedavi Merkezine onlarca insan, yanığa bağlı travmalar sebebiyle başvuruyor.
Merkeze başvuranların yüzde 50'sini ise çocuklar oluşturuyor. Her gün 25-30 çocuk, kaynar su, alev yanıkları gibi çeşitli nedenlerle merkeze getiriliyor. Çocukların en az 2 veya 3'ünün merkeze yatması gerekecek orta ve ağır dereceli yanıklı olurken, yanık yoğun bakım ünitesine her hafta hayati tehlikesi olan 1-2 çocuk yanık hasta kabul ediliyor. Çocuklardaki yanık vakalarının yüzde 80'ini çift katlı çaydanlıklar oluştururken, geri kalan yüzde 20'i ise ütü, sobayla temas, ev yangınları sonucu oluşan alev yanıkları ile elektrik çarpması sonucu oluşan yanıklar oluşturuyor.
16 tek kişilik yanık servis odası, 6 yataklı yanık yoğun bakım ünitesi, 2 ameliyathanesi, fizik tedavi ünitesi, sterilizasyon ünitesi, 4 polikliniği ve konferans salonuyla yanık tedavisinde Türkiye'nin ilk yanık tedavi merkezi denilebilecek Anadolu Güney Genel Sekreterliği-Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yanık Tedavi Merkezi, birçok ilki de içinde barındırıyor. Daha çok dalgıçların yaşadığı vurgun hastalığı, soba zehirlenmesi olarak bilinen karbon monoksit zehirlenmesi, diabet hastalığına bağlı olarak oluşan kronik ayak yaralarında" temel tedavi olarak kullanılan hiperbarik oksijen tedavisi, Yanık Tedavi Merkezi'nde de yanıkların hızla iyileşmesinde yararlı bulunduğu tercih ediliyor. Yanık Tedavi Merkezi'nin en önemli özelliklerinden biri de hasta tedavi gördüğü sürece, hastane infeksiyonlarına karşı hasta yakınları ziyaretlerini özel kabinlerde yapıyor ve hasta ile bir camekanın arkasından telefon aracılığıyla görüşebiliyorlar. Tüm steril şartların sağlandığı merkez, Doğu Avrupa, Balkanlar ve Ortadoğu bölgesinin en donanımlı yanık merkezi olma özelliğini taşıyor ve bu bölgelerden hasta kabul ediyor. Toplam 22 yatak kapasiteli merkezde teknolojinin son imkanlarının uygulanması yanı sıra, yanık konusunda eğitim almış doktorlar ve hemşireler görev yapıyor.
Klinik başkanı Op. Dr. Hakan Ahmet Acar yaptığı açıklamada, Türkiye'de yanık ve sağlık sorunumuz büyük. Türkiye'de yanan çocuk ve yetişkin sayısı oldukça fazla bunların bakımı ve ilk yardımı Türkiye de sorundu. Beş ay öncesine kadar açılan yeni merkezler özellikle bizim merkezimiz Türkiye'den ve dünyadan en ağır yanık hastalarını kabul etmekte. Özellikle yoğun bakım ünitesi olduğu için aynı zaman da ülkemiz kendi yanık sorunumuzu çözdüğümüz gibi dünya ülkelerinden hasta kabul eder olduk. Türkiye bu konuda büyük bir atılım içinde en son iki ay önce yanık kongremiz ide yaptık, katılım oldukça fazlaydı. Yanıkla uğraşan doktor ve hemşire sayısı giderek artıyor. Bizim merkezimin en büyük özelliği hipervarik tedavi sistemini içermesi ve yalnızca yanık hastalarının tedavilerinde değil fizik tedavi de yapılabiliyor. Ziyaretlerimiz bile kapalı kabinlerde yapılıyor. Bu da bir ilk yanıkta en büyük sorun enfeksiyondur hastalarda ölü dokular mikrop kapmaya daha elverişlidir yanıkta tek sorun mikroplardır dedi.
CENK İŞVER