Diş teli hakkında!..
Diş teli hakkında!..
Kaza ya da başka bir sebebe bağlı olarak yerinden çıkan diş, tıbbi müdahaleyle yerine takılabiliyor. Vücudun dişi kabul etmesi ise dişin tek parça halinde yerinden çıkması ve en kısa sürede hijyen koşullarına uygun şekilde sağlık kuruluşuna ulaştırılmasına bağlı. Kayseri Diş Hekimleri Odası Başkanı İlhan Karacalar, düşen diş yerine tekrar konulduğunda vücudun kemik tamir dokusu oluşturarak dişi eskisi gibi sağlamlaştırdığını söyledi.
Ağız ve diş sağlığında ray plantasyon yani dişi yeniden yerine takma, doktorların eğitimini aldığı ancak vatandaşların bilmediği bir konu. Düşen dişin yerine takılması konusu ilk olarak 10. yüzyılda İspanya’da yaşayan Müslüman bilim adamı Ebul Kasım Zahravi’nin yazdığı kitapta yer alıyor. El yazması kitabında Zahravi, düşen dişin yerine takılabileceğinden bahsediyor. Bunun o dönemde uygulanıp uygulanmadığı bilinmiyor ancak gelişen tıp tek parça halinde çene kemiğinden ayrılan dişin zamanında müdahaleyle yerine takılabildiğini gösterdi. Düşen dişin geri takılabilmesi için taşımada dikkat edilmesi gereken bazı hususlar var. Bunlardan birincisi düşen dişin kişi tarafından ağzının içinde taşınması önemli. İkinci taşıma şekli de tuzlu su içine konularak diş merkezine getirilmesi. Burada uzmanların dikkat çektiği esas konu, dişin temiz bir şekilde taşınarak zaman kaybetmeden sağlık kuruluşuna ulaştırılması gerektiği.
Kayseri Diş Hekimleri Odası Başkanı Dt. İlhan Karacalar, çarpma, vurma ve kaza sonucu düşen dişlerin tıbben yerine takılabildiğini söyledi. Kişinin kendi dokusu olduğu için boşluğa yerleştirilen dişi vücudun yabancı cisim gibi algılamadığını belirten Karacalar, "Böylece vücut, diş üzerine kemik tamir dokusu oluşturarak dişi sağlamlaştırıyor." dedi. Yerine takılan dişin vücut tarafından reddedilmesinin düşük bir ihtimal olduğunu vurgulayan Karacalar, hijyen koşullara uygun ve zamanında müdahalelerde takılan dişin büyük oranda tuttuğunu ifade etti.
Bu vakıaların fazla rastlanır vakıalar olmadığını belirten Karacalar, ancak günümüzde her doktorun bu eğitimi aldığını kaydetti. Dt. Karacalar, aynı teknikle arkadaki sağlam dişin öndeki çürük dişle yer değiştirmenin de mümkün olduğunu ifade etti. Karacalar, "Kaza sonrası yaralının kopan uzvu gibi olay yerinde dökülen dişlerin de hastaneye getirilmesi gerekiyor." diye konuştu.