Diyeti Baltalayan Bahanelere Dikkat Edin!
Diyeti Baltalayan Bahanelere Dikkat Edin!
Çalışma ortamımızın yaratmış olduğu stres, sosyal yaşamın çekici olması ve sağlıklı beslenmeyi yaşam tarzımız haline getirememiş olmamızdan dolayı, pazartesi sabahı başlayan diyetlerin birçoğu ertesi gün sonlanmaktadır.
Yaşam koşullarımıza adapte edemediğimiz her türlü diyetin kaderi başarısız olmak olacaktır. Ve başarısız olan diyet listesini yırtarken vicdanımızı rahatlatabilecek bir bahane de her zaman bulmuşuzdur, o bahane hep hazırdır.
Vicdanınızı rahatlatmanızı sağlayan bahaneler, diyetinizi baltalayan en büyük düşmanlarınızdır.
Diyet yaparken nelere dikkat etmeli ve hangi bahanelerden uzak durulmalıdır?
- “Kahvaltı yapacak vakit bulamıyorum…” Eğer daha diyetin ilk menüsünden, sabah evden erken çıkmanız gerekiyor diye zorluk çektiğinizi düşünüyorsanız, kendi sağlığınız için bu fikirden vaz geçmeniz gerekiyor demektir. Çünkü kahvaltı, gece yavaşlamış olan metabolizmanızı hızlandırarak, kendinizi çok daha canlı hissetmenizi sağlayacağından önemlidir. Vaktim yok bahanesine sığınmaktansa, evden çıkmadan önce tam buğday ekmeğini, sebzelerden ve peynirden oluşan küçük bir sandviç hazırlayabilirsiniz.
- “Diyet yemekleri damak tadıma uymuyor…” Kişiye özgü hazırlanmış olan diyet listelerinde bu şekilde bir problem ile karşılaşma durumu olmaz. Listenizde damak tadınıza uymayan bir besin varsa, kendi grubunda yer alan başka bir besin ile değiştirilerek, diyetinizi kendi damak tadınıza uygun bir şekilde düzenlemek mümkündür.
- “Ofiste çıkan yemekler benim diyet listeme uymuyor…” Ofiste hazırlanan yemeklerin miktarları ve çeşitleri standart diyetler ile uyumlu olmayabilir. Ancak diyet listeniz yaşam tarzınız haline adapte edilebilirsiniz. Buna ofiste çıkan yemeklerde dâhildir. Porsiyonları alırken besin grubundan hakkınız olduğu kadarını alarak, yemeklerin mümkün oldukça sularından tüketmemeye çalışarak, daha çok salata barlardan yararlanarak ve akşamları da öğlen tüketmiş olduğunuz besin gruplarına uygun olacak şekilde hazırlayarak basit bir çözüm yolu bulabilirsiniz. Bu konu ile ilgili diyetisyeninizden de yardım alabilirsiniz.
- “Stresliyken ne yediğimi bilemiyorum…” Stresli bir ortamda çalışıyor ve buna bağlı olarak ta stres sebebiyle tükettiğiniz besini kontrol edemiyor olabilirsiniz. Bu kategoriye giren kişilere duygusal yiyiciler denmektedir. Kendinizi kontrol altına almaya çalışmalı ve stres sebebiyle açlık hissettiğiniz zamanlarda da, abur cuburlara saldırmak yerine, kutu süt, ayran, meyve, yoğurt, leblebi ya da fındık, fıstık gibi kuruyemişlerden, miktarını abartmayacak şekilde tüketebilirsiniz.
Her türlü şeyi bahanemiz haline dönüştürebildiğimizden dolayı, yaratmış olduğumuz bahanelerin listesini uzatmak ta gayet mümkündür. Bu sebeple diyet yaparken dikkat edilmesi gerekenler arasında ki en önemli şeyin, kesinlikle bahanelere yenilmemek ve üretilen her bahanenin bir çözüm yolu olduğunun bilincinde olmak olduğunu unutmayın.