Doç. Dr. Zafer Aktaş: "EBUS yöntemi, akciğer hastalıklarında cerrahiye alternatif oluyor"
Güven Hastanesi'nden Göğüs Hastalıkları Bölümü Uzmanı Doç. Dr. Zafer Aktaş, tanı yöntemi Endobronşiyal Ultrasonografi’yi (EBUS) hakkında bilgi verdi.
Aktaş, EBUS’un hava yolları ve çevresindeki akciğer dokuları, lenf bezleri ve damar yapılarının ultrasonografik olarak incelenmesine olanak tanıyan ileri bir teknik olduğunu vurguladı.
EBUS’un hastalıkların tanısında kritik öneme sahip bir yöntem olduğunun altını çizen Aktaş, “EBUS, trakea ve bronş ağacının yanı sıra bu yapıların duvarlarına komşu olan akciğer dokuları, lenf bezleri ve damar yapılarının detaylı bir şekilde görüntülenmesini sağlayarak, çeşitli hastalıkların tanısında kritik bir rol oynamaktadır" diye konuştu.
‘GERÇEK ZAMANLI ÖRNEK ALINABİLİYOR’
EBUS'un faydaları ve kullanım alanları hakkında da bilgi veren Aktaş, şunları söyledi:
“Bu yöntem, özellikle akciğer kanseri, lenfoma, sarkoidoz, tüberküloz gibi hastalıkların tanı ve evrelemesinde büyük önem taşıyor. EBUS ile hastalıklı bölgeden gerçek zamanlı örnekler alınabiliyor, bu da hastalığın doğru bir şekilde tanımlanmasına ve tedavi planlamasında büyük bir avantaj sağlıyor. EBUS, cerrahi girişimlere bir alternatif olarak, minimal invaziv bir yöntemdir. Genel anestezi altında, ağız yoluyla uygulanan bu işlem, düşük riskli ve yüksek başarı oranlarına sahiptir.”
İŞLEM ÖNCESİ VE SONRASINI ANLATTI
Doç. Dr. Aktaş, EBUS işleminin yüksek derecede güvenli bir prosedür olduğunu ve ciddi komplikasyon riskinin son derece düşük olduğunu kaydederek, işlem öncesi hastalara en az 6 saat boyunca aç ve susuz kalmaları gerektiğini, bir refakatçi ile gelmelerinin önemini ve sedatif ilaç uygulaması ile işleme hazırlanacaklarını ifade etti.
İşlem sonrasında hastalar, geçici boğaz ağrısı, ses kısıklığı gibi yan etkiler yaşayabileceğini söyleyen Aktaş, “İşlem sonrası dört saat boyunca hiçbir şey yenilmemeli ve içilmemeli. Sakinleştirici ilaçlar verildiği için otomobil kullanılmamalı ve alkol alınmamalı. Ayrıca, herhangi bir komplikasyon durumunda derhal doktorla iletişime geçilmeli. EBUS işleminin reddedilmesi halinde, hastalığın doğru teşhisi konulamayabilir, tedavinin planlanmasında ve sürdürülmesinde aksamalar yaşanabilir. Hastalığın ilerlemesi veya gereksiz ameliyatlar gibi olumsuz sonuçlarla karşılaşılabilir” dedi.
DHA