Dünyada ilk: Laboratuvarda üretilen sentetik kan insanlara nakledildi
Birleşik Krallık'taki çeşitli üniversitelerden bir araştırma ekibi, laboratuvarda üretilmiş sentetik kanı ilk kez bir insana nakletti.
Dünyada ilk: Laboratuvarda üretilen sentetik kan insanlara nakledildi
Independent Türkçe'de yer alan habere göre, Birleşik Krallık'taki çeşitli üniversitelerden bir araştırma ekibi, laboratuvarda üretilmiş, sentetik kanı ilk kez bir insana nakletti.
Bu başarı, ender bulunan kan gruplarının tedavide yarattığı zorluğa son verecek bir atılıma işaret ediyor.
A, B, AB ve 0 gibi yaygın bilinen kan gruplarının da ötesinde Bombay (hh) adı verilen, son derece nadir tipler de var.
Bristol Üniversitesi'nden Ashley Toye, "Bu gruplardan bazıları o kadar nadirdir ki bir ülkede sadece 10 kişide olabilir" diye konuştu.
Araştırma ekibi bu soruna çare bulabilmek için, ileri aşamalarda kan hücreleri ve diğer hücre tiplerine dönüştürülebilen kök hücreleri kullandı. Bu kök hücreler insan donörlerden alınmıştı.
Deneyin pazartesi gerçekleştirilen ilk aşamasında, iki katılımcıya laboratuvarda yetiştirilen kan hücreleri nakledildi ve şimdiye kadar hiçbir yan etki gözlemlenmedi.
Çalışmaya toplamda en az 10 sağlıklı gönüllünün katılması bekleniyor.
Laboratuarda yetiştirilen bu hücreler, geleneksel yöntemdeki kan bağışından gelen kan hücrelerinden teorik açıdan daha taze.
Kırmızı kan hücreleri yaklaşık 120 gün hayatta kalırken, laboratuarda yetiştirilen hücrelerin, daha uzun süre hayatta kalması umuluyor.
Araştırma ekibine liderlik eden Cedric Ghevaert, "Dünyada bu türden ilk denemeyi gerçekleştirdik" ifadelerini kullandı:
Başarılı olursa, şu anda düzenli olarak uzun süreli kan nakline ihtiyaç duyan hastaların gelecekte buna daha az ihtiyaç duyacağı anlamına gelecek.
Uzmanlara göre kabaca yarım milyon kök hücre, laboratuvarda yaklaşık üç hafta içinde 50 milyar kırmızı kan hücresine dönüştürülebilir.
"Gelecekte mümkün olduğunca çok kan yapmak istiyoruz" diyen Toye, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Aklımdaki şey, sürekli kan üreten makinelerle dolu bir oda."