Düşüncelerinizle obeziteden kurtulun!..
Küçükçekmece Belediyesi Aile Danışma Merkezi uzman psikologları Eylem Ayrancı ve Birgül Emiroğlu, düzenlenen programda katılımcılara çağın hastalığı obeziteyi anlattı.
Son yıllarda büyük bir tehlike arz eden çağın hastalığı obeziteyle ilgili araştırmalar, hastalığın sosyal, psikolojik, fiziksel ve tıbbi sorunlar oluşturduğuna dikkat çekiyor. Yapılan araştırmalar obeziteyle ilgili endişe verici sonuçlar ortaya çıkarırken, konuyla ilgili bilgilendirme yapmak amacıyla Küçükçekmece Belediyesi Aile Danışma ve Eğitim Merkezi uzman psikologları Eylem Ayrancı ve Birgül Emiroğlu Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi'ne konuk oldu.
Obezitenin gelişmiş ülkelerdeki en önemli problemlerden biri olduğuna dikkat çeken Uzman Psikolog Eylem Ayrancı, çevresel ve genetik faktörlerin yanı sıra yaş ve cinsiyetin de obezite oluşumunu etkilediğini ifade etti. Ayrancı, "Obezite vücutta yağ birikiminin artmasıyla ortaya çıkan bir tablodur. Kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görülürken, yeme alışkanlıkları obezitenin oluşmasında etkilidir. Hızlı ve fazla yeme, az çiğneme, öğünleri düzensiz tüketme davranışları obezitenin oluşmasında rol oynayan en önemli faktörlerdir" diye konuştu.
SEVGİYE AÇLIK YERİNİ OBEZİTEYE BIRAKIYOR
Obezitenin psikolojiyle ilgisinin olduğunun altını çizen Uzman Psikolog Birgül Emiroğlu ise, yemek yeme, parmak emme gibi etkinliklerin erken yaşamda sevgiye eşdeğer olduğunu belirtti. Emiroğlu, "Bebeklik dönemindeki beslenme şekli çocuğun ileriki yaşlardaki beslenme alışkanlığını etkiler. İleriki yaşamda sevgi ve güvenliğe olan gereksinim doyurulmamışsa, oburluk bunların yerine geçer. Çocuk her ağladığında biberon ile süt veren anneler, onların oral doyum ve yaşantı açlığını koşullandırarak, ileride stres altında kaldığında oral doyum aramasına neden olurlar. Böylece kişi, üzüldüğü zaman yiyeceği duygularını doyurmak için kullanır" dedi.
Uzman Psikolog Eylem Ayrancı da, obezite tedavisinin ekip çalışması gerektiren bir süreç olduğunu ifade ederek, tedavi için zaman zaman dahiliye, endokrinoloji, diyetisyen ve psikolog gibi bölümlerin bir arada çalışabildiğini belirtti. Ayrancı, kilo vermek için yapılması gerekenleri şöyle özetledi:
"Diyete başlamadan önce karar verin. Mutlaka bir uzmanın desteğini alarak, kilo vermenin sağlayacağı avantajları bir kağıda yazın. Oturarak, yavaş ve özenli yemek yiyin. Bunu başardığınız için kendinizle gurur duyun. Diyet yanında spor yapmakta önemlidir. Yediklerinizi gözlem altına almak, planlamadığınız yiyeceğe engel olmak, yiyecek konusunda ısrar edenlere direnmek, duygu değişiklikleri nedeniyle oluşabilecek yeme isteklerinin önüne geçmek, diyet esnasında dikkat etmeniz gereken etkenlerdir."
Diyet yapan insanların düşüncelerine de dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan Ayrancı, "Bir yiyeceği ziyan etmeyim diye yemek yanlıştır. O yiyecek, ya çöpe gidecek ya da sizin vücudunuza gidecek. Her durumda zaten ziyan olacağını unutmayın. Ayrıca bir şeyi yemeden önce 'Bu tam bir parça değil, bir seferlik yesem bir şey olmaz, canım sıkkın yemek istiyorum, yemezsem ev sahibi alınabilir, canım çok çekti' gibi düşünceleri unutun. Tüm bunlar yerine kendinizle uzlaşmayı deneyin" dedi.