Düz tabanlı ayakkabı giyiyorsanız..
Düz tabanlı ayakkabı giyiyorsanız..
Batman Özel Dünya Hastanesi'nde görevli Ortopedi ve Travmatoloji uzmanı Opr. Dr. Ercan Şahin, düz taban rahatsızlığının çevresel ve genetik faktörlerin etkili olduğu, genelde ailesel nedenlerde daha ön planda olduğu ayak bileği arkının medikale kaydığı bir rahatsızlık olduğunu söyledi.
Düz tabanlı vatandaşların daha çok ileri derece olanları belli şikayetler düzeyine geldikten sonra görebildiklerini ifade eden Dr. Ercan Şahin, ihmal edildiği zaman tedavinin zorlaşabildiğini belirtti. Daha çok askerlik döneminde hastaların geldiğini aktaran Dr. Ercan, çocuk doğduktan sonra düz tabanlığın tespitinin zor olduğunu dile getirdi.
Yetişkinlerin ayakkabı alırken iç tarafındaki çukur bölgeye dikkat edilmesi gerektiğini hatırlatan Dr. Şahin, çocukların ise sık sık uzun tüylü halılarda veya çimlerde yürütülmelerini tavsiye etti. Dr. Şahin, "İlk etapta çocuk yürümeye başladıktan sonra biz hafif düzeyde düz tabanlı olan çocuklarda daha çok çıplak ayakla halıda yürümeleri özellikle uzun ve tüylü halılarda çimenlerde çıplak ayakla yürümelerini tavsiye ediyoruz, veya alacakları ayakkabıların özellikle iç tarafta medikal ark denilen o çukuru destekleyecek şekilde ayakkabı tercih etmeleri öneriyoruz. Bu medikal ark destekli çeşitli ortopedik malzeme satan yerlerde olabilecek destekler olabileceği gibi sadece alacağımız ayakkabıya dikkat etmeleri gerek, iç tarafında bir yükseltisinin olmasına özen gösterilerek alınması gerekir. Çok çok ileri düzeyde olduğu zaman ve hastanın yaş olarak çok ciddi rahatsızlığı olan hastalarda yapılan ameliyatlarla gideriliyor. Ama bizim başta önerimiz bu tip rahatsızlığı olan hastalarımızın erken dönemde bir hekime başvurmalarıdır" dedi.
MEHMET ŞÜKRÜ YILDIRIM