Eklem ağrılarına dikkat!..
Eklem ağrılarına dikkat!..
Mevsim değişikliklerinde rastlanılan en can sıkıcı hastalıklardan bir tanesi kas ve eklem ağrılarıdır. Birçoğumuz bu ağrıları yorgunluğa ya da soğuk algınlığına bağlayabiliyoruz. Bu ağrılar, gereken önem verilmediğinde sonbahar ve kış aylarını yatarak geçirmemize neden olabiliyor.
Özellikle mevsim değişikliklerinde meydana gelen kas ve eklem ağrılarına yakalanmamamız için önerilerde bulunan Çakmak Erdem Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Mirza Zafer Dağtaş, Mevsimler değişirken, ısı ve hava akımları vücudumuzda düşük direnç noktaları oluşturabilir. Önemli olan normal vücut ısımızın dış etmenlerden minimal etkilenmesidir. Yazlık kıyafetleri hemen kaldırmak veya kışlıkları hemen giymek iyi bir çözüm değildir.
Genel olarak boyun ağrısı, bel ağrısı ve yaygın olan küçük eklem ağrılarını, bu mevsim geçişlerinde görmekteyiz. En sık miyalji dediğimiz kas ağrıları karşımıza çıkar. Sabah uyanınca nispeten sıcak yataktan kalkan kişide veya sıcak duştan sonra dışarı çıkınca anlık ısı düşmesi, kaslarda basit ağrı, kramp ve spazma yol açar. Anlık ısı düşmesi kas içerisindeki kan akımını azaltıp, ağrı ve hareket kısıtlılığı yapar. Yine aynı şekilde rüzgara maruz kalma esnasında, rüzgar derinin ısısını düşürerek kas ağrılarını meydana getirir.
Evinizdeki her odasının ısısı aynı olsun !
Mevcut eklem sertliği veya kireçlenmesi olan hastalar nispeten sıcak aylarda daha rahat ederler. Soğukların başlaması eklem ağrılarını arttırır. Bu gibi hastalar özellikle diz ekleminden başlayarak çeşitli koruyucu önlemler almalıdırlar. Soğukta ani hareketler, mevcut etkilenen eklemin soğuktan korunmaması ciddi ağrılara yol açar. Aynı şekilde bir evin odaları arası ısı farkı da benzer şikayetlere yol açar.
Görülüyor ki mevsim değişiklikleri, normal sağlıklı bireyleri ve aynı zamanda daha önceden kronik hastalıkları olan hastaları etkiliyor ve kemik hastalıkları olan kişilerin hekimlere başvuru sayıları artıyor. Bu geçişlerdeki ısı değişikliklerine bağlı eklem ağrıları, hareket kısıtlılığı yaratarak sosyal hayatımız ve iş hayatımızda da performans düşüklüğüne sebep oluyor.
Mevsim geçişlerinde, basit önlemler almak ve basit korumalar sağlamak ciddi sağlık problemleri oluşmadan önce insan sağlığına katkı sağlamaktadır.