El terlemesine son verecek tedavi!..
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Timuçin Alar, kısa bir cerrahi operasyonla el terlemesi sorununa kesin çözüm getirdi.
Yrd. Doç. Dr. Timuçin Alar, terlemenin insan vücudunun normal bir fonksiyonu olduğunu, fakat bazı insanlarda aşırı görüldüğünü ifade ederek, özelikle baş, boyun bölgesi, yüz, el, bel, kasık ve ayak bölgelerinde termelerin yoğunluk kazandığına dikkat çekti. Özelikle el terlemelerinin önemli bir zorluk yarattığını ve sosyal hayatı ciddi bir biçimde etkilediğini kaydeden Yrd. Doç. Dr. Alar, bu rahatsızlığın tıpta palmar hipenhidrozis adıyla anıldığını bildirdi. Yrd. Doç. Dr. Alar, rahatsızlığın ailesel olma oranının yüzde 57- 60 oranında olduğunu, kadınlarda daha sıklıkla görüldüğünü, aşırı terlemenin her 100 kişiden birinde görülebilen bir durum olduğunu vurguladı.
Yrd. Doç. Dr. Timuçin Alar, bu rahatsızlığın çözümü ile ilgili olarak, "Göğüs cerrahisi olarak bizim ilgilendiğimiz konu el, yüz ve koltuk altındaki terlemelerdir. Bazı ilaçlar tedavide kullanılmaktadır. Botoks gibi, ilaç gibi çözümler geçici çözümlerdir" dedi. Yrd.Doç.Dr. Alar, kesin çözümü ameliyatla yakalayabildiklerini belirtti. Yrd. Doç. Dr. Alar, "Eskiden göğüs kafeslerini, akciğeri açardık. Günümüzde artık video yardımıyla, estetiği bozmayacak bir biçimde, 1.5 santimlik küçük bir kesikle aletimizi göğüs kafesine yerleştiriyoruz. Kamera sistemiyle görüntüyü görüp siniri kesip etrafındaki dokuları kesiyoruz" diye konuştu.