Emekli maaşına zam beklerken düşüş geliyor

Emekli aylıklarında yüzde 35’e yakın kayıp yaşanması, yüzbinlerce çalışanın emeklilik planını öne çekmesine neden oldu. İktidarın konu ile ilgili çalışması sürerken, gözler yasa değişikliği için Meclis’e çevrildi.

Sözcü Gazetesi'nin haberine göre emekli maaşlarında yaşanabilecek hak kaybı nedeniyle yüz binlerce çalışan emeklilik tarihini öne çekme kararı aldı. Emeklilik dilekçesini 2025’te verenlere, bu yıl dilekçe sunan kişilere oranla yüzde 35’e yakın daha az aylık bağlanması, yüz binlerce çalışanın emeklilik planını değiştirdi. Çalışanlar mağdur olmamak adına emeklilik tarihlerini öne çekmeye karar verirken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı dilekçe tarihine göre ortaya çıkacak aylık düşüşü önlemek için çalışma başlattı. Ancak iktidardan çalışmanın ayrıntılarına ilişkin henüz açıklama gelmedi. Çalışanlar arasında hak kaybına neden olacak sorunun, bir yandan da bu yıl yeni bir emeklilik dalgası yaratma riskine neden olabileceği ifade ediliyor. Bakanlığın harekete geçmesinde ise hem maaş farkı sorunun çözülmesinin hem de yüz binlerce kişinin bu yıl emekli olmaya hazırlanmasının etkili olduğu belirtildi.

EMEKLİLİK DALGASI RİSKİ

Emekli aylıklarının nasıl bağlanacağı 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile düzenleniyor. Farkın giderilebilmesi için kanun değişikliği gerekiyor. Bu kapsamda emekliliğe hak kazanmış kişilerin aylıklarında dilekçe tarihine göre ortaya çıkan düşüşü önleyici düzenlemenin yapılması bekleniyor. Yasa değişikliğinin önümüzdeki yılları da kapsayacak şekilde yapılması bekleniyor. Emekliliğe hak kazanmış kişi dilekçeyi hangi yıl verirse versin emekli aylığı düşüşünden etkilenmeyecek bir düzenleme yapılması üzerinde duruluyor. Meclis ise 1 Ekim Salı günü açılıyor.

Meclis açılana kadar farkın giderilmesine ilişkin düzenlemenin ayrıntılarının belli olması beklenirken, iktidar konu ile ilgili çalışmasın halen devam etiğini belirtti.

OVP’ye göre fark yüzde 32 olabilir

Orta Vadeli Program’da (OVP) bu yıl için enflasyon tahmini yüzde 41.5, gayrisafi yurtiçi hasıla büyüme hızı yüzde 3.5 oldu. Merkez Bankası enflasyon raporu açıklanırken, bu yıl enflasyon gerçekleşmesinin, orta noktası yüzde 38 olmak üzere yüzde 34-42 arasında tahmin edilen patikanın üst sınırına yakın beklendiği belirtildi. Rakamlar OVP’deki gibi olursa emeklilik maaş fakı yüzde 32 olacak. Emekli aylığı 35.000 TL görünen bir kişi, dilekçesini 2024’te verirse bu aylığı, 2025’te verirse 26.515 TL aylık alacak.

‘Henüz kanun teklifimiz yok’

AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, 2025’te emekli olanlara, bu yıl emekli olanlara göre daha az aylık bağlanacağına yönelik değerlendirmelere ilişkin, “Şu anda kanun teklifi haline gelmiş bir şey yok” dedi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın çalışmalarının sürdüğünü belirten Güler, “2024 ile 2025 arasında enflasyondan kaynaklı nasıl bir etki ortaya çıkabilir, bunun bir rapor haline getirilmesi lazım. Ona yönelik olarak hakkaniyetli, orta bir çözüm ortaya konabilir. Ama bunun sayısal bir veri olarak nelere tekabül ettiğine dair bir veri yok” diye konuştu.

Ahu Tuğba'nın cenaze töreninde dikkat çeken anlar Ünlü çiftin cinsiyet değiştiren çocukları Ayda hakkında yeni gelişme 31'inci Altın Koza Film Festivali'nde ödüller sahiplerini buldu 'Kötü Kan' dizisiyle ilgili şaşırtan haber Nihal Yalçın ekranda hangi güzel oyuncunun annesini canlandıracak? Demet Özdemir bir servete imza attı: Rekor ücret alacak