Erol Mütercimler'den başyapıt niteliğinde bir kitap: 'Boğaziçi'nin Gizli Tarihi'
Sevilen yazar, eğitimci, araştırmacı ve televizyon programcısı Erol Mütercimler'in başyapıt niteliğindeki harikulade kitabı "Boğaziçi'nin Gizli Tarihi" kısa sürede beğeni topladı.
Kıymetli yazar, eğitimci, araştırmacı ve televizyon programcısı Erol Mütercimler'in usta kalemini konuşturduğu başyapıt niteliğindeki muhteşem kitabı 'Boğaziçi'nin Gizli Tarihi', Alfa Yayınları'ndan çıktı.
Kitap kısa sürede okurların büyük ilgisiyle karşılandı...
Erol Mütercimler'in "Boğaziçi'nin Gizli Tarihi" Kitabına Dair...
Boğaziçi 16. yüzyıldan itibaren ilgi çekici bir bölge olmuştur. Her iki kıyıda bir mimari şaheser olan ahşap yalılar inşa edilmiştir.
Bu yalılarda Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye Cumhuriyeti’nde tarihte, dış politikada, uluslararası ilişkilerde, siyasi olaylarda, ekonomi alanlarında rol oynamış aktörlerle karşılaşıyoruz.
Bu kitabın yazarı Yalıların kapısından içeri girip, bu sahil saraylarında neler yaşandığını, yaşayanların özel yaşamlarının izlerini bulmaya çalışmıştır.
Naciye Sultan, Hatice Sultan, Naime Sultan, Cemile Sultan, Esma Sultan Yalılarında yaşanan trajediler, yasak aşklar, intiharlar, siyasi cinayetlere kurban gidenler anlatılıyor.
Sultan Aziz’in intiharı, V. Murat’ın 28 yıllık tutsaklığı, Ali Suavi’nin öldürülüşü, Damat Mahmut Celalettin Paşa’nın ve Mithat Paşa’nın sürgünde boğdurulmasının, gazeteci Ahmet Samim’in öldürülüşünün, Prens Sabahattin’in, Enver Paşa’nın, Damat Ferit’in yurt dışına kaçışının izleri sürülüyor… Sevda Tepesi’nde aşk intiharının yürek burkan öyküsü de Kanlıca yalıları arasında yerini alıyor.
Atatürk’ün geldiği sünnet düğününde iki kardeşe armağan verdiği Kanlıca’daki Yalı ile bu çocuğun yaşayan bir tanık olarak 2024 yılında anlattığı anılarıyla tarihe not düşülüyor.
Atatürk’ün 1929 yılında halka hitaben söylev verdiği Sarıyer’deki ünlü Necmeddin Mola’nın Kocataş yalısının öyküsünü, içinde yaşayan, çocukluk günlerini geçiren üçüncü kuşak torun işadamı Necmeddin Kocataş’ın tanıklığıyla günümüze getiriyor.
Zarif Mustafa Yalısı’nın öyküsünü ve yazılı hatıratını, yalı içinde koşuşturmuş Selahattin Adil Paşa, gazeteci Sedat Simavi ve Kemal Ilıcak, yalılarında yaşanan olayların perde arkası öyküleri, perde önüne çıkarılırken gazetecilik tarihimize ışık tutuyor.
Cumhuriyet’in ilk kadın Başbakanı Tansu Çiller’in Yeniköy’deki; Başbakan Yardımcısı Erdal İnönü’nün Anadoluhisarı’ndaki yalısı çevresinde yaşanan yakın tarihin politik olayları, komploları arşivlerden çıkarılarak gün yüzüne çıkarılıyor.