Fazla kilolardan nasıl kurtuluruz?

Fit bir vücut ve sağlıklı bir yaşam için kesin çözüm; sağlıklı beslenerek ve hareket ederek zayıflamak...

Akşam Gazetesi'nden Nil Şahin Gürhan'ın yazısı...

Genetik bozukluklara ve hormonal değişikliklere bağlı bazı hastalıklar kilo almayı kolaylaştırıp, vermeyi de epey zorlaştırabiliyor. Ayrıca; besinler arasında sağlıklı tercihler yapamamak, klasik beslenme hataları, porsiyon kontrolünde başarısızlık olmak, hareketsiz bir hayat... gibi faktörler de yağ bağlayan bedenlerin daha kolay kilo almasına sebep olabiliyor. Harcayamadığımız her lokmayı yağ olarak depoluyoruz. Bir gram karbonhidrat ve protein yaklaşık 4 kalori enerji sağlarken, bir gram yağ 9 kalori enerji verir. Besin değeri olmayan boş enerji kaynağı olan alkolün de  her bir gramı 7 kalori enerji verir.

Besinlerle ihtiyacımızdan fazla aldığımız her enerji, karbonhidrattan da, yağdan da, proteinden de hatta alkolden de alınmış olursa olsun yağ olarak depolanır. Ve günlük olarak fazladan almış olduğumuz her 7 kalori vücudumuzda 1 gram yağ olarak depolanır.

Metabolizmamızı dinleyelim

Herkes fazla kilolarından metabolizmasını sorumlu tutsa da, aslında toplumun büyük bir çoğunluğunun metabolizması normal çalışıyor. Metabolizmamızı yavaşlatan en önemli etken enerji gelmemesi yani aç kalmaktır. Çünkü metabolizmamız üretmek ve depolamak üzerine kurulu bir sistemdir. Biz ona üreteceği bir şeyler vermezsek, onu tembelliğe alıştırırız ve yavaş çalışır. Açlık diyetlerinden sonra normal beslenme sistemine geçtiğinizde aldığınız her enerjiyi kolay depolamaya başlar. Hipotroidi gibi hormon problemleri veya vitamin ve mineral yetersizlikleri gibi problemler hızlı kilo almaya sebep olabilir. Ancak bu hastalıklarda uygun tedavi başladığında sağlıklı beslenme ve düzenli egzersizle kilo kontrolünde başarı sağlanabilir.

Zayıflamanın 3 şartı

Sağlıklı beslenin: Kilo kontrolünde başarının yanı sıra, kalp-damar, şeker ve kanser gibi hastalıklara yakalanma riskinizi azaltmak, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, düşük/yüksek kan şekeri gibi sağlık alarmlarını susturmak, zinde, formda ve keyifli bir yaşama başlamak için yapmanız gereken sağlıklı beslenme ilkelerini öğrenmek ve öğrendiklerinizi yaşamınıza aktarmak. Uzun ve uzun olduğu kadar sağlıklı bir yaşamın anahtarlarından ilki;  sağlıklı beslenme.

Hareket edin: Asansörler, üzerinde durmanızın yeterli olduğu yürüyen platformlar, internetten yemek ısmarlama ve arkadaşlarınızla görüşme imkânı gibi teknoloji ürünleri kolay yaşamanıza yardımcı olduğunu düşünüyor olabilirsiniz.

Değişin: Alışkanlıklarımızı değiştirmek oldukça zor fakat imkânsız değil. Sofraya oturmadan yemek yeme alışkanlıkları, öğün atlamalarınız, sebze ve salataya az yer verme, kahvaltı etmemek, susadıkça, asitli, şekerli içecekleri tercih etmek gibi sağlığınız açısından olumsuz alışkanlıklarınızı sağlıklı olan davranışlar ile değiştirmelisiniz. Yapamam dememelisiniz. Eğer gerçekten isterseniz, en yerleşmiş alışkanlıkları bile aşmanın mümkün olduğunu göreceksiniz.

Nil Şahin GÜRHAN / Akşam Gazetesi
'Gizli Bahçe' dizisi neden erken final yaptı? Murat Yıldırım'dan bomba sözler İnşaat devinin veliahtının boşanma sınavı TRT 1’in "Kara Ağaç Destanı" dizisi final yapıyor Pelin Akil 'Yalı Çapkını'nından apar topar gönderiliyor Doğukan Manço'dan 'Barış Manço' filmi hakkında olay sözler Ebru Baki Sözcü TV’den ayrıldı mı?