Geç kalmaktan korkun
Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Elif Çolak, "Meme kanseri, erken tanı konulduğu zaman yüzde 100 tedavi edilebilen bir hastalıktır. Bu nedenle meme kanserinden değil, geç kalmaktan korkmak lazım" dedi.
Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi, meme kanseri konusunda hasta ve hasta yakınlarını bilgilendirdi. Hastane toplantı salonunda düzenlenen, hasta yakınları ve polikliniklere gelen hastaların katıldığı eğitim Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Elif Çolak tarafından verildi. Eğitimde, meme muayenesi ve meme kanserinde erken tanı uygulamaları anlatıldı.
Meme muayenesinin önemine dikkat çeken Çolak, "Günümüzde ABD'de 7 kadından 1'i meme kanserine yakalanmaktadır. Bu oran Avrupa ülkelerinde 10 kadında 1'dir. Her 11 dakikada bir kadın meme kanserinden dolayı hayatını kaybetmektedir. Her 3 dakikada bir kadına meme kanseri tanısı konmaktadır. Sağlık Bakanlığı'nın 2005 yılında yaptığı bir istatistiğe göre Türkiye'de her yıl 30 bin kadına meme kanseri tanısı konmaktadır. Türkiye'deki bütün kadın kanserlerinin yüzde 32'sini meme kanseri oluşturduğu tespit edilmiştir" diye konuştu.
Meme kanserinde erken tanının çok önemli olduğunun altını çizen Çolak, "Meme kanserinde erken tanı için 20-39 yaş arası bayanlarda kendi kendine aylık meme muayenesi, her 3 yılda bir eğitimli sağlık personeli tarafından muayene, 40-49 yaş arası yine kendi kendine aylık meme muayenesi, eğitimli sağlık personeli tarafındın yıllık meme muayenesi, 40 yaşından başlanarak her yıl ya da 2 yılda bir mamografi yapılması gerekmektedir.
50 yaş ve üstünde ise yine kendi kendine aylık meme muayenesi, her yıl eğitimli bir sağlık personeli tarafından muayene ve yine her yıl mamografi yapılması gerekmektedir. Meme kanseri, erken tanı konulduğu zaman yüzde 100 tedavi edilebilen bir hastalıktır. Bu nedenle meme kanserinden değil, geç kalmaktan korkmak lazım. Meme kanserinde bayanların kendi kendine muayene yapmaları çok önemlidir" şeklinde konuştu.