Güzel bir cilde sahip olmanın yolları

Sürekli bir yapım ve yıkım sürecinde olan deri kendini 28 günde bir yenileyerek özelliklerini korur...

Akşam'dan Prof. Dr. Reha Yavuzer'in yazısı...

GÜZELLİĞİN YENİ TANIMI…


Bedenimizi saran derimiz vücudumuzun en büyük organı. Bu büyük organa ait çoğumuzun bilmediği pek çok önemli bilgi mevcut. Bizi dış etkenlerden koruyan deri adeta bir kalkan görevi üstlenir. Ağırlığımızın yüzde 16’sını teşkil eden deri beden ısımızın ayarlanmasında rol oynar. Termostat gibi görev yaparak ısı artışlarında terleme fonksiyonuyla sıcaklığı düşürürken, soğuk havalarda ise gözeneklerin daralması ve deriye giden sıcak kanın azaltılmasıyla ısı kaybının azaltılmasını sağlar. Bedenimizde yaklaşık 300 milyon hücre derimizde yer alır. Sürekli bir yapım ve yıkım sürecinde olan deri kendini 28 günde bir yenileyerek özelliklerini korur. Bu yenilenme sürecinde dakikada 30 bin hücre ölerek dökülür. En kalın deri ayak tabanında 1.4 mm, en ince deri ise göz kapaklarımızda 0.02 mm dir. Derimizin içindeki renk (pigment) hücreleri yaşlanma ve güneş hasarına bağlı olarak değişiklikler gösterir. Bu da kendisini lekelenme olarak dışa yansıtır. Lekelenme hormonal, mekanik, UV hasarı veya yaşlanmanın habercisi ve göstergesidir. Tüm bu görevlerini yerine getiren derinin parlak, canlı, diri görüntüye sahip olması ise güzellik için olmazsa olmaz kabul ediliyor artık. Değişmeyen ve herkes tarafından güzel kabul edilen tek bir ortak nokta var o da deri güzelliği. Pürüzsüz, nemli, gergin bir yapı, lekesiz, parlak, sivilcesiz, gözenekleri belirgin olmayan bir yüzey deri güzelliğinin tanımlayıcıları… Peki ama derimizin hem sağlıklı hem de güzel gözükmesi için ona nasıl bakmalıyız?

Deri sağlıklı olduğu zaman canlı ve parlak gözükür. Antioksidan özellikleri belirgin olan A, C ve E vitamini deriyi hasar yaratan zararlı atıklara karşı korur, kolajen yapımını arttırır, güneş ışınlarına bağlı yaşlanmayı yavaşlatır, daha sıkı ve parlak olmasını sağlar, deri üzerindeki kahverengi ve kırmızı lekelenmeleri azaltır. Ayçekirdeği, badem, ıspanak, avakado, yer fıstığı, karides ve balık doğal yollardan aldığınız E vitamin için ana kaynakları teşkil eder.

C vitamini doğada en çok turunçgiller, domates ve yeşil yapraklı sebzelerde bulunur. Biber, kivi, brokoli ve çilek diğer zengin kaynaklardır. Tatlı patates, havuç, ıspanak, kabak ve kuru kaysı tüketimi vitamin A depolarımızı doldurmak için yeterli.

Mineraller de önemli…

Mineraller deri sağlığı ve güzelliği için önemlidir. Selenyum derinin kanser gelişimi açısından ana koruyucusudur. Özellikle güneşe kontrolsüz yakalananlar için takviyesi önemlidir. Deniz ürünleri, sarımsak ve yumurta doğal selenyum kaynaklarıdır. Çinko ve bakır deri elastikiyeti ve ince kırışıklıkların önlenmesi açısından gereklidir. Deri kalınlığının arttırılmasında rol oynarlar. İstiridye, yer fıstığı ve tavuk ana kaynaklardır.Mineral takviyeli Enjeksiyonları: Çinko ve bakır içerikli hyaluronik asit enjeksiyonlar özellikle göz altı bölgesindeki koyuluklar için yararlı.

Q switch laser:

Lekenin giderilmesini ve lekeye sebep olan pigmentin aşırı üretiminin baskılanmasını sağlıyor. Saniyenin milyonda biri hızında atışla yüksek enerjiyi lekeye ulaştırabiliyor. Yapılan atışla oluşan patlamanın etkisiyle, birbirine tutunmuş büyük leke pigmentleri binlerce küçük parçalara ayrılıyor. Hücreler tarafından eritilerek bölgeden uzaklaştırılıyor, işte daha aydınlık ve berrak bir cilt bu şekilde oluşuyor.

Probiyotikleri unutmayın…

Probiyotikler gıdalardaki antioksidan, vitamin ve mineralleri daha çok almanızı sağlar. Bunlar sayesinde daha sağlıklı ve ışıldayan bir deriye sahip olabilirsiniz. Probiyotik kullanımı derinin bariyer özelliklerini geliştirir, güneş hasarını azaltır ve nemli kalmasını sağlar. Bu faydalı bakterilerin düzenli kullanımı hem sağlığınız hem de güzelliğiniz için önemlidir.

BBL: Geniş dalga boylu ışık tedavisi leke tedavileri için tercih edilebilir. Filtreye göre deri ve deri altında sıkılaşma, yüzdeki yaşlılık ve güneş lekelerinin giderilmesi,  bacak-kalça-kol gibi gevşemeye yatkın bölge dokuları sıkalaştırılır. Tüm işlemleri ise cilt altında değişik derinlikteki farklı hücrelere çeşitli filtrelerden geçirilerek değişik bant aralıklarındaki ışığın ulaştırılması ile gerçekleştirir.

Prof. Dr. Reha YAVUZER / AKŞAM GAZETESİ
Adnan Aksoy boşanma davası açtı: Güzide Duran'ın evliliği bitiyor! Mehmet Dinçerler'den şaşırtan Hadise hamlesi Kızılcık Şerbeti'nde tartışmalı başörtüsü sahnesi Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi 20. kattan düştü 'Yalan' dizisiyle ilgili flaş gelişme Pelin Akil'den Yalı Çapkını'na veda mesajı