Hamilelere yaz mevsimi uyarısı!..
Hamilelere yaz mevsimi uyarısı!..
Özel Medicana Konya Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Özlem Kayacık Günday, havaların ısınmasıyla birlikte yaz aylarında hamile bayanların özellikle giyecek ve yiyeceklerine dikkat etmeleri gerektiğini söyledi. Terlemeyle birlikte vücutta su oranının azaldığını belirten Dr. Özlem Kayacak Günday, Yaz dönemi herkes için çok güzel ama dikkat edilmesi gereken şeyler var. Havaların ısınmasıyla birlikte özellikle terleme, sıcakların aşırı artması, vücutta su kaybı en önemli şeylerden birisi. Çünkü gebelerin normalde çok fazla su içmeleri gerekiyor. Günde en az 3 litre su içmeleri lazım. Terlemeyle birlikte vücuttan su atımı çok olacağı için özellikle tansiyon düşüklükleri, buna bağlı yalancı doğum sancılarının, hatta erken doğum sancılarının uyarılması, erken doğum riski, bebeğin suyunun azalması riski en önemli risklerdir. Yaz döneminde bol su içmelerini tavsiye ediyorum. Güneşten sakınmaları çok önemli, güneş tabi D vitamini, kalsiyum açısından çok iyi fakat özellikle son sadece dönemlerde gebeler değil hepimiz için, ultraviyole ışınlarının zararlı etkilerinden sakınmak çok önemli oldu. Özellikle güneş ışınlarının çok dik geldiği öğle saatleri 11 ile 16 arasında çok dışarıya çıkmamalarını tavsiye ediyorum.
Gün içerisinde ne zaman çıkacaklarsa da bol koruyucu faktörlü krem sürmeleri, gerekirse koruyucu güneş gözlüğü takmaları, şapka takmalarını tavsiye ediyorum. Özelikle dışarıya 11'den önce ya da akşamüstü çıkabilirler. Normalde biz gebelere egzersiz, yürüyüş, yüzme tavsiye ederiz. Bunlar çok iyi sporlardır. Fakat yaz döneminde özellikle güneşte aşırı kalmaktan sakınmalarını tavsiye ediyorum. Bu hem kendi sağlıkları için, hem bebeklerinin sağlıkları için çok önemli. Özellikle bebeğin aşırı ısıya maruz kalmaması çok önemli, çünkü bebekte anomali riski bile doğurabilir. Yine aynı zamanda güneş radyasyon etkisi çok önemli, yani gebelere deniz kenarına gidin, güneşlenin diyemeyiz. Yüzün ama kapalı alanları tercih edin veya sabahın erken saatlerini tercih edin ve bunun da süresi 15 dakikayı geçmesin. Buna dikkat edilmesi gerekir dedi.
YAZ AYLARINDA GIDA ZEHİRLENMELERİNE DİKKAT
Yaz aylarında besin zehirlenmelerine de dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Uzman Dr. Özlem Kayacık Günday, uzun süre güneşin altına kalan yiyeceklerin yenilmemesi gerektiğini belirtti. Dr. Özlem Kayacık Günday, Gebelerin, mide ve bağırsak sistemleri, çok hassas olduğu için özellikle uzun süre dışarıda kalmış yiyeceklerle ciddi problemler yaşayabilirler. Sıvı alımına dikkat ederken, çok tuzlu yememelerini tavsiye ediyorum. Özellikle çok tuzlu kuruyemiş, salamura tarzı yiyeceklerden uzak dursunlar. Bu ısı artışıyla birlikte, tuz alımının artması vücutta ödemi artırabilir. Özellikle bacaklarda çok ciddi şişmelere neden olabilir. Hafif yürüyüşlerle, gece yatarken bacaklarının biraz yüksekte tutup yatarak bu ödemlerden kurtulabilirler. Tamamen sıfır tuz değil ama az tuzlu yiyecekler tüketsinler.
Sonuç olarak yaz aylarında gebelerin sıvı alımına çok dikkat etmelerini tavsiye ediyorum. Yaz aylarının güzel tarafları da var. Mevsim meyveleri ve sebzeleri çok çeşitli olduğu için her çeşit sebze, meyve alma imkanları var. Taze yeme şansları var. Sera meyvelerinden kurtuluyorlar. Taze sıkılmış meyve sularını içebilirler. Kesinlikle dışarıdan, özellikle beklemiş, içinde kimyasal maddeler olan meşrubatlar, kola, meşrubat, hazır meyve suları onlardan kaçınmalarını tavsiye ediyorum. Bol bol su içsinler, özellikle gebeliğin ilk 3 ayında bulantılar çok oluyor. Bazı gebeler sudan tiksindiklerini ifade ediyorlar. Ben bunlara yine mutlaka sıvı alın fakat su içemeseniz bile taze sıkılmış meyve sularından için, gerekirse açık ıhlamur çayları, bitki çayları içebilirsiniz şeklinde tavsiyelerde bulunuyorum. Adaçayı vs. bunları tavsiye etmiyoruz ama açık ıhlamur çayı ya da açık çay, bol sulu çorbalar bunlardan sıvı açıklarını giderebilirler. Bir de gebeliğin son 3 ayı zordur. Çünkü bebek artık kilo almıştır, baskı yapıyordur.
Sıcaklarla beraber özellikle doğuma yakın gebelerde sıkıntılar olabilir. Yine bunlar da bol sıvı alsınlar, gece yatarken ılık duş yapsınlar. Herhangi bir sıkıntıda sancı gibi durumlarda doktorlarına başvursunlar diye tavsiyelerde bulundu.
GÜNEŞ VE MANTAR ALERJİLERİNE DİKKAT
Sıcakların gelmesiyle birlikte hamilelerde güneş ve mantar alerjisi artışı olabileceğini kaydeden Uzman Dr. Özlem Kayacık Günday, yaz aylarında giyilmesi gereken kıyafetlere dikkat çekerek, Güneş alerjilerine çok rastlıyoruz. Gebelikte kloazma dediğimiz, vücutta, yüzde kahverengi lekelenmeler olabilir. Bunun için de, koruma faktörlü kremleri kullansınlar. Kıyafetlerine dikkat etsinler. Terletmeyen, bol pamuklu, ince, açık renkli ve kumaşlı kıyafetleri tercih etsinler. Ayakkabı numaraları şişmelere bağlı en az bir numara büyük olsun ve topuklu ayakkabılardan kaçınsınlar. Aşırı efor gerektiren sporlardan da kaçınsınlar. Yüzme ve yürüyüşü tavsiye ediyoruz. Fakat yüzme derken güneşin altında çok fazla sıcağa maruz kalmadan bunu yapabilirler. Saunalardan, özellikle solaryumdan, kaplıcalardan, bunlardan mümkün olduğunca çok kaçınmalarını tavsiye ediyorum. Yani bebeğe sıcak maruziyet hoşlanmadığımız bir şeydir.
Hatta duş yaparken bile ılık duş yapsınlar, çok aşırı sıcak su ile duş yapmasınlar. Sıcak havalarda sıcak gecelerde, özellikle nemli bölgelerde yaşayanlar için gece yatarken günlük ılık duş tavsiye ederim. Hem rahatlama sağlar, hem de gebelerde ateş basmaları, sıcak basmaları çok olur. Vücudun hormonal dengesi bozulduğu için gece yapacakları bir ılık duş onları çok rahatlatacaktır. Gebelikte özellikle idrar yolu enfeksiyonları çok sık olur. Yaz aylarının gelmesiyle beraber eğer gebe yeterince sıvı almıyorsa, sıvı tüketmiyorsa, özellikle idrar yollarında mikroplara karşı bir yıkama olmayacağı için idrar yolu enfeksiyonlarında zaten yatkınlık varken daha çok enfeksiyona yatkınlık olur ve bunla karşılaşabiliriz. Bol sıvı almaları burada çok önemli. Gebelerin direnci düşük olduğu için mantar enfeksiyonlarını gebelikte çok sık görüyoruz.
O bölgenin anatomisinde, hijyeninde değişiklik olduğu için flora da değişiklikler olduğu için mantar enfeksiyonlarını sık görüyoruz. Gebelikle beraber ve yaz aylarında özellikle sıcak hava ve o bölgenin nem oranının yükselmesiyle birlikte özellikle aşırı kaşıntılı, hastayı aşırı rahatsız eden, vajinal mantar enfeksiyonları, hatta kıvrım yerlerinde gelişebilecek başka türlü mantar enfeksiyonlarını sık görüyoruz. Burada da yine hijyene çok dikkat etmelerini tavsiye ediyorum. Havuza gireceklerse, hijyeninden emin oldukları havuzlara girmelerini tavsiye ediyorum. İdrar yolu enfeksiyonu şüphesi varsa, idrarda yanma, sık idrara çıkma gibi durumlarda mutlaka doktora başvurmalarını tavsiye ediyorum. Özellikle basur, kabızlık problemleri gebelikte sık görülür. Yaz aylarında sıcakla beraber ve sıvı alımının azalması terlemenin artmasıyla beraber bu tarz şikayetleri de sık görüyoruz" diye konuştu.
DOĞAN CAN CESUR