Hızla yayılan 'Maymun Çiçeği' milyonları tedirgin ediyor

Maymun çiçeği virüsü giderek yayılırken Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dün olağanüstü toplantı düzenledi.

Sözcü Gazetesi'nin haberine göre DSÖ, Avrupa’da 100’den fazla doğrulanmış maymun çiçeği virüsü vakasının görülmesinin ardından, yaz aylarında düzenlenecek festivaller ve partilerle virüsün Avrupa’da yayılmasının hızlanacağı uyarısında bulundu.

İngiliz sağlık yetkilileri de birçok vakanın henüz tespit edilmediğini ve vaka sayısının hızla artmasını beklediklerini belirtti.

Uzmanlar, virüsün daha çok cinsel yolla bulaştığı yönünde bulgular olduğuna dikkat çekiyor.

İSRAİL’DE DE ŞÜPHELİ VAKAYA RASTLANDI

Doğrulanmış vakalar, şu ana dek İngiltere, İspanya, Portekiz, Almanya, İtalya, ABD, Kanada, Belçika, Hollanda, İsviçre ve Avustralya’da görüldü. İsrail'de de yakın zamanda Avrupa'dan dönen bir kişide semptomlara rastlandığı bildirildi.

Almanya, bunun “bugüne kadar Avrupa'da görülen en büyük maymun virüsü salgını” olduğunu belirtti. Öte yandan bilim insanları, maymun çiçeği hastalığının Covid-19 gibi bir salgına dönüşmesini beklemiyor.

DSÖ verileri, çiçek hastalığını yok etmek için kullanılan aşıların maymun çiçeği virüsü hastalığına karşı da yüzde 85’e kadar etkili olduğunu gösteriyor.

SEMPTOMLARI NE?

İlk olarak 1970’lerde Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde görülen virüs, son 10 yılda Afrika'nın batısında büyük artış gösterdi. Genelde yakın temasla bulaşan maymun çiçeği virüsü, yüzde ve vücudun geri kalanında deri döküntüleriyle kendini gösteriyor, ayrıca ateş, baş ağrısı, kas ve eklem ağrısı, yorgunluk gibi semptomlara neden oluyor.

Çiçek hastalığı ile aynı virüs ailesinden gelen maymun çiçeği virüsü, daha az ölümcül olsa da iki türünden biri olan Kongo varyantında ölüm oranı yüzde 10’u bulabiliyor.

İngiliz medyasında yer alan haberlerde Cambridge Üniversitesi ve London School of Tropical Hygiene and Medicine’de görevli bilim insanları ve uzmanların maymun çiçeği ile ilgili uyarılarda bulunduğu aktarıldı. Bilim insanlarının maymun çiçeği hastalığının evrim geçirme ihtimali üzerinde 3 yıl önce durduğunu ve kızamığa karşı direnç ve bağışıklık olduğu için bu hastalığın onun yerine geçebileceği yönünde fikir beyan ettiği açıklandı.

Uzmanlar, dünya nüfusunun yüzde 70’inin maymun çiçeğinin de dahil olduğu pox virüsüne karşı bağışıklığı olmadığını duyurdu.

YENİ AŞI YÖNTEMLERİ VURGUSU

Batı ve Orta Afrika’da çok yaygın olan ve yakın temas ile bulaşan hastalığı ile ilgili kapsamlı bir haber yapan Sunday Telegraph, “2019’da yapılan bir seminerde bilim insanları ve uzmanlar bu hastalığın yayılacağını öngördü. Bu sebeple yeni nesil aşı ve tedavi yöntemlerinin önemine vurgu yapıldı” yorumuna yer verdi.

O dönemde yapılan seminerde bilim insanları, “2003’te benzer bir salgın oldu ve 2018 ve 2019’da da bölgesel salgınlar oldu. Maymun çiçeği salgını tekrar çıkabilir” yorumunu yaparken o seminerde konuşulanlar Vaccine isimli tıp dergisinin 2020’de yayınlanan sayısında yer aldı.

BIDEN’DAN AÇIKLAMA GELDİ

Güney Kore’de temaslarda bulunan ABD Başkanı Joe Biden da maymun çiçeği salgınıyla ilgili konuştu.

Biden, bu salgının endişe yarattığını dile getirirken, “Herkes bu salgından endişe etmeli. Sağlık çalışanları ve devlet yetkilileri olası tedavi ve aşı yöntemleri için çalışmalarını sürdürüyor” dedi.

Biden, çalışmaların da devam ettiğini aktardı.

Hadise ve Şenol Sönmez galada aşk görüntüleri sergiledi: Aşkları nasıl başladı? Seda Bakan'dan film galasında Tuba Büyüküstün'e gönderme Duvara bantlanmış muz 6,2 milyon dolara satıldı Zeynep Bastık'tan 'En çekici kadın' eleştirilerine cevap İnşaat devinin veliahtının boşanma sınavı Bestemsu Özdemir - Burak Deniz aşkı evliliğe mi gidiyor?