İbrahim Çeçen ve Nihat Özdemir bu işin neresinde: Kara turizm...

Muğla’nın Milas ilçesindeki Akbelen ormanlarını korumak için 4 yıldır mücadele veren köylülere ve çevrecilere yönelik bugün jandarma ve polis operasyonu başlatıldı.

Akbelen Ormanı, Nihat Özdemir ve Sezai Bacaksız’ın sahibi olduğu Limak Holding ile İbrahim Çeçen’in sahibi olduğu İC Holding’in ortak olduğu Yeniköy-Kemerköy termik santrallerine yeni kömür sahaları açmak için kesilmek isteniyor. 

Yeniköy-Kemerköy termik santrallerine linyit kömürü temin etmek için şu ana kadar Milas ve Bodrum yakınlarında binlerce hektarlık bir arazi ay yüzeyine döndürülmüş durumda. 

Küresel iklim krizinde tüm dünyada termik santrallerin kapatılması için adımlar atılırken Türkiye’de hala bu santrallerin kömür ihtiyacını karşılamak için ormanlar ve zeytinlikler kesilip, tarım alanları yok ediliyor, köyler haritadan siliniyor. Bölgede en az 4 köy haritadan silinirken, böyle devam ederse üç köy daha yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. 

Son yıllarda tüm Türkiye’de madencilik adı altında, termik santrallere kömür çıkarmak amacıyla ormanlar acımasızca kesiliyor, tarım alanları yok ediliyor. Akbelen Ormanı ve çevresindeki köylerde yaşayan vatandaşların mücadelesi sadece bir örnek. Bugün Türkiye’nin bütün bölgelerinde ve birçok köyünde benzer manzaralar yaşanıyor. Kiminde taş ocağı, kiminde granit veya mermer, kiminde ise altın gümüş madenleri için acımasızca yok edilen yaşam alanları ve ekokırımlar. 

Akbelen Ormanı bölgede yaşanan yıkımı anlatan bir sembol. Yaklaşık 40 yıldır Muğla gibi bir turizm bölgesinde, her yıl milyonlarca turistin koşa koşa geldiği bir bölgede dünyanın en güzel coğrafyasını linyit kömürü çıkaracağız diye ay yüzeyine çevirmek akılla izah edilebilecek bir durum değil. 

Üstelik bu yıkıma neden olanlar beş yıldızlı tatil köyleri ve otelleriyle bölgede turizmden gelir elde eden holdingler. İC Holding ve Limak Holding bir yandan dünyanın dört bir yanından Türkiye’nin büyüleyici doğasını yaşamak için milyonlarca turisti davet ederken, diğer yandan turizmin can damarı olan yemyeşil çam ormanları, zeytinlikler, tarım alanları, su kaynakları acımasızca yok ediliyor. 

Köyleri, ormanları, su kaynaklarını ve tarım alanlarını koruması gereken jandarma ve polis ise bu alanları yok etmeye gelen şirketlere siper oluyor. Köylünün, çevrecinin üzerine yürüyor. Tehdit edip, gözdağı veriyor. 

Küresel iklim krizini en derinden yaşayan ülkelerden birisi olan Türkiye, ormanlarını, su kaynaklarını, tarım alanlarını koruması gerekirken tam tersi yaşanıyor. Türkiye’de ormanlar acımasızca yok edilirken, kuraklık ve açlık en büyük tehlike olarak karşımızda duruyor.

YARGI NE KARAR VERDİ?

Akbelen Ormanı ve maden çalışmasıyla ilgili dava süreci hakkında, Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş Bilgi Notu'nda şu ifadelere yer verildi:

"Akbelen Ormanı’ndaki ağaçların kesilmemesi için bazı kuruluşlar Orman Genel Müdürlüğü ile Tarım ve Orman Bakanlığı aleyhinde dava açmışlardır.

Açılan dava kapsamında 3 farklı bilirkişi heyetinin incelemesi sonucunda, mahkeme 01.12.2022 tarihinde bahsi geçen yürütmeyi durdurma kararının reddine karar vermiş ve yargısal bir engel kalmamıştır."

AKBELEN ORMANI'NIN ALTINDA NE REZERVİ VAR?

Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş Bilgi Notu'nda, bölgedeki ormanlık alanın altındaki rezerv hakkında bilgiler yer aldı. Buna göre kömür ve linyit olduğu ifade edilirken, rezervlerin miktarı da belirtildi:

"2015-2022 yılları arasında linyit kömüründen 51 Milyar kWh elektrik üreten Şirket’in yeraltında 156 Milyon Ton kömür rezervi bulunmaktadır.

Şirketimizin elektrik üretimine devam edebilmesi için maden ruhsat sahamızdaki, 78 hektar büyüklüğünde olan Akbelen Ormanı altında bulunan linyit rezervini çıkartmamız gerekmektedir. 23.307 hektar büyüklüğündeki ruhsat sahamız dikkate alındığında, aşağıda görüldüğü üzere, 78 hektarlık Akbelen Ormanı oldukça küçük bir alanı kapsamaktadır. ""

LİNYİT NEDİR?

Fosil bir yakıt olarak Linyit enerji şeklinde kullanılmaktadır. Enerji açısından oldukça önemli bir potansiyele sahiptir. Kömür kadar çok güçlü olmasa bile linyit yakıt noktasında oldukça güçlüdür. İçeriğinde yoğun şekilde kül ve nem barındırır. Buna rağmen yer kabuğunda çok fazla bulunması sebebiyle dünyanın pek çok güçlü ülkesi için enerji noktasında önemli bir yer tutuyor.

Türkiye'de yeraltı zenginliği açısından önemli olan linyit, enerji noktasında en çok kullanılan hammadde kaynaklarından biridir.

-Termik santralleri

- Isınma

- Yağ ve Akaryakıt

- Asfalt

- Parafin

- Sanayi

- Katran

- Elektrik enerjisi

İbrahim Gündüz / Odatv.com

Kaynak: https://www.odatv4.com/guncel/ibrahim-cecen-ve-nihat-ozdemir-bu-isin-neresinde-kara-turizm-koyluler-direniste-78202414

Uğur Dündar'ın 'babalık' davasında karar çıktı Hadise ve Şenol Sönmez galada aşk görüntüleri sergiledi: Aşkları nasıl başladı? Seda Bakan'dan film galasında Tuba Büyüküstün'e gönderme Duvara bantlanmış muz 6,2 milyon dolara satıldı Zeynep Bastık'tan 'En çekici kadın' eleştirilerine cevap Bestemsu Özdemir - Burak Deniz aşkı evliliğe mi gidiyor?