İşte saç dökülmesinin nedenleri!...

Kadının da erkeğin de ortak sorunu saç dökülmesi...

Akşam'da yer alan habere göre Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op.Dr. İlhan Serdaroğlu saç dökülmesinin nedenlerini anlattı.

BİRİNCİ SEBEP GENETİK YAPI

Erkeklerde ve kadınlarda saç kaybının bir numaralı nedeni genetik yapı! Erkeklerde, saç dökülmesinden sorumlu tutulduğu için kötü testesteron diye bilinen DHT (di hidro testesteron) hormonu etkisiyle saçlar dökülür. Kadınlarda erkeklik hormonlarının yanı sıra aromataz enzimi de saç dökülmesinden sorumludur. Günlük yaşam, geçirilen hastalıklar, yoğun iş ve yaşam temposu da akut veya kronik saç kaybına neden olabilir. Kadınları genellikle 30-60 yaşları arasında sıkıntıya sokabilen bu durum en az 6 ay devam edebilir. Hamilelikte saçların yaklaşık yüzde 95 kadarı anajen (büyüme, gelişme) fazına geçer ve saçlar gürleşir, sayısı artar. Doğumdan 3 ay sonrasında kadınların yaklaşık 1/3 ya da yarısı kadarında telojen effluviuma bağlı saçlarda dökülme görülebilir.

Televizyon seyrederken ya da bir şey okurken saçını çekme / yolma şeklinde görülen bir psikolojik rahatsızlık ve buna bağlı saç kaybı yaşanması olarak tarif edebiliriz. Şiddetli vakalarda ayna karşısında rutin şekilde kişinin saçını, kaşını, sakalını yolması şeklinde de olabilir. Zaman içinde devamlı surette kılın çekilmesi sonucunda o bölgede bir boşalma ve dökülme olur. Uzun süreli trikotillomania,  saç, kaş, kirpik ve diğer alanlarda kalıcı kellik bölgeleri oluşturabilir. Bir diğer neden ise Polikistik over sendromudur. Kadınların üreme çağında yaklaşık yüzde 10’unda görülebilen kalıtımsal bir yumurtalık hastalığıdır. Yumurtalıklarda erkek hormonları fazla üretildiğinden vücut ve yüzde kıllanma, seste kalınlaşma, ciltte akne/sivilcelenme ve saç dökülmesi gibi belirtilerle ortaya çıkabilir. Demir eksikliğine bağlı anemilerde de saç dökülmeleri görülebilir. Ayrıca yemek yememe ve yemek sonrası kusmalara kadar varabilen beslenme problemleri kişide mineral, vitamin, çinko, selenyum ve esansiyel amino asit eksikliğine bağlı olarak saç dökülmelerine neden  olabiliyor. Yetersiz besin emilimine bağlı olarak  mineral, vitamin, çinko, selenyum ve esansiyel amino asit eksikliği meydana gelebilir ve saç dökülmelerine neden olabilir.

TROİD BEZİ BOZUKLUKLARI

Saçları çok sıkı örmek, mısır örgüsü şeklinde sıkıca şekillendirmek ve gererek arkadan bağlamak saç köklerini kalıcı harap edebilir ve kalıcı saç kaybına neden olabilir. Saçın üzerinde stres yaratarak zarar veren saç bu modellerinden kaçınmak gerekli. Saç dökülmesi tiroid bezi bozukluklarının erken belirtilerinden birisi olabilir ve tiroid hormonu tedavisi sonrasında saçlarda dökülme durur. Menopoza giren kadınların yaklaşık yüzde 80’inde saçlarda incelme görülebilir. Menopozun başlamasıyla saç dökülmeleri görülebilir ve menopoz sendromlarını düzelten östrojen tedavileriyle dökülmeler azalır ve yok olur. Sedef hastalığı, saçlı deride yağlanmaya neden olan seboreik dermatit   gibi hastalıklar geçici veya kalıcı saç kaybına yol açabilir.
Adnan Aksoy boşanma davası açtı: Güzide Duran'ın evliliği bitiyor! Mehmet Dinçerler'den şaşırtan Hadise hamlesi Kızılcık Şerbeti'nde tartışmalı başörtüsü sahnesi Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi 20. kattan düştü 'Yalan' dizisiyle ilgili flaş gelişme Pelin Akil'den Yalı Çapkını'na veda mesajı