Kadına yönelik şiddet Meclis'te

'Şiddete uğrayan veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan kadınların, çocukların, aile bireylerinin ve tek taraflı ısrarlı takip mağduru olan kişilerin korunması ve ...

’Şiddete uğrayan veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan kadınların, çocukların, aile bireylerinin ve tek taraflı ısrarlı takip mağduru olan kişilerin korunması ve bu kişilere yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla alınacak tedbirlere ilişkin usul ve esasları düzenlemeyi’ amaçlayan Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun Tasarısı Meclis Başkanlığı’na sunuldu.

Tasarıya göre, kanun kapsamında korunan kişilerle ilgili alınacak tedbirlere mülki amirler karar verebilecek. Buna göre mülki amirler, kişinin kendisine ve gerekiyorsa beraberindeki çocuklara, bulunduğu yerde veya başka yerde uygun barınma yeri sağlayacak. Diğer kanunlar kapsamında yapılacak yardımlar saklı kalmak üzere, geçici maddi yardım (16 yaşından büyükler için, her yıl belirlenen aylık net asgari ücret tutarının otuzda birine kadar günlük ödeme) yapılacak. Psikolojik, mesleki, hukuki ve sosyal bakımdan, rehberlik ve danışmanlık hizmeti verilecek. Hayati tehlikesinin bulunması halinde, ilgilinin talebi üzerine veya resen geçici koruma altına alınacak. Ayrıca korunan kişinin çalışması durumunda varsa çocukları için gerektiğinde ücreti Kanun kapsamında karşılanmak suretiyle kreş imkanı sağlanacak.

Korunan kişilerle ilgili olarak hakimler de, işyerinin değiştirilmesi kararı verebilecek. Kişinin evli olması halinde müşterek yerleşim yerinden ayrı yerleşim yeri belirlenmesi kararı alınabilecek. Korunan kişi bakımından hayati tehlikenin bulunması ve bu tehlikenin önlenmesi için diğer tedbirlerin yeterli olmayacağının anlaşılması halinde ve ilgilinin aydınlatılmış rızasına dayalı olarak kimlik ve ilgili diğer bilgi ve belgelerinin değiştirilmesi de bu Kanunla olanaklı hale gelecek.

ŞİDDET UYGULAYAN BAĞIMLI KOCAYA, TEDAVİ İMKANI

Tasarıda ayrıca, şiddet uygulayan veya uygulama ihtimali bulunan kişilerle ilgili önleyici tedbirler de yer aldı. Buna göre, "korunan kişiye karşı şiddete ve korkuya yönelik söz ve davranışlarda bulunmaması, müşterek konuttan veya bulunduğu yerden derhal uzaklaştırılması ve müşterek konutun korunan kişiye tahsis edilmesi, korunan kişilere, bu kişilerin bulundukları konuta, okula ve işyerine yaklaşmaması, gerekli görülmesi halinde korunan kişinin, şiddete uğramamış olsa bile yakınlarına, tanıklarına ve kişisel ilişki kurulmasına ilişkin haller saklı kalmak üzere çocuklarına yaklaşmaması, korunan kişinin şahsi eşyalarına ve ev eşyalarına zarar vermemesi, korunan kişiyi iletişim araçlarıyla veya sair surette rahatsız etmemesi, bulundurulması veya taşınmasına kanunen izin verilen silahları kolluğa teslim etmesi, silah taşıması zorunlu olan bir kamu görevi ifa etse bile bu görevi nedeniyle zimmetinde bulunan silahı kurumuna teslim etmesi" kararları verilebilecek.

Ayrıca, korunan kişilerin bulundukları yerlerde alkol ya da uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanmaması ya da bu maddelerin etkisinde iken korunan kişilere ve bunların bulundukları yerlere yaklaşmaması, bağımlılığının olması halinde, hastaneye yatmak dahil muayene ve tedavisinin sağlanması ve bir sağlık kuruluşuna muayene veya tedavi için başvurması ve tedavisinin yapılması sağlanacak.

TEKNİK YÖNTEMLERLE TAKİP

Tasarıya göre, bu kanun hükümlerine göre verilen tedbir kararlarının takibi, teknik araç ve yöntemler kullanılmak suretiyle de yapılabilecek. Teknik araç ve yöntemlerle takibe ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle düzenlenecek.

3 GÜNDEN 6 AYA KADAR ZORLAMA HAPSİ

Bu kanun hükümlerine göre hakkında tedbir kararı verilen şiddet uygulayan veya uygulama ihtimali bulunan kişi, bu kararın gereklerine aykırı hareket etmesi halinde, fiili bir suç oluştursa bile ihlal edilen tedbirin niteliğine ve aykırılığın ağırlığına göre hakim kararıyla 3 günden 10 güne kadar zorlama hapsine tabi tutulacak. Tedbir kararının gereklerine aykırılığın her tekrarında, ihlal edilen tedbirin niteliğine ve aykırılığın ağırlığına göre zorlama hapsinin süresi 15 günden 30 güne kadar çıkabilecek. Ancak zorlama hapsinin toplam süresi altı ayı geçemeyecek.

ŞİDDET ÖNLEME VE İZLEME MERKEZLERİNİN KURULACAK

Tasarı da ayrıca Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından, gerekli uzman personelin görev yaptığı, şiddetin önlenmesi ile koruyucu ve önleyici tedbirlerin etkin olarak uygulanmasına yönelik destek ve izleme hizmetlerinin verildiği, çalışmalarını 7 gün 24 saat esasına göre yürüten çalışma usul ve esasları yönetmelikle belirlenen Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri kurulacağı da yer aldı.

Kurulan merkezlerde şiddetin önlenmesi ile koruyucu ve önleyici tedbirlerin etkin olarak uygulanmasına yönelik izleme çalışmaları yapılacağı ve destek hizmetleri verileceği belirtildi.



Hande Erçel 'fiyat' krizi yaşadı: Detaylar şaşkınlık yarattı! Bengü'den eski eşi Selim Selimoğlu'na bomba gönderme ‘Mildon ailesinin sırları’na erişim engeli Arzu Yanardağ 3 gün içinde ayrılık kararı aldı Aylık kazancını açıklayan Nurseli İdiz'e tepki Mustafa Sandal ve Melis Sütşurup boşanıyor mu? Yeni gelişme