Kadınların görmezden geldiği 20 kanser belirtisi
Kadınların büyük çoğunluğu ciddi hastalıkların belirtilerini görmezden gelir, önemsemez ve hastalık ilerlemeden doktora gitmezler.
Bu şekilde de herhangi bir kansere yakalandıklarında da tedavi için genellikle çok geç kalmış oluyorlar.
Reader’s Digest dergisinde yer alan habere göre, işte kadınların görmezden geldiği 20 kanser belirtisi:
1. Hırıltı ve nefes darlığı: Akciğer kanseri hastalarının hatırladığı ilk belirtilerinden biri hırıltı ve nefes darlığıdır.
2. Kronik öksürük veya göğüs ağrısı: Lösemi ve akciğer tümörü de dahil birçok kanser türü kötü bir öksürük ya da bronşite benzer belirtiler gösterebiliyor. Farkı anlamanın yolu ise kanserde problemler inatçıdır ya da bir süre kaybolup bir döngü halinde yeniden başlar. Bazı akciğer kanseri hastaları omuzlara ya da kolun aşağısına kadar yayılan göğüs ağrısı çektiklerini belirtiyorlar.
3. Sık sık ateşlenme ya da enfeksiyon: Bu belirtiler kemik iliğinde başlayan kan hücresi kanseri olan löseminin belirtileridir. Lösemi iliğin anormal şekilde beyaz kan hücresi üretmesine neden olur. Bu hücreler de vücudun enfeksiyonla savaşma yeteneğini yok eder. Çoğunlukla yetişkinler birkaç kez ateş, yorgunluk ve grip tarzı şikâyetler geçirdikten sonra doktorlar kanser olduğunu anlarlar.
4. Yutkunma güçlüğü: Özofagus (yemek borusu) ya da gırtlak kanseriyle ilişkili olan en yaygın belirtilerden biri yutkunma güçlüğüdür. Bu belirti aynı zamanda akciğer kanserinin de belirtisi olabiliyor.
5. Şişmiş lenf bezi ya da boyunda, koltuk altında veya kasık bölgesinde şişlik: Büyüyen lenf bezleri lenf sistemindeki değişikliği gösterir. Bu da kanserin bir belirtisi olabilir. Örneğin, kol altındaki şişlik ya da lenf bezlerinin şişmesi bazen göğüs kanserinin belirtisi olabiliyor. Boyunda, koltuk altında ya da kasıktaki ağrısız bir şişlik de löseminin erken belirtileri arasında yer alıyor.
6. Aşırı berelenme ya da durdurulamayan kanama: Bu belirtiler lösemide görülen trombosit ve kırmızı kan hücreleriyle ilgili anormal bir durumdur. Lösemi hastası bir kadın yüzündeki, boynundaki ve göğsündeki kırmızı noktaların yanı sıra parmakları ve elleri gibi farklı yerlerde görülen morarmalar, berelenmeler de rapor etmiştir.
7. Halsizlik veya yorgunluk: Genel bir yorgunluk ya da halsizlik birçok farklı kanser belirtisinden biridir. Hangi kanserle ilgili olduğunu anlamak için yorgunlukla gelen diğer belirtilere de bakmalısınız. Açıklanamayan bir yorgunluğunuz varsa ve daha fazla uyumanıza rağmen geçmiyorsa bir doktora gidin.
8. Şişkinlik ya da karın bölgesinde kilo artışı: Yumurtalık kanseri olan kadınların büyük çoğunluğunda aniden başlayan ve uzun süre devam eden açıklanamayan şişkinlik belirlenmiştir.
9. Kendini tok hissetmek ya da yemek yiyememek: Yumurtalık kanserinin bir başka belirtisi de iştahınızın olmaması, uzun zamandır bir şeyler yememenize rağmen yemek yiyememektir.
10. Pelvik ya da karın ağrısı: Pelvik ağrısı fibroid, yumurtalık kisti ve diğer üreme sistemiyle ilgili bir hastalığın belirtisi olabilir. Ayrıca pelvik ve karın ağrısı yumurtalık kanserinin belirtilerinden biridir. Bunun yanında lösemi de dalağın büyümesiyle karın ağrısına yol açabiliyor.
11. Rektal kanama ya da dışkıda kan: İnsanlar tuvalette kan gördüklerinde bunun hemoroit olduğunu düşünse de dışkıda görülen kan veya rektal kanama kolorektal kanserin bir belirtisi olabilir. Böyle bir durumla karşılaşırsanız hemen doktora gidin.
12. Açıklanamayan kilo kaybı: Diyet yapmıyorsanız ve beslenmenizde bir değişiklik olmamasına rağmen kilo verdiğinizi fark ettiyseniz, bunun nedenini araştırmalısınız. Kilo kaybı kolon veya diğer sindirim sistemi kanserlerinin erken dönem belirtisi olabilir.
13. Mide bozukluğu ya da mide ağrısı: Bu belirtiler çok basit gibi görünse de ve doktorlar hastalarının önce ülser olduğunu düşünse de karaciğer tümörünün belirtisi olabiliyor ya da kolorektal kanseri işaret edebiliyor.
14. Kızarmış, şiş bir göğüs: Herkes göğüslerindeki şişlik olup olmadığını kontrol etmesi gerektiğini bilir. Fakat, gözden kaçan daha belirgin belirtiler de önemlidir. Şişmiş, kızarmış bir göğüs kanserin habercisidir. Birçok kadın göğsünün üzerinde selülite benzer bir görünüm fark edebilirler. Bazıları ise göğsünde şişlik, yanma ya da rahatsızlık hissedebilir. Bu gibi bir durumla karşılaşırsanız mutlaka doktora gidin.
15. Meme başındaki değişiklikler: Göğüs kanseri teşhisi konmadan kadınların fark ettiği en yaygın değişikliklerden biri de meme başının yassılaşması, ters dönmesi, yan dönmesidir. Ayrıca meme başlarında kaşınma, pul pul olma ya da kabuklanma da önemsenmesi gereken değişikliklerdendir.
16. Ağrılı ve yoğun regl dönemi: Birçok kadın bu belirtilerin endometriyal ya da rahim kanserinin belirtisi olarak bildirdiler. Maalesef birçok kadın doktorlarının bu şikâyetlerle yeterince ilgilenmediğini ifade etti. Eğer rutinden farklı, ağrılı ve aşırı bir durum varsa doktorunuza danışın.
17. Yüzle ilgili organların şişmesi: Akciğer kanseri olan bazı hastalar yüzlerinde kızarıklık, şişlik ve kabarıklık olduğunu rapor ettiler. Bazı akciğer kanseri hücreleri göğüsteki kan damarlarını tıkıyor ve kafadan yüze giden kan akışını önlüyor.
18. İyileşmeyen, kabuklu veya kolay kanayan yara ya da cilt kitlesi: Çoğumuz cilt kanserini işaret eden değişiklikler için benlerimizi takip etmemiz gerektiğini biliriz. Fakat küçük balmumu gibi şişlik ya da kuru, pul pul lekelerin tespiti daha kolaydır. Kendinizi farklı cilt kanseri türlerine (melanom, bazal hücre karsinomu ve pullu hücre karsinomu) alıştırın. Tüm vücudunuzu kontrol edin.
19. Tırnaklarınızdaki değişiklikler: Tırnaklarınızdaki açıklanamayan değişlikler çeşitli kanser türlerinin belirtilerinden biri olabilir. Tırnak altındaki siyah ya da kahverengi çizgiler veya benekler cilt kanserinin habercisi olabilir. Parmak kemiklerinin epifizlerindeki deformasyon akciğer kanserinin belirtisi olabilir. Solgun ya da beyaz tırnaklar ise karaciğer kanserinin belirtisi olabilir.
20. Sırtınızda ya da sırtınızın sağ alt bölgenizde ağrı: Karaciğer kanseri ya da yumurtalık kanserinin belirtisinden biridir. Göğüs kanserinde de teşhis sıklıkla sırt ağrısıyla konuyor. Çünkü göğüsteki tümör sırtınıza baskı yaptığında ya da kanser omurgaya ya da kaburgalarınıza yayıldığında sırt ağrısı başlıyor.