Kanser korkusu!..

Kanser korkusu!..

Her yıl dün­ya­da 12-15 mil­yon in­san kan­se­re ya­ka­lan­mak­ta, 7-8 mil­yon in­san kan­ser ne­de­niy­le ha­ya­tı­nı kay­be­tmektedir.

Ül­ke­miz­de de her yıl 150-200 bin ki­şi­nin kan­se­re ya­ka­lan­dı­ğı he­sap edi­li­yor ve bu sa­yı her ge­çen yıl ar­tı­yor.

Sağ­lık­lı is­ta­tis­ti­ki ve­ri­le­rin el­de edil­di­ği AB­D'­de ka­dın­la­rı en sık me­me, ak­ci­ğer ve ko­lon kan­se­ri; er­kek­le­ri ise pros­tat, ak­ci­ğer ve ko­lon kan­se­ri teh­dit et­mek­te­dir… Tür­ki­ye­'de İl Sağ­lık Mü­dür­lük­le­ri ve Üni­ver­si­te Has­ta­ne­le­ri ve­ri­le­ri­ne gö­re aşa­ğı yu­ka­rı ay­nı sı­ra­la­ma söz ko­nu­su­dur.
Prof. Dr. Os­man Erk, kan­ser­le il­gi­li bi­lin­me­si ge­re­ken nok­ta­la­rı an­lat­tı.

Kan­se­ri han­gi et­ken­ler te­tik­ler?

Kan­se­rin or­ta­ya çık­ma­sı­nı te­tik­le­yen fak­tör­ler yaş, cin­si­yet, ge­ne­tik, çev­re­sel (gü­neş ışı­ğı, rad­yas­yon, ra­don, as­best, ben­zen, ar­se­nik, si­ga­ra, al­kol, vi­ral in­fek­si­yon­lar, stres, ilaç­lar ve di­ğer kan­se­ro­jen­ler) risk fak­tör­le­ri­dir.

Bu risk fak­tör­le­ri­ne ma­ru­zi­yet do­zu, sü­re­si ve bi­re­yin ya­şam tar­zı önem­li un­sur­lar­dır. Tüm kan­ser va­ka­la­rı­nın yüz­de 50'si tü­tün, di­yet ve vi­ral in­fek­si­yon­lar­la iliş­ki­li­dir… Tü­tün ve si­ga­ra tüm kan­ser ol­gu­la­rı­nın yüz­de 30'un­dan so­rum­lu­dur. İn­fek­si­yon­lar tüm kan­ser va­ka­la­rı­nın yüz­de 15-20'sin­den so­rum­lu­dur.

Hu­man Pa­pil­lo­ma Vi­rü­sü (HPV), He­pa­tit B Vi­rü­sü (HBV), He­li­ko­bak­ter Pi­lo­ri, AIDS vi­rü­sü, Eps­te­in Barr Vi­rüs (EBV) gi­bi vi­ral et­ken­ler ise tüm kan­ser ol­gu­la­rı­nın yüz­de 15-20'sin­den so­rum­lu­dur. Böb­rek üs­tü be­zi, rek­tum, me­sa­ne, me­me kan­se­ri ve ser­vi­kal kan­ser­le­rin bir ve­ya da­ha çok vi­rü­süy­le il­gi­li ol­du­ğu an­la­şıl­mak­ta­dır. HPV ve HBV'­ye kar­şı aşı­lan­ma, He­li­ko­bak­ter Pi­lo­ri­'ye kar­şı uy­gun ve risk­li va­ka­lar­da an­ti­bi­yo­tik te­da­vi­si, AIDS vi­rü­sü­ne kar­şı tek eş­li­lik ve gü­ven­li seks bu et­ken­ler­le or­ta­ya çı­kan kan­ser va­ka­la­rı­nın ön­len­me­si­ni sağ­la­ya­cak­tır.

Gi­de­rek ar­tan ve­ri­ler me­ta­bo­lik sen­dro­mun kan­ser ge­li­şi­miy­le il­gi­li ol­du­ğu­nu gös­ter­mek­te­dir (obe­zi­te ve gö­bek­li­lik, şe­ker has­ta­lı­ğı, hi­per­tan­si­yon, kan­da li­pid­le­rin yük­sek ol­ma­sı ve iyi huy­lu ko­les­te­ro­lün dü­şük ol­ma­sı…) Özel­lik­le er­kek­ler­de pan­kre­as, ka­dın­lar­da ka­lın ba­ğır­sak ve me­me kan­ser­le­rin­de ar­tış söz ko­nu­su­dur…

Kan­se­rin ge­nel be­lir­ti­le­ri ne­dir?
1. Hal­siz­lik, yor­gun­luk, ki­lo kay­bı.
2. Kan­sız­lık, ateş ve ter­le­me.
3. Ses kı­sık­lı­ğı, yut­ma güç­lü­ğü.
4. İs­hal ve­ya ka­bız (ba­ğır­sak
alış­kan­lı­ğı­nın de­ğiş­me­si…)
5. Ne­fes dar­lı­ğı, bal­gam­da kan.
6. De­ri de­ği­şik­lik­le­ri, var olan
ben­ler­de de­ği­şik­lik.
7. Ba­ğır­sak ve id­rar yo­lu ka­na­ma­la­rı.
8. Da­lak ve ka­ra­ci­ğer bü­yü­me­si.
9. Vü­cut­ta ele ge­len kit­le­ler.
10. İyi­leş­me­yen ya­ra­lar.

Kan tes­tiy­le teş­his edi­le­bi­lir mi?

Çok sö­zü edi­len tü­mör gös­ter­ge­le­ri ve­ya tü­mör mar­ker­le­ri de­ni­len, halk ara­sın­da kan­ser tes­ti ola­rak ad­lan­dı­rı­lan test­le­rin kli­nik­te pra­tik bir ya­rar­lı­lı­ğı söz ko­nu­su de­ğil­dir.
Kı­sa­ca şu an için ki­şi­nin kan­ser ol­du­ğu­nu gös­te­ren her­han­gi bir öz­gül kan tes­ti bu­lun­ma­mak­ta­dır. Sa­de­ce Pros­tat Spe­si­fik An­ti­jen (PSA) de­ni­len kan tes­ti yük­sek ise pros­tat bi­yop­si­si ya­pıl­ma­sı ge­re­kir. Yi­ne dış­kı­da ben­zi­din (giz­li kan) tes­ti ko­lon kan­se­ri için bir ta­ra­ma tes­ti­dir. Bel­ki önü­müz­de­ki dö­nem­de yo­ğun ça­lış­ma­lar so­nu­cu ide­al bir kan­ser gös­ter­ge­si bu­lu­na­bi­lir.

Si­ga­ra kul­la­nı­yor­sa­nız dik­kat!

Şu unutulmamalı ki tü­tün kul­la­nı­mı her çe­şit kan­ser ris­ki­ni ar­tı­rır. Tü­tün kan­ser ile iliş­ki­si gös­te­ril­miş en önem­li tü­ke­tim mad­de­si­dir. Si­ga­ra­nın ya­nı sı­ra pi­po, pu­ro ve nar­gi­le de kul­la­nı­lan mik­tar ve sü­rey­le doğ­ru oran­tı­lı ola­rak kan­ser ris­ki­ni ar­tır­mak­ta­dır.

Tü­tün baş­ta ak­ci­ğer kan­se­ri ol­mak üze­re gırt­lak, ağız boş­lu­ğu, ye­mek bo­ru­su, id­rar tor­ba­sı, böb­rek­ler ve ka­dın­lar­da ji­ne­ko­lo­jik kan­ser (ser­viks kan­se­ri) ris­ki­ni ar­tır­mak­ta­dır.

Si­ga­ra­ya baş­la­ma ya­şı, içi­len si­ga­ra ade­di, si­ga­ra kul­lan­ma sü­re­si, du­ma­nı içi­ne çek­me, her bir si­ga­ra­dan da­ha faz­la ne­fes çek­me, içer­ken si­ga­ra­yı
sü­rek­li ağız­da tut­ma kan­ser ris­ki­ni be­lir­le­mek­te, si­ga­ra­nın kan­ser ya­pı­cı et­ki­si, si­ga­ra ta­ma­men bı­ra­kıl­sa bi­le 15 yıl ka­dar de­vam eder.

Si­ga­ra­da 4000'e ya­kın kim­ya­sal mad­de olup, bun­la­rın için­de 50 ka­da­rı kan­se­ro­jen­dir. Tü­tün için­de­ki en kan­se­ro­jen mad­de PAH (po­li­sik­lik aro­ma­tik hid­ro­kar­bon­lar)'lar­dan 3,4 Ben­zo­pi­ren­dir. Sa­nıl­dı­ğı­nın ak­si­ne ni­ko­tin kan­se­ro­jen de­ğil si­ga­ra ba­ğım­lı­lı­ğı­nı oluş­tu­ran kim­ya­sal mad­de­dir.

SÖZCÜ İNTERNET SİTESİ

'Kilo vereceğim derken ölüyordum' diyen Demet Akalın zor günlerini anlattı Hazal Subaşı: "Planlarımda oyuncu olmak yoktu" “Prens” dizisinin 3. sezon çekim tarihi belli oldu Hakan Uzan’ın eski eşiyle ilgili şaşırtan gelişme Uzun süredir setlerden uzak olan Eda Ece favori dizisini açıkladı Momo Beach'in patronuna 100 milyonluk boşanma davası