Kilo verirken bunlara dikkat edin!..

"Genel olarak kilolu olsun ya da olmasın insanların büyük bir kısmı yanlış besleniyor. Bir kişi fazla kiloya sahipse birtakım hatalarla yaşıyor demektir."

Akşam'dan Şevval Özçelik'in yazısı..

En büyük kusur öğünlerdeki düzensizlik ve öğün atlama. Yalnızca bu sorunun çözülmesi bilhassa 10 kilo ve üstü fazlalığa sahip olan kişilerde kesin çözümdür. Ancak bu kişilerin yaptığı öğünlerin düzenini dikkate almadan kalori hesabı yapmaktır. Kısa vadede bazı neticeler alınsa da, uzun vadede bilhassa kilonun korunmasında hiçbir işe yaramaz. İkinci dikkat edilmesi gereken husus ise günlük rejimi oluşturanların, yani besinlerimizin diyabetik olması, bu hususa kilo problemi olsun ya da olmasın genel sağlığına önem veren herkesin dikkat etmesi gerekmektedir. Büyüme çağındaki bir çocuk da, 80 yaşındaki bir yaşlı da sağlıklı beslenmelidir. Bu besinler; az yağlı süt ve süt ürünleri, az yağlı peynir, az yağlı et, balık ve tavuk olmalıdır.

VİTAMİN VE MİNERAL İHTİYACINIZI KARŞILAYIN

Vitamin ve mineral ihtiyacını karşılayan sebze ve meyveler yenilmeli. Bu besinler posa içerdikleri için de mühimdirler. Başta kuru baklagiller olmak üzere, bütün tahıllar ve kepekli ekmek, karbonhidrat ihtiyacının karşılanması için mühimdir. Üçüncü olarak ve bir rejimin başarısını belirleyen en önemli faktör de su alımıdır. Çay, kahve ve diğer sıvılar dışında günde en az 8 -10 bardak su içilmelidir. İnsanların önemli bir kısmı günde 1-3 bardak su içmektedir. Bu insanlar yıllardan beri bu kadar az oranda su içtiklerinden, su içme alışkanlıkları olmamakta. Dünyanın en iyi rejimini de yapıyor olsanız şayet su içmezseniz o rejimin başarısını baltalamış olursunuz. Gün boyunca ne kadar su içildiği bilinmelidir. İlk hafta 3-5 bardak su içilmeli, 2. hafta 5-8 bardağa çıkarılmalı ve 1 ay sonra 8-10 bardağa ulaşılmalıdır. İlk zamanlar bir miktar zor olsa da 2-4 ay sonra susama hissi gelişecek ve istenerek su içilecektir.

KABIZLIK SORUNUNUZ MU VAR?

Bu soruya ‘hayır, yok’ yanıtını aldığınızda bu sefer ‘Ne kadar sıklıkla büyük tuvaletinizi yaparsınız?’ sorusunu takiben 2-3 günde bir yanıtını alırsınız. Kilolu insanların büyük bir kısmında bu diyalog geçmekte. Bu kişilerin ciddi bir kabızlık problemi olduğu halde, daha büyük bir problem kişilerin bunu fark etmemeleridir. Rahatsızlık duyarak farkında olanlar ise, belki de daha şanslılar. Kabızlığın sebze, salata, spor ve bol su içilerek düzeltilmesi gerekmekte. Sağlıklı bir insan günde bir kere büyük tuvaletine çıkmalıdır. Tertipli bioritme sahip olan bir kişinin sabah uyanış saatleri nasıl belirgin ise büyük tuvaletine gidiş saatleri de belirgin olmalıdır. İnsanların %80’i sabah saatlerinde bu ihtiyaçlarını giderirler. Kilo verme süreci içinde tertipli bir tuvalet alışkanlığının oturtulması gerekir.

Şayet konstipasyon problemi varsa, kişi ya kilo alıyor ya da kilo veremiyordur. Kesinlikle takip edilmelidir. Fiziksel etkinlik artırılmalıdır. Yürüyüş veya karın egzersizleri önerilir.

Şevval ÖZÇELİK /  www.sevvalozcelik.com 
Ahmet Rıfat Şungar'dan sosyal medya isyanı Ediz Hun 84 yaşına bastı Ahu Yağtu yeni aşkını ilan etti "Gizli Bahçe" dizisi final yapan Murat Yıldırım'dan özür paylaşımı Ege Karabenli, Mr. World 2024'ü kazanamadı Makyajcı fenomenlerin tehdit davası