Körlük tedavisinde yeni umut
İngiliz bilim adamları kör bir fareyi gözlerine ışığa duyarlı hücreler naklederek tedavi etti.. University College London Göz Hekimliği Enstitüsü bilim adamları genç ve sağlıklı bir fareden aldıkları hücreleri, gece körlüğü olan bir farenin ...
Çalışma dejeneratif göz hastalıklarının tedavisi için umut ışığı oldu. University College London Göz Hekimliği Enstitüsü bilim adamları genç ve sağlıklı bir fareden aldıkları hücreleri, gece körlüğü olan bir farenin retinalarına doğrudan enjekte etti.
Araştırma sonuçları Nature dergisinde yayınlandı. Enjekte edilen hücreler tam gelişmemiş çubuk şeklindeki fotoreseptör hücrelerdi. Bu tip hücreler özellikle az ışıkta görebilmek için kullanılıyor.
Hücrelerin enjekte edilmesinden 4-6 hafta sonra transfer edilen her altı hücreden birinin beyne görüntü iletmeye başladığı görüldü. Gizli platform Araştırmacılar tedavi gören farenin görme yetisini loş bir su labirentinde test ettiler.
Tedavi gören fareler, sudan çıkmalarını sağlayacak gizli platformu görsel ipuçlarını takip ederek bulabildiler. Tedavi görmeyen ve gece körlüğü olan fareler ise platformu uzun uğraşlardan sonra şans eseri bulabildi.
Araştırmayı yöneten Prof Robin Ali ’’Nakledilmiş fotoreseptör hücrelerin göz ile uyum sağlayıp görüşü iyileştirmesinin mümkün olduğunu ilk kez kanıtlamış olduk’’ dedi.
Bu çalışma görüş araştırmaları, sinirbilimi ve rejeneratif tıp gibi bir çok alanda yeni araştırmalara bir başlangıç noktası oluşturacak. Prof Ali ’’Gelecekte benzer bir çalışmayı embriyonların kök hücrelerinden alınmış fotoreseptörlerle yaparak, insanların da görüşünü geliştirmeyi umuyoruz’’ dedi.
Prof Ali su labirenti testinin başarılı olduklarını tartışmasız bir biçimde kanıtladığını söyledi. Sonuçlar her ne kadar ümit verici olursa olsun, işlemin insanlara uygulanabilmesine daha çok var. Gözde iki çeşit fotoreseptör hücre var: Çubuk hücreler ve koni hücreler.
Şimdiye kadar yapılan çalışmalar, koni hücreleri nakletmenin daha zor olduğunu gösterdi.
Koni hücreler yüksek ışıkta görmeyi sağlıyor ve okuma gibi aktivitelerde kullanılıyor. Bilim adamları embriyonların kök hücrelerinden alınmış fotoreseptörlerle de çalışmayı planlıyor. Prof Ali böyle hücreleri zaten tespit ettiklerini ancak henüz onları bir gözden diğerine nakledemediklerini söyledi. Fotoreseptör hücrelerin kaybı bir çok göz hastalığının ardında yatan neden. Araştırmalar körlüğe çözüm bulunması açısından ümit vadediyor ancak tedavinin insanlarda denenebilmesi için daha bir çok kez hayvanlar üzerinde test edilmesi gerekiyor.