Koronavirüs vakalarındaki artışa rağmen Çin karantina kurallarını yumuşattı
Koronavirüs salgınının başından beri en katı önlemleri alan Çin'de "sıfır Kovid-19" politikası devam ediyor ama vakalar yeniden tırmanışa geçerken karantina kuralları yumuşatıldı.
Independent Türkçe'nin haberine göre, koronavirüs salgınının başından beri en katı önlemleri alan Çin'de "sıfır Kovid-19" politikası devam ediyor ama vakalar yeniden tırmanışa geçerken karantina kuralları yumuşatıldı.
Çin Komünist Partisi (ÇKP) Siyasi Bürosu Daimi Komitesi'nin 10 Kasım'daki toplantısından sonra açıklanan kararla Şanghay borsasındaki hisseler ortalama yüzde 3 değer kazandı.
Karara göre, artık hastalarla ikinci dereceden temas edenlerin takibi bırakılacak, yakın temasta bulunanlara ve yurtdışından gelenlere uygulanan tam karantina süresi bir haftadan 5 güne inecek. Tam karantinadan sonra üç gün zorunlu ev istirahati uygulanmaya devam edilecek.
Ulusal Sağlık Komisyonu, Kovid-19 risk haritalarındaki orta derece kısmını kaldırarak sadece yüksek ve düşük riskli bölgeleri gösterecek. Böylece, kapanma ve karantina uygulanan bölgeler daraltılacak.
Uzmanların kentlerde tek bir vaka görülse bile kapanmaya gidilmemesi için şart koştuğu aşılama kampanyasına hız verilecek.
Komisyon, kararların gerekçesini şöyle açıkladı:
"Önleme ve kontrol tedbirlerini en uygun hale getirip uyarlamak bu tedbirlerin esnetileceği anlamına gelmeyeceği gibi, açılma veya gevşeme anlamına hiç gelmez. Yapılan, salgını önleme ve kontrol alma sürecindeki yeni duruma ve Kovid-19 mutasyonundaki yeni karakteristik özelliklere uyum sağlamaktır."
Çin'deki Avrupa Birliği Ticaret Odası Başkanı Joerg Wuttke, atılan adımın doğru ama küçük olduğunu söyledi:
"Hâlâ ortada duran soru, Çin'in ne zaman ülkeyi tamamen açmak için gerekli sürü bağışıklığını kazanmaya yetecek aşı kampanyasını başlatabileceği...
Resmi veriye göre, günlük yeni vaka sayısı 10 Kasım'da 10 bin 535'e çıktı. Çin'in nüfusu hesaba katıldığında diğer ülkelere kıyasla küçük gözüken sayı, vakaların 29 Nisan'dan sonraki en yüksek düzeye ulaştığını gösteriyor.
Küresel dev şirketlere üretim yapan tesislerin bulunduğu Guanco, yeni Kovid-19 dalgasının merkezlerinden biri oldu. Güney kentinde 10 Kasım'da 2 bin 824 yeni vaka tespit edildi. Haizhu ilçesindeki kapanma süresi 13 Kasım'a uzatılırken, 18 milyonluk kentin üç ilçesinde de kısıtlamalar devam ediyor.
Haizhu kaymakamlığı ilçede yaşayan 1,8 milyon kişiye zorunlu PCR testi uygulamaya başlarken, toplu taşıma seferlerini askıya aldı.
Apple tedarikçisi Foxconn'un üretim üssünün yer aldığı Cıngcou kentinde yeni vaka sayısı bir günde iki kat artarak 2 bin 988'e yükseldi.
Güneybatıdaki Çongçing kentinde günlük yeni vaka sayısı 783'e çıkınca restoranlar ve metro istasyonları kapatıldı.
Başkent Pekin'de 10 Kasım'da 118 kişiye Kovid-19 teşhisi konurken, 22 milyonluk şehirde günlük PCR testi yaptırmayanların kamusal alanlara girişi yasaklandı.
ABD'li yatırım bankası Goldman Sachs, Çin'le ilgili değerlendirme notunda şöyle dedi:
Siyaset üretenler 'dinamik sıfır-Kovid' politikasını tedricen esnetmek için hazırlık yaparken esas esnemenin ancak gelecek yılın ikinci çeyreğinde başlayabileceğini öngörmeye devam ediyoruz.
Banka uzmanlarına göre, kapanmaların sona ermesi halinde, dünyanın ikinci büyük ekonomisinin borsalarındaki hisseler yüzde 20 değerlenerek 2,6 trilyon dolar kazanç getirebilir.
Japon bankası Nomura'ya göre, kapanma uygulanan bölgelerin gayri safi yurtiçi hasıla içindeki oranı yaklaşık yüzde 10."