Mamografiyi ihmal etmeyin!..
Mamografiyi ihmal etmeyin!..
Meme kanserinin Türkiye'de, Avrupa ve ABD'den daha sık görülmesi ve ölüm oranlarının artması hem doktorları hem de hastalıkla başa çıkan kadınları harekete geçirdi. MEMEDER'in (Meme Sağlığı Derneği) kurucusu olan Prof. Vahit Özmen, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'in de olumlu baktığı projenin detaylarını anlattı:
- AĞRI YAPMAZ
Kadınlarımızın en önemli yanılgısı ağrı yoksa, kanser yok yanlış algısı. Oysa meme tümörü ağrı yapmıyor. Hastalık Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da maalesef çok geç evrede teşhis ediliyor. Köylere mamografi cihazlarıyla donatılmış gezici TIR'lar, uzman doktor ve hemşirelerle tarama hizmeti götürmeliyiz.
- BAKAN'DAN DESTEK
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'e projemizi sunduk. Türkiye çapında meme kanserine karşı bir seferberlik oluşturulmasını istiyoruz. Sadece kadınlara yönelik değil; sağlık memuru ve hemşiresinden genel cerrahi uzmanına, pratisyen hekiminden kadın doğum uzmanına kadın sağlık çalışanlarını da kapsayacak. Setler, slaytlar eşliğinde eğitimleri sağlanacak. Çok olumlu yaklaştılar. Kanserle Savaş Daire Başkanı Murat Gültekin ile görüştük. Sağlık Bakanı ile de görüşmeyi düşünüyoruz. El ele vererek, erken tanı konan hasta oranının yüzde 70 -80'e ulaşmasını istiyoruz.
- VEREMİ YENDİK: 40 yaşına gelen her kadın mamografi çektirir, genel cerrah ya da kadın doğum uzmanına muayene olursa herhangi bir sorunumuz kalmaz. Tümör tespit edilse bile erken yakalandığı için memenin korunma, kadının yaşama şansı var. Türkiye verem, tifo, trahoma gibi yoksulluk dönemine rastlayan bu hastalıklarla savaşta başarıya ulaştı. Meme kanseri de böyle algılanabilir ve bu hastalıkla da baş edebiliriz.
- 6 BİN KADIN TARANDI: İstanbul'da Bahçeşehir ve çevresindeki semtlerde de 40-69 yaş arası sosyal ve ekonomik düzeyleri farklı 6 bin kadın tarandı. Bu kadınlar, MEMEDER'de bulunan aile hekimi tarafından muayene edildi. Ücretsiz dijital mamografi, ultrasonları yapıldı. Tanı konulan, şüpheli bulunanların biyopsileri, ameliyatları da yapıldı. 42 kadında evre 0 ve evre 1 yani çok erken meme kanseri yakalama şansımız oldu, yaşamları kurtuldu.
Geç kalmayın, dimdik ayakta kalın
MEMEDER'i kurarken istedim ki bu hastalığa yakalanan kadınlar, bu illete yakalanabilecek kadınlara 'Ben dimdik ayaktayım, sağlıklıyım, mutluyum ve siz de bu mutluluğu yaşayacaksınız. Geç kalmayın, erken tanı sağlayalım, taramaya katılın' mesajı versin. Kurucularının ağırlıkla bu hastalığı yaşamış kadınlardan ve meme kanserine karşı mücadele vermiş bilimadamlarından oluşması derneğin sosyal ve bilimsel yanını eşit kılıyor.
Seçmece yok, kontrol var
MEMEDER, İstanbul'da Bakırköy, Levent, Fatih, Yeşilköy ve Beşiktaş semtlerinde kurulan pazarlarda bilinçlendirme stantları kurdu. Meyvelerin üzerine 'Seçmece yok kontrol var' etiketleri yapıştırılarak meme kanserinde erken tanının öneminin altını çizdi.
TÜRKAN YILMAZER