Metabolik sendroma dikkat!..

Kilo aldıran sağlık düşmanı sendrom!!

Mo­dern za­man­lar­da­ki bes­len­me alış­kan­lık­la­rı, ha­re­ket­siz­lik gi­bi fak­tör­ler yü­zün­den şe­ker, tan­si­yon ve obe­zi­te­nin bir ara­da gö­rül­dü­ğü me­ta­bo­lik sen­dro­ma ar­tık ço­cuk­lar­da bi­le rast­la­nır ol­du!

Bes­len­me şart­la­rı ar­tık gü­nü­müz­de çok fark­lı. Gı­da en­düs­tri­si­nin ra­fi­ne­ri gı­da­lar ya­pı­yor ol­ma­sı, fast fo­od de­ni­len ye­mek tar­zı­nın gi­de­rek ar­tı­yor ol­ma­sı ve bu gı­da­la­rın trans yağ içer­me­si me­ta­bo­lik sen­dro­mun sık­ça gö­rül­me­si­ne se­bep olu­yor.

Me­di­cal Park Bah­çe­li­ev­ler Has­ta­ne­si Ge­nel Cer­ra­hi Uz­ma­nı Prof. Dr. Er­hun Eyü­boğ­lu; mo­dern ça­ğın kor­ku­lu rü­ya­sı ha­li­ne ge­len me­ta­bo­lik sen­dro­mun ge­nel­lik­le obe­zi­te ile sey­re­den bir en­dok­ri­no­pa­ti (iç sal­gı sis­te­mi has­ta­lık­la­rı) yu­ma­ğı ol­du­ğu­nu vur­gu­la­dı. Prof. Eyü­boğ­lu, “Ya­ni birçok has­ta­lı­ğa se­bep olan hi­per­tan­si­yon, obe­zi­te, şe­ker di­ya­bet ve kan yağ­la­rın­da yük­sek­lik gi­bi has­ta­lık­la­rın bir ara­da gö­rül­me­si­ne me­ta­bo­lik sen­drom adı ve­ri­li­r” de­di.

FRUK­TOZ BA­ĞIM­LI­LIK YA­PI­YOR

Ha­zır bir­çok gı­da fruk­toz­dan zen­gin ha­le ge­ti­ri­li­yor. Gı­da sa­na­yi, bu ürün­le­ri da­ha ko­lay sa­ta­bil­mek için ve da­ha iyi pa­zar­la­ya­bil­mek için bun­la­rı ya­pı­yor. Siz de bu gı­da­la­rı ba­ğım­lı­lık ya­rat­tı­ğı için hep da­ha faz­la tü­ket­mek is­ti­yor­su­nuz. Ket­çap ve ma­yo­nez gi­bi sos­la­rın içe­ri­sin­de de bu tarz mad­de­ler bu­lu­nu­yor.

Me­ta­bo­lik sen­drom baş­la­dı­ğı za­man, yıl­lar ön­ce­sin­de baş­la­mış olan da­mar­sal bo­yut­lar­da­ki bir­ta­kım ha­sar­la­ra se­bep olu­yor. Has­ta­lık, kro­nik ve ay­rı­ca ölüm­cül bir sü­reç­tir. Bu ne­den­le er­ken­den te­da­vi edil­me­si ge­re­ken bir has­ta­lık­tır. Ki­lo al­ma ile bir­lik­te tab­lo gi­de­rek ağır­laş­mak­ta­dır. Obe­zi­te de­di­ği­miz ha­di­se, ki­şi­de mor­bid obe­zi­te­ye dö­nüş­mek­te­dir.

HAS­TA­LIK­LA­RA DA­VE­Tİ­YE

Bu­nun dı­şın­da has­ta­da gör­me bo­zuk­luk­lar ve cin­sel­lik hor­mon­la­rı­nın dü­zen­siz­lik­le­rin­den do­la­yı ba­zı prob­lem­ler or­ta­ya çı­ka­bi­lir. Kalp da­mar has­ta­lık­la­rı, in­me­ler, kalp kriz­le­ri, şe­ker has­ta­lı­ğı, in­sü­lin di­ren­ci­ne bağ­lı ola­rak pıh­tı­laş­ma bo­zuk­luk­la­rı, be­yin içi ba­sın­cı­nın art­ma­sı­na bağ­lı olu­şan şid­det­li baş ağ­rı­la­rı, ba­zı kan­ser tür­le­ri­nin or­ta­ya çık­ma ora­nı­nın yük­sel­me­si, da­mar­sal bo­zuk­luk­la­ra bağ­lı ola­rak ayak­ta ya­ra­la­rın açıl­ma­sı­na ve kon­trol edi­le­me­me­si­ne se­bep ola­bi­li­yor.

HEM ZA­YIF­LA HEM SAĞ­LIK­LI YA­ŞA

Ame­li­yat­tan son­ra­ki ilk bir ay içe­ri­sin­de, has­ta­nın adap­tas­yon sü­re­cin­de sı­vı  yu­mu­şak gı­da­lar ile bes­len­me­si is­te­ni­yor. Bu ara­da ilk bir haf­ta içe­ri­sin­de has­ta 10-15 ki­lo­ya ya­kın ki­lo kay­be­di­yor. Son­ra­sın­da ki­lo kay­bı bu ka­dar hız­lı ol­mu­yor. Ru­ti­ne gir­dik­ten son­ra ki­şi or­ta­la­ma ay­da 7 -8 ki­lo kay­bet­mek­te. Za­ten has­ta­da ar­tık tok­luk his­si oluş­tu­ğu için nor­mal ye­mek yi­yor­lar, aşı­rı­ya kaç­mı­yor­lar. Ge­le­cek­te ken­di­le­ri­ni bek­le­yen on­lar­ca ölüm­cül has­ta­lık­tan da kur­tul­muş olu­yor­lar.

Yağ dokuları çocuklukta gelişir

Çocukların yağ dokuları çocukluk çağında gelişmeye başlıyor. Kilo verdiğiniz zaman bu dokular yok olmuyor; sadece içi boşalmış oluyor, ileride de yeniden bu doku dolabilir. Yapılan araştırmalar, otopsiler sonucunda 18-20’li yaşlardaki kişilerin damarlarında lipitler, plaklar oluşmaya başladığı görülüyor. Bu durum gençlerdeki ani ölümlere sebebiyet vermektedir. Bu nedenle de anne babaların çocukların yediklerine içtiklerine çok dikkat etmesi gerekmektedir.

‘AÇLIK HORMONUNA DUR’ DİYEN AMELİYAT

“Me­ta­bo­lik sen­drom ge­nel­lik­le obe­zi­te ile bir­lik­te gö­rül­dü­ğün­den, obe­zi­te cer­ra­hi­sin­de uy­gu­la­nan yön­tem­ler­den bi­ri­ni ter­cih edi­yo­ru­z” di­yen Prof. Dr. Er­hun Eyü­boğ­lu şun­la­rı söy­le­di: “Bun­la­rın için­de en faz­la uy­gu­la­dı­ğı­mız yön­tem ise gas­trik bypass de­di­ği­miz cer­ra­hi yön­tem. Bu yön­tem­de, mi­de­nin bir bö­lü­mün­de sal­gı­la­nan aç­lık hor­mo­nu olan ghre­lin hor­mo­nun ça­lış­ma­sı­nı en­gel­le­miş olu­yo­ruz. Gas­trik bypass ame­li­ya­tın­da ghre­lin hor­mo­nu or­ta­dan kalk­tı­ğı için, yağ do­ku­sun­dan sal­gı­la­nan bir hor­mon olan lep­tin di­ren­ci de or­ta­dan kal­kı­yor ve böy­le­ce ki­şi aç­lık his­set­mi­yor. “

SERDA KIVILCIM / BUGÜN İNTERNET SİTESİ




Cristiano Ronaldo'ya 'estetik' şoku: Davalık oldu! 'Kızılcık Şerbeti'ne hangi 'yeni oyuncu' veda ediyor? Hafsanur Sancaktutan'ın fendi Afra Saraçoğlu'nu yendi Uğur Akkuş'tan eski eşi Gonca Derin'e tehdit dolu sözler Sosyetik aşçı, yakışıklı avukata abayı yaktı Taner Ölmez'e sevimli kızından set ziyareti