Meteoroloji'den "kül bulutu" açıklaması...

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar, İzlanda'da yanardağın patlaması sonucu yayılan kül bulutlarının önümüzdeki 24 saat içerisinde Türkiye'yi etkilemeyeceğinin tahmin edildiğini söyledi.

Rüzgarların taşıdığı kül bulutlarının Türkiye’nin kuzeyinde kaldığını aktaran Çağlar, "Önümüzdeki 24  saatlik  dilim içerisinde Türkiye’de hava ulaşımı konusunda herhangi bir etkileşim olmayacak" dedi.

 Sabiha Gökçen Havalimanı içerisinde bulunan Airport  Otel ’de düzenlenen "Meteoroloji Çalıştayı"na katılan Mehmet Çağlar, Avrupa’yı etkisi altına alan kül bulutlarıyla ilgili olarak İHA muhabirinin sorularını yanıtladı. Çağlar, volkanik aktivitenin durumunun yukarı  seviyelerdeki rüzgarın etkisine bağlı olduğunu ifade ederek, "Çünkü İzlanda ile Türkiye arasında epey bir mesafe var. Oradan buraya atmosferik taşınımın olabilmesi için yukarı atmosferdeki rüzgar hızları ve yönleri  önem  arz ediyor.  

 Volkanik etki şuanda devam ediyor ama rüzgarların etkisi ile ülkemizin 24  saat içerisinde etkilenmesini beklemiyoruz. Fakat burada rüzgar tahminleri, hızı ve yönünün  değişimi  önemli. Şuanda rüzgarlar batıdan doğuya doğru ve güneyden kuzeye doğru esiyor" diye konuştu. 
 Çağlar, kül bulutlarının yukarı atmosferde 6 ila 9 bin metre seviyesinden ilerlediğini belirterek, kül bulutlarının rüzgarın  etkisi ile Türkiye’nin kuzeyinde kaldığını söyledi. Önümüzdeki 24 saat için kül bulutlarının Orta Avrupa’dan devam  edip , gideceğine dair tahminleri olduğunu aktaran Mehmet Çağlar, "Atmosfer çok değişik bir yapıya sahip olduğu için 6 saatlik dilimlerde tahminlerimizi yeniliyoruz. Yeni bir gelişme olursa bunu halkımızla paylaşacağız" dedi. 

Önümüzdeki 24 saatlik dilim içerisinde Türkiye’de hava ulaşımında herhangi bir etkileşim olmayacağının altını çizen Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar, "Yer seviyesinde olabilir mi diye batlığımız zaman, taşınımlar yukarı atmosferde yani 5-7 bin belki 10-12 bin metre yukarıda gerçekleştiği için bu seviyelerde de yağmur ve yağış oluşumu yok. Yağış daha çok 500-3.500 bin metre üzerinde çıkıyor. Bu seviyelerde Türkiye kül taşınımı olmadığı için yani yağmurla düşen herhangi bir kül olayı olmayacak" şeklinde konuştu.

Mehmet Çağlar, son 2 gündür Sahra üzerinden gelen bir toz taşınımı olduğuna da dikkat çekerek, "Şuandaki yağmurla birlikte bazı bölgelerimizle çamur şeklindeki yağış olabilir. Bunlar Sahra Çölü’nden, Afrika’dan gelen toz taşınımlarıdır. Kül bulutları değildir" ifadelerini kullandı.

İHA

Yeni sezonda hangi oyuncu ne kadar kazanacak, rekor kimde? Sosyetik düğünde Şeyma Subaşı-Hande Erçel krizi Metin Arolat'ın son anlarını mekanda bulunan seyirci anlattı İzzet Yıldızhan'dan evlenen oğluna büyük jest Tomris Giritlioğlu hayata gözlerini yumdu Gülşen cenaze sonrası çıktığı sahnede fenalaştı