Orhan Umut'tan "Gece Görüşü" DG Art Project’te sanatseverlerle buluştu

Türk figüratif resim sanatının önemli isimlerinden Orhan Umut'un “Gece Görüşü” adlı kişisel sergisi, Zeynep ÖZTÜRK küratörlüğünde dün DG Art Project’te sanatseverlerle buluştu.

Sergideki eserlere yönelik konuşan Umut, “Herkes eğlenmeyi, gülmeyi, tebessüm içerisinde resimler görmeyi tercih edebiliyor. Ben biraz daha madalyonun öbür tarafında, durağanlığı, belki biraz da kaotik bir gerilimi vurgulamak ve onu izleyiciye taşımak istiyorum” ifadelerini kullandı. Sergi 11 Mayıs’a kadar ziyaretçilerini ağırlayacak.

Birçok kurum, kuruluş, müze ve özel koleksiyonda eserleri bulunan, Türk figüratif resim sanatının önemli isimlerinden Orhan Umut, küratörlüğünü Zeynep Öztürk’ün üstlendiği “Gece Görüşü” isimli sergisiyle sanatseverlerle buluştu. Umut’un 50 eserden oluşan ve hazırlık süreci yaklaşık 14 ay süren sergisi 18 Nisan – 11 Mayıs tarihleri arasında DG Art Project ev sahipliğinde ziyaret edilebilecek. Umut, resimlerinde yalnızlığın ve bırakılmışlığın rengine bürünmüş insanlara yer verirken bu insanlar, her türden yabancılaşmanın ve insanilikten uzaklaşmanın dünyasında her nasılsa yaşama sevinçlerini korumakta ve umutlarını yeşil tutmaktadır.



Bundandır ki kendilerine ait münhasır alandan çıkmış ve kolektif bir üretim alanı olan sokağa taşmışlardır. Ana teması “Gece Görüşü” olan bu sergide, bazı şeylerin üstesinden gelemeyeceklerinin farkında olan kahramanlar, bir hayal unsuru olan gündüzü ve aydınlığı konuşmaya devam eder. Onların bir arada olmaları, ef ve püf kumpanyasıyla özelleştirilmiş hayata karşı bir reddediş ve mekân anlayışına katkıdır. Orhan Umut'un eserlerinde somut gözlemlerle kavramsal düşüncelerin buluştuğu bir dünya orataya çıkıyor. Kültürel çeşitliliğin, yalnızlığın ve bırakılmışlığın renklerle bütünleştiği eserler; izleyicileri derin bir düşünceye ve duygusal bir yolculuğa çıkarıyor.

“GÜZEL BİR SERGİ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM”

Sergi ile ilgili konuşan Ressam Orhan Umut, “DG Art Project’te sergilenecek olan serginin ismi ‘Gece Görüşü’. Sergi, 50 eserden meydana geliyor. Neredeyse 14 ayımı alan bir süreçten, büyük bir ekip çalışmasından bahsediyorum. Güzel bir sergi olduğunu düşünüyorum. Tüm sanatseverleri bekliyorum. Sergi, 18 Nisan – 11 Mayıs tarihleri arasında ziyaret edilebilecek. Sergi hazırlık sürecinin tam orta noktasında geceyle ilgili resimler ortaya çıktı. Ondan sonraki çalışmalarım da ağırlıklı bu yönde gelişti. Dolayısıyla serginin adını da ‘gece görüşü’ koyma ihtiyacı duydum. Sergiye gelenler göreceklerdir bir önceki dönem eserler de yer almakta. Ama ağırlıklı olarak gece görüntülerine dair eserler çoğunluklu olarak izleyicinin karşısına çıkacaktır” diye konuştu.

“KAOTİK BİR GERİLİMİ VURGULAMAK VE ONU İZLEYİCİYE TAŞIMAK İSTİYORUM”

Eserlerin içeriği hakkında bilgi veren Umut, “Herkes eğlenmeyi, gülmeyi, tebessüm içerisinde resimler görmeyi tercih edebiliyor. Ben biraz daha madalyonun öbür tarafında durağanlığı, belki biraz da kaotik bir gerilimi vurgulamak ve onu izleyiciye taşımak istiyorum. Benim tercihim bu yönde diyeyim. Umarım izleyiciler gezerken keyif alacaklardır. Bu sergi gerçekten yeni dönem ve sonrasına ait birçok ipucunu barındırıyor. Bunun emarelerinin içinde taşıyan bir sergi. Tüm izleyicilere bu sergiyi görmeye davet ediyorum” dedi.


 


“YORUCU AMA GÜZEL BİR SÜREÇTİ”

Serginin küratörü olan Zeynep Öztürk ise “Ben şöyle söyleyeyim, ilk cümlem bu olsun: Orhan Umut’un eserleri ile DG Art’a bahar geldi. Galeri bir anda canlandı, rengarenk bir atmosfere büründü. Ne kadar durağanlık görsekte figürler ve canlı renkler insanı içine çekiyor. Bir anda masalsı bir hikayenin içine giriyorsunuz. Yorucu ama güzel bir süreçti. Orhan hocayla çalışmak ayrıca zevkliydi. Çok uyumlu çalıştık. Bu süreci güzel ve gecesi gündüzü olmadan geçirdik. Ama güzel bir sonuca vardık. Her şeyiyle şu anda keyfini sürüyoruz. 50 eserimiz var. Sergi DG Art Galeri’de 11 Mayıs'a kadar da devam edecek” ifadelerini kullandı.





“O CANLILIK VE PARLAKLIKLA RESİMLERİN ADETA İÇİNE GİRİYORSUNUZ”

Eserlere yönelik konuşan Öztürk, “Figürlerin durağanlığıyla size verdiği o canlılık ve parlaklıkla resimlerin adeta içine giriyorsunuz. Manifestoları her seyirciye göre de değişiyor. Her izleyici figürlere baktığı zaman resmin ayrı bir manifestosunu kendi yazmış oluyor. Orhan Umut’un eserlerini canlı gördüğümde kendi masal kitaplarımı hatırladım. Masal kitaplarının sayfaları arasında görürdük aynı onlar gibi. Ne anlatmak istediğini yazıyı okumadan anlardık. Umut’un bütün eserleri de aynen öyle. Belki bir durağanlık var, ağızlar kapalı. Figürlerin kendi içinde ritmik hareketleri var. Son derece durağanlar. Ama o kadar hikayeyi canlandırıyorlar ki resmin manifestosunu siz yazıyorsunuz. Bu güzel eserleri 1 ay boyunca DG Art Galeri’de sanatseverlerle buluşturuyoruz. Güzel, heyecanlı bir süreci bugün noktalıyoruz. Herkesi DG Art Project’e davet ediyorum” diye konuştu.

DHA

Hadise ve Şenol Sönmez galada aşk görüntüleri sergiledi: Aşkları nasıl başladı? Seda Bakan'dan film galasında Tuba Büyüküstün'e gönderme Duvara bantlanmış muz 6,2 milyon dolara satıldı İnşaat devinin veliahtının boşanma sınavı Zeynep Bastık'tan 'En çekici kadın' eleştirilerine cevap Bestemsu Özdemir - Burak Deniz aşkı evliliğe mi gidiyor?