Polise devredilen lüks araçlar tartışılıyor

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın suç örgütlerine yönelik operasyonda ele geçirilen 23 lüks otomobili polisin kullanımına verildiğini duyurması tartışma yarattı. Hüküm verilmeden mülkiyet hakkının ihlal edildiği öne sürülüyor.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, dün X hesabından yaptığı açıklamada İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün organize suç örgütlerine karşı gerçekleştirdiği operasyonlar sonucu 23 aracın ele geçirildiğini belirterek, “Mahkeme kararınca da bu araçlar emniyetimize verildi.  Artık bundan böyle bu araçlar, suç örgütlerinin değil; polisimizin emrinde, Milletimizin hizmetinde olacaktır” dedi.

Söz konusu paylaşımın ardından devredilen otomobillerin kara para akladıkları iddiasıyla tutuklanan Dilan ve Engin Polat çifti ile Comanchero adlı silahlı organize suç örgütüne olduğu belirtildi.

Her iki operasyonda ele geçirilen otomobiller arasında Ferrari, Lamborghini, Bentley, Rolls-Royce, Porsche, Maserati, Land Rover, BMW ve Audi gibi markaların modelleri bulunuyor.

Gün içerisinde polisler tarafından kullanılmaya başlanan Bentley model bir aracın Taksim’e getirilmesi de ayrıca haber oldu.

MÜLKİYET HAKKI İHLAL EDİLDİ İDDİASI

Ancak paylaşımın ardından mahkeme kararı olmadan şahıslara ait olduğu belirtilen araçlara el konulmasının mülkiyet hakkını çiğnemek olduğu yönünde iddialar farklı kişilerce gündeme getirildi.



Yine araçların maliyetlerine dikkat çekenler oldu. Ekonomist Mahfi Eğilmez, "Dünyanın neresinde Maserati'yle ceza kesmeye giden polisi var" diye sorarken vergi uzmanı Ozan Bingöl de araçların yakıt masrafları ve kasko giderlerinin hesaplanıp hesaplanmadığını sordu.

Peki güvenlik güçlerinin yaptığı operasyonlarda ele geçirilen araç, para ve diğer mallara ne oluyor? Yargılama sonucu genellikle iade mi oluyorlar yoksa kamuya mı geçiyorlar?

Eski MASAK (Mali Suçları Araştırma Kurulu) Başkan Yardımcısı Ramazan Başak, öncelikle bugüne kadar 5549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Kanunu’na muhalefet edildiği  gerekçesiyle el konulan malvarlıklarının miktarına dair elinde bir istatistik olmadığını belirtti.




Bu tür verilerin ancak yargının elinde olabileceğini de ekledi.

ANCAK TEDBİREN EL KONABİLİR

Güncel tartışmaya dair bir değerlendirme yapan Başak, iddianın ispatlanıp, mahkeme sonlanmadıkça mallara el konmasının mümkün olmayacağını ancak tedbiren el konulabileceğini belirtti.

“EL KONULAN MALVARLIĞININ SUÇTAN ELDE EDİLDİĞİ ÇOĞUNLUKLA İSPATLANIYOR”

MASAK’ın suç yoluyla elde edildiği iddia edilen mal ve paralarla ilgili iddiaları çok titiz olarak araştırdığını söyleyen Başak, “Bu konuda hazırlanan kimi raporlara karşın mahkemelerde bazen olumsuz kararlar çıkabiliyor. Ancak iddiaların çoğunlukla ispatlanmasından dolayı söz konusu operasyonlarda ele geçirilen malvarlıklarının önemli ölçüde hazineye devrolduğunu söyleyebilirim” dedi.

“38 YILLIK AVUKATIM İLK DEFA BÖYLE BİR ŞEY GÖRÜYORUM”

Ceza hukuku üzerine çalışan Avukat Uğur Poyraz da İçişleri Bakanı Yerlikaya tarafından duyurulan gelişmeyi eleştirerek, “38 yıldır avukatım. İlk defa böyle bir şey görüyorum bana göre hukuka aykırı. Karar kesinleştikten sonra suçtan elde edildiği tespit edilen mala el koyabilirsin ama daha yargılama bitmedi.  Beraat ederlerse ne olacak?” diye sordu.

“DİĞER ARAÇLAR NİYE KULLANILMIYOR?”

Operasyonlarda ele geçirilip polise tahsis edilen lüks araçları hatırlatan Poyraz, “Bentley aracı polisin altına verip Dubai polisi gibi ortalıkta nasıl gezdireceğiz biz. Benzini nasıl karşılanacak? Türkiye genelinde polise ait yedieminlerde operasyonlarda ele geçirilen belki 1000’e yakın araç vardır. Neden onlar kullanılmıyor?” dedi.

“SAHTE OLDUĞU KESİN OLAN ARAÇLAR BELLİ GÖREVLERDE KULLANILABİLİYOR”

Uzun yıllar kaçakçılık ve organize suçlar şubelerinde de görev yapan Eski Emniyet Müdürü Hanifi Avcı ise geçmişte de belli durumlarda operasyonlarda ele geçirilen araçların kullanılabildiğini şu şekilde anlattı:

“Aracın kendisi fiilen kaçaksa örneğin sahte belgelerle getirildiği sabitse ve mahkeme tarafından el konulacağı yüzde 100 ise geçmişte de valilik ya da ilgili makamların onayı ile bazı araçlar kimi birimlerde kullanılıyordu. Örneğin ben 1. Şube’de görevliyken 15-20 tane bu şekilde araç vardı. Bunlar suç örgütü tarafından şase numaraları değiştirilerek satılmaya çalışılan araçlardı”

Ali Kemal ERDEM / https://www.patronlardunyasi.com/haber/eski-masak-yetkilisi-basak-suctan-elde-edildigi-iddia-edilen-malvarliklarinin-cogu-ispatlanip-hazineye-devroluyor/301417

'Gizli Bahçe' dizisi neden erken final yaptı? Murat Yıldırım'dan bomba sözler İnşaat devinin veliahtının boşanma sınavı TRT 1’in "Kara Ağaç Destanı" dizisi final yapıyor Pelin Akil 'Yalı Çapkını'nından apar topar gönderiliyor Doğukan Manço'dan 'Barış Manço' filmi hakkında olay sözler Ebru Baki Sözcü TV’den ayrıldı mı?