Pul biber gerçeği!..

Pul biber gerçeği!..

Fatih Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Lokman Alpsoy’un yaptığı araştırmada, İstanbul’un 36 ayrı noktasından alınan pul biberlerin yüzde 45’inde sınırın üstünde aflatoksin maddesi tespit edildi. Aflatoksin, karaciğer kanserine yol açıyor.

Açıkta satılan pul biberlerin yüzde 45’inde kanser yapıcı madde olan mantar toksininin yasal sınırın üzerinde olduğu ortaya çıktı. Fatih Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Lokman Alpsoy, 3 lisans öğrencisiyle birlikte bir araştırma gerçekleştirdi. İstanbul’un 36 ayrı bölgesinde açıktan satılan pul biberlerden örnekler alan Alpsoy, ambalajlı olarak satılan 4 ayrı numuneyi de laboratuvarda inceledi. Pul biberleri bir çeşit küf (Aspergillus) tarafından üretilen aflatoksin açısından değerlendirdiklerini belirten Alpsoy, açıktan satılan pul biberlerin yüzde 45’inde yasal oranın üstünde karaciğer kanserini yapan aflatoksin maddesiyle karşılaştıklarını anlattı. Paketli 4 pul biber örneğini de incelediklerini ifade eden Alpsoy, bu maddenin paketli ürünlerde bulunmadığını dile getirdi. Alpsoy, "Açıkta satılan ürünlerin yüzde 44,4’ünde yasal sınırın (10 ppb) üstünde total aflatoksine rastladık. Hatta bunların yüzde 13,88’i 10-15 ppb arası, yüzde 22,22’si 15-50 ppb arası ve yüzde 8,33’ünde ise 50 ppb’nin üstünde aflatoksin tespit ettik." diye konuştu. Paketli pul biberlerde aflatoksin miktarının gama ışınlama teknolojisinden dolayı yasal sınırların altında olduğunu kaydeden Alpsoy, sağlıklı bir ortamda üretilen pul biberlerde bu oranın yasal sınırın altında olduğunu belirtti. Alpsoy, "Aflatoksinler bu küfler tarafından özellikle belirli nem oranının (yüzde 15) olduğu ürünlerde ve ortamlarda üretilirler. Aflatoksinler pişirme sürecinde bozulmadığından dolayı çok ciddi risk oluşturuyor. Pul biber gibi ürünlerde genelde üreyen Aspergillus cinsi küfler aflatoksin üretirler. Aflatoksinli yemle beslenen hayvanların sütlerinde de aflatoksin M1 ve M2 adı verilen aflatoksinler bulunur." dedi.

AB SINIR DIŞI EDİYOR, BİZ TÜKETİYORUZ

Aflatoksin içeren ürünlerin Avrupa Birliği’ne bağlı ülkelerde çok sık denetlendiğini kaydeden Yrd. Doç. Dr. Lokman Alpsoy, yasal sınırın Türkiye ve Avrupa Birliği’ne bağlı ülkelerde 10 ppb olduğunu belirtti. Bu oranın üstünde çıkan ürünlerin AB’de sınır dışı edildiğini ifade eden Alpsoy, geçen sene ihraç edilen 129 ürünün bu gerekçeyle Avrupa Birliği ülkeleri tarafından sınır dışı edildiğini aktardı. Geri gönderilen ürünlerin başında yüzde 55 ile incir ve incir ürünleri ilk sırada yer alıyor. Alpsoy, Avrupa Birliği ülkelerine ihraç ettiğimiz ürünler sınır dışı edilse bile bu ürünlerin iç piyasada tüketiciye sunulduğunu iddia ederek şu bilgileri verdi: "Tarım Bakanlığı denetleme-analiz yapıp bir kısım pazarlamacılara bazı cezalar kesse bile analiz edilen ürün sayısı çok düşüktür. Bir de genelde analizler toptan pazarlama yapan pazarlamacıların ürünlerinde yapıldığından son tüketiciye kadar gelme sürecinde de küflerin varlığına bağlı olarak aflatoksin miktarları artmaktadır."

Mehmet Şükrü OCAK



Yasemin Şefkatli ikizlerinin hastalığını açıkladı Kuruluş Osman’a iki flaş veda, bir yeni oyuncu! Ünlü ismin son görüntüsü yürek burktu Şoray Uzun'un isyanı: "Hakkımı helal etmiyorum!" Ebru Şallı'dan nafaka açıklaması Nesrin Cavadzade: "Oyunculuk yeter artık, sahnelere çıkacağım"