Siber saldırılara karşı güvenilir şifre depolama cihazı
Ankara'da Başkent Üniversitesi öğrencileri Ekin Tokur ve Caner Ürük, insanların farklı şifre ezberlemede yaşadıkları güçlükleri ortadan kaldırmak ve siber saldırıları engellemek amacıyla 'Güvenilir Parola Depolama Cihazı' geliştirdi.
Başkent Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği bölümü 4'üncü sınıf öğrencileri Ekin Tokur ve Caner Ürük, insanların farklı şifre ezberlemede yaşadıkları güçlükler ve bu nedenle aynı şifreyi kullanarak siber saldırılara açık hale gelmelerini engellemek için Dr. Oğul Göçmen danışmanlığında bitirme projesi olarak 'Güvenilir Parola Depolama Cihazı' tasarladı.
TÜBİTAK desteğinde geliştirilen ve USB Protokolü (Elektronik Haberleşme Protokolü) ile çalışan taşınabilir bellek, şifreleri depolayıp seri ve otomatik olarak bilgisayara veya telefona yazabiliyor. Ekstra bir yazılım gerektirmeden kullanılan cihaz, oyun konsolları, serverlar, bilgisayarlar, akıllı telefonlar ve akıllı televizyonlar gibi birçok teknolojik alanda kullanılabiliyor.
'BU PROJEYİ SİBER SALDIRILAR SEBEBİYLE TERCİH ETTİK'
Öğrencilerden Ekin Tokur, projedeki amaçlarının siber saldırılara karşı güvenli çözüm üretmek olduğunu belirterek, "Bu cihazı insanların gündelik hayatta aynı şifreleri birden fazla kullanması ve basit şifreler tercih etmesinin yol açtığı güvenlik açığı yani siber saldırılar sebebiyle tercih ettik. Bunun tabii basit bir çözümü şudur; her yerde aynı şifreyi kullanmamak, farklı şifreler kullanmak. Ama bunu insanlar niye yapmıyor. Çünkü akılda tutamıyorlar şifreleri. Akılda tutamayacakları için de biz bu cihazı geliştirdik" dedi.
Tokur, cihazın çalışma sistemine ilişkin de "Bu cihaz, kendisi içinde şifreleri depolayıp otomatik olarak yazma özelliğine sahip. Bunu yaparken de evrensel bir cihaz olması sebebiyle USB protokollerini tercih ettik. Cihaza şifreleri yüklemek için, önce USB flash bellek moduna alıyoruz. Şifreleri yükledikten sonra siteye girmek istediğimizde, ekrandan seçiyoruz şifreyi ve bu ekrandan klavye modunu alıyor USB kendini. Bu sayede bu cihazı herhangi ekstra bir yazılım gerektirmeden birçok ortamda kullanabiliyoruz" ifadelerini kullandı.
'PROJEYİ AÇIK KAYNAK OLARAK SUNMAYI PLANLIYORUZ'
Projenin 2017 yılından itibaren aklında olduğunu kaydeden Tokur, "Okulumuzda bitirme projesi yapmamız gerektiğinde projede yer alan arkadaşım Caner'e ve hocalara bu projeyi önerdim. Yaklaşık bir buçuk yıldır bu bitirme projesi ile uğraşıyoruz. Bilgisayar Mühendisliği bölümünde 4 yıl boyunca öğrendiğimiz bilgilerin çoğunu bu projede kullanmak istedik. İşletim sistemleri, veri tabanı vs. gibi birçok bilgi var. Bu bilgilerin yüzde 90'ını bu projeyi gerçekleştirirken kullandık. Biz bu projenin aslında açık kaynak olması gerektiğini düşünüyoruz. Kullanıcıların yüzde yüz güvenlik istemesi durumunda bunu açık kaynak bir şekilde sunmayı planlıyoruz" dedi.
DHA