Sıcak para alarm veriyor

Yüksek faiz oranlarının cazibesine kapılan yabancılar, geçen hafta Türkiye’de 3.1 milyar dolarlık sermaye girişine imza attı. Kısa süreli getirilerin peşinden koşan sıcak paranın büyüklüğü alarm veriyor.

Sözcü Gazetesi'nin haberine göre yüksek faizden yararlanmak isteyen yabancıların etkisiyle 13 Eylül haftasında 3.1 milyar dolarlık sıcak para Türkiye’ye girdi.

Genelde kısa süreli sermaye akışı olan sıcak parada tablonun tersine dönmesi halinde ekonomide 2018 yazı benzeri bir kriz yaşanmasından endişe ediliyor. 13 Eylül haftası yabancı yatırımcının tahvil ve carry trade tarafında yüklü giriş yaptığı bir hafta olarak kayıtlara geçti. Bloomberg HT’nin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerinden yaptığı hesaplamalara göre yabancıların Türk bankaları ile swap miktarı 13 Eylül haftasında 3.1 milyar dolarlık yüklü bir girişe işaret etti.

Bu giriş mayıs ayından bu yana yaşanan en hızlı giriş olarak kaydedildi.

Son girişle birlikte yabancıların Türk bankaları ile swap miktarı 21 milyar dolarla (715.3 milyar lira) yeni zirvesini görmüştü.

DAHA DA ARTABİLİR

Son dönemde yabancı yatırımcıların tahvil tarafında pozitif raporları da dikkat çekiyordu. Son değerlendirme Deutsche Bank’tan gelmişti. Deutsche Bank, Türk tahvilleri ile ilgili kapsamlı notunda rallinin önümüzdeki aylarda da devam edeceği beklentisini paylaşmıştı. Analizde mart ayından bu yana yerel tahvillerin pozitif getiriler sağlamasına rağmen döviz carry işlemlerine kıyasla daha düşük performans gösterdiği de belirtilmişti. ABD Merkez Bankası’nın faizi bu hafta 50 baz puan düşürmesinden sonra daha yüksek getiriler peşinde koşan, risk iştahi yüksek yatırımcıların gelişmekte olan piyasalara ilgisinin artabileceği tahmin ediliyor. Türkiye’nin yüzde 50’lik faiz oranıyla bu konuda muadil ülkelerden net bir şekilde ayrışması, yabancı yatırımcıların dikkatini çekiyor.

48 milyar doları geçti

Yurt dışında yerleşik kişilerin hisse ve tahvil yatırımlarının büyüklüğü 13 Eylül haftasında 48 milyar doları geçti. Yabancıların elindeki hisse senetlerinin piyasa değeri 33.6 milyar dolar, tahvil varlığı ise 14.7 milyar dolara ulaştı.

Geçen hafta da hisse satmayı sürdüren yabancılar, 1.6 milyar dolarlık tahvil alarak son 3.5 ayın en büyük para girişine imza atmıştı.

Metin Arolat, 52 yaşında hayatını kaybetti Oyuncu Emrah Altıntoprak hakkında son dakika gelişmesi Cezaevinden çıkan Bahar Candan: "Özüme döndüm" Narin Güran cinayetinde sır perdesi aralandı! İtirafçı: "Katil, amca Salim" Melisa Aslı Pamuk ile Yusuf Yazıcı’nın bebeklerinin cinsiyeti belli oldu Melih Gökçek'in malvarlığına haciz konuldu