Yaşam süresi uzatıldı!..
Yaşam süresi uzatıldı!..
Günümüzde tıp teknolojisinin gelişmesiyle beyin tümörü tedavisinin de önemli gelişmeler kaydettiğini belirten Prof. Dr. Cengiz Kuday, beyin tümörü olup, yıllarca sağlıklı yaşayan kişilerin olduğunu söyledi.
Tüm beyin tümörlerini ne olursa olsun ameliyat edebileceklerini söyleyen Florence Nightingale Hastaneleri Nöroşirürşi Bölüm Koordinatörü Prof. Dr. Cengiz Kuday, “Çok kötü bir tümör cinsi olduğunu gördüğümüz halde, bildiğimiz halde niye ederiz? Çünkü ameliyat sonucu, en kötü tümörde bile kişiden kişiye değişir. Bugün çıkaramayacağımız tümör yok. Ama hangi tümörü çıkarıp çıkaramayacağımızı biz karar veririz” dedi.
Tıp teknolojisindeki gelişmelerden nöroşirürjinin de nasibini aldığını belirten Prof.Dr. Kuday, “Beyin cerrahisi alanında kullanılan gelişmiş MR’lar var. Beyinin yapısını, bölümlerini ve tümörün yerini görebiliyoruz. Bu sayede ameliyatta nereye dokunup nereye dokunmayacağımızı biliyoruz ve çok az zararla ameliyatlardan çıkabiliyoruz. Bu teknoloji ülkemizde var. Değişik bir MR şeklidir bu. Yakın bir zamanda da sadece şekline bakarak, biyopsi almadan tümörün cinsini söyleyebileceğiz” şeklinde konuştu. Günümüzde sadece teşhiste değil tedavide de önemli aşamalar kat edildiğini ifade eden Prof. Dr. Kuday, bunun da hastaların yaşam süresine önemli katkı sağladığını söyledi. Prof. Dr. Kuday, sözlerine şöyle devam etti:
“Bu alanda her gün bir gelişme olduğunu söylesek yanlış olmaz. Günümüzde farklı tedavi şekilleri, tedavi modeliteleri var. Eskiden çok kötü dediğimiz tümörlerin içinde bile kendi aralarında sınıflandırma var, bu sınıflandırmalara göre de tedavi neticeleri farklı. Eskiden 8 ay yaşayacak dediğimiz hastalar, tümörlerin kendi içinde sınıflandırması olduğu için bazı ilaçlara cevap veriyorlar ve uzun yaşayabiliyorlar. Henüz deneme safhasında olan beyin tümörlerine aşı geliştirme çalışmaları da yapılıyor. Aşı her tümör cinsi için geçerli değil. Dünyada büyük merkezlerde belli türlerde henüz birinci faz aşamasında kullanılıyor. Bazı kök hücre çalışmaları da yapılıyor. Çok düşük sayıdaki hastada olumlu neticeleri var. Beyin cerrahisinde ameliyatların artık mikroşirürji denilen özel mikroskoplarla yapılıyor. Beyin ameliyatları beynin hiçbir hücresine zarar vermemek için çok ufak yapılar üzerinde çalışmayı gerektiriyor. Bu çalışmaya imkan veren mikroskoplar ve özel aletler var artık. Ayrıca ameliyatlarda navigasyon kullanıyoruz. Navigasyon derin tümörlerde, tümörün yerini bulmak için kullanılıyor. Tıpkı araçlarda bulunan ve yön gösteren navigasyon gibi bu da bize yol gösteriyor.”
Teknolojiler sayesinde beyin tümörlerinde yaşam süresinin uzadığını belirten Prof. Dr. Kuday, “Bazı tümörler var ki glial tümörler diyoruz genel bir başlık altına koyduğumuzda bu tümörlerin bulunduğu kişiler kısa yaşar. Yani en fazla 8 ay, bilemediniz 2 sene. Ama şimdi onların içinde bile bazı tümörler var ki hastalar uzun yaşatılabiliyor. Çünkü bu tümörlerin de kendi içinde farklı türevleri, farklı yapıları hassasiyetleri var ve buna yönelik ümmin sistemi geliştiren ilaçlar bazı reseptörler bulundu. Buna uygun ilaçlar verilerek yaşam süresi biraz daha uzatıldı” ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Cengiz Kuday, özellikle 6-9 yaş arası çocuklarda beyin tümörünün sık görüldüğünü belirterek şunları söyledi:
“Bununla ilgili, pek çok neden ileri sürülebilir. Örneğin cep telefonu yapar mı? Radyasyon yapar mı? Baz istasyonları yapar mı? Bazı kimyasal, kansorejen şeyler yapar mı? Bunlar bize en çok sorulan sorular. Öyle ispatlanmış bir şey yok. Her kanserde olduğu gibi beyin kanseri yapma olasılığı da var. Ama elimizde ispatlanmış bilimsel bir veri yok. Ayrıca, çocuklardaki beyin tümörü belirtilerinin büyüklerdekinden farklı. Çocuklarda belirtiler daha çabuk ortaya çıkabiliyor. Nedir bu belirtiler? Epilepsi nöbetleri, durdurulamayan baş ağrısı, durdurulamayan kusmalar, davranış bozuklukları, tümörün yerleştiği yere göre (motor) hareket bozuklukları. Veya tümörün yerine göre denge bozuklukları.”