Yenidoğanlar hakkında her şey!

Yenidoğanlar hakkında her şey!

•    Göbek Temizliği:

Bebeğinizin göbeği yaklaşık 10 gün sonra düşer. Bu sürede her gün bebeğinizin göbeğini temizlemelisiniz. Göbeğin mikrop kapmaması için göbek çevresini temiz bir pamuk veya gazlı bez yardımıyla %70’lik alkol ile dikkatli bir şekilde temizlemelisiniz. Göbek bağı düştükten sonra biraz kanaması normaldir. Eğer akıntı geliyorsa ya da şişerse doktora gitmelisiniz. Göbek düştükten sonra da temizliğe dikkat etmelisiniz.


•    Anne Sütü ile Beslenme :

 Anne sütü bebeklerin gelişebilmeleri için gerekli tüm besinleri içerir, bulaşıcı hastalıklara karşı ona bağışıklık kazandırır. Emzirme, aynı zamanda, anne ile çocuk arasında, çocuğun ruhsal açıdan gelişmesini etkileyen yakın bir ilişkinin doğmasına yardımcı olur.
Emzirme zamanlarını, kendiniz için en uygun ve dinlendirici olan saatlere göre programlayın. Bebeği emzirirken size en rahat gelen duruşu benimseyin. Bebeği emzirmeye başlamadan önce ellerinizi sıcak suyla yıkayın. Göğüs uçlarınızı temizleyin.
Bebeğe önce bir memenizi verin ve 10 dakika emzirin, sonra diğerini vererek 10 dakika daha emzirin. Bir sonraki emzirmeyi, bebeğin en son emdiği göğüsten başlatın. Bebeğiniz, süt gereksinmesinin önemli bir bölümünü emzirmenin ilk birkaç dakikasında alacaktır. Fakat, sütün devamlı oluşabilmesi için bebeğin her iki göğüsle de emzirilmesi şarttır. Meme verilirken göğsünüzün bebeğin nefes almasını engellememesine dikkat edin.

Emzirdiğiniz memeyi alttan destekleyerek biraz yukarı kaldırın. Bebeğiniz her ağladığında memeye tutuyorsanız ve kilo alımı normal ise yeterince besleniyor demektir. Bebeğiniz ne zaman acıkırsa o zaman emmek isteyecektir. Bunu da size ağlayarak belli edecektir. Zaten bir süre sonra ağlama şekillerinden bebeğinizin ne istediğini anlar duruma geleceksiniz. Günde 8 kez beslemek en normaldir. Bebekler genellikle mideleri boş olarak 5 saatten fazla uyuyamazlar. Anne sütü ile beslenen bebekler, anne sütü daha çabuk sindirildiği için mama ile beslenen bebeklere göre daha çabuk acıkırlar. Her emzirmeden sonra ve gerekiyorsa emzirme sırasında bebeğinizin gaz çıkarmasını sağlayın. Bunun en kolay yolu,bebeğinizin midesi omzunuza değecek biçimde yatırmak ve hafifçe sırtına vurmaktır.

Bebeğiniz gaz çıkarırken, emdiği sütün birazını da kusabileceğinden omzunuza ufak bir havlu veya temiz bir bez parçası koymayı unutmayın. Bebeğinizi emzirdikten sonra meme uçlarınızı sıcak su ile silin. Sabun kullanmaktan kaçının. Meme uçlarının temiz havada tamamen kurumasını bekleyin. Sızabilecek sütü emmesi için sütyeninizin içine temiz bir tampon veya bez parçası koyun. Emzirmeye başladığınız ilk günlerde göğüs uçlarınız biraz acırsa hafif bir krem veya losyonla yumuşak bir biçimde ovun.
Emzirme anne ile bebek arasında yakın, sevgi dolu bir ilişki kurulmasına yardım eder. Anne duygusal olarak tatmin olur. Doğumdan sonraki yakın temas anne-bebek arasındaki ilişkinin gelişmesine yardım eder. Bebekler doğumdan hemen sonra annenin yanında kalırlarsa ve emzirilirlerse daha az ağlarlar. Emziren anneler bebeklerine daha şefkatli davranırlar. Uykusuz kalmaktan vb. daha az yakınırlar. Bazı çalışmalarda anne sütü ile beslenmenin bebeğin zeka gelişimine, entelektüel yapısına olumlu etki yaptığı bildirilmektedir. Yaşamın ilk haftalarında anne sütü ile beslenen düşük doğum tartılı bebekler yapay beslenen çocuklara göre ileri yaşlarda zeka testlerinde daha başarılı olurlar.


•    Uyku:

Yeni doğan bebek ihtiyacı olduğu kadar uyur. Yalnız uyku saatleri size uygun olmayabilir. Uyku düzeni oluşana dek sizi biraz üzecek, biraz da uykusuz bırakacak. Bu dönemde ona karşı anlayışlı olmanız gerekir. Gündüz çok güzel uyuyup tam sizin uyumak istediğiniz zamanda kalkıp oyun oynamak isteyebilir. Uyku düzeninin oluşması zaman alacaktır.
Bebeğinizin rahat rahat uyuması için odasına ve yatağına özen göstermeniz gerekir. Temizliğine, rahatlığına ve ışık düzenine dikkat etmelisiniz. En az iki yaşına gelene dek yastıkta uyutmamanız tavsiye edilmektedir. Yatış konumu olarak hafif eğimli sırtüstü pozisyonu tercih etmeli ayrıca bebeğin durumu sık sık kontrol edilmelidir. Beslendikten sonra hemen yatırılmamalıdır. Odada toz tutucu eşyalar bulunmamalıdır. Bebeği aşırı sarmalamayın. Odasını ılık tutun, 20-22 derece en iyisidir.

•    Banyo:

Bebeğinizin en önemli ihtiyaçlarından biri de banyodur. Hele de sevgi dolu sohbetlerle ve oyunlarla süslenmiş banyoları bebekler çok sever. Gerçi alışana kadar biraz zorluk çekersiniz ama daha sonra bu işten çok keyif alırsınız. Bebeğiniz büyüdükçe yıkanma ve temizlenme gereksinimi artacak, biraz daha pasaklı olacaktır. Yemekleri kendi yemeye başladığında saçlarına sürecek, altını temizlerken rahat durmayarak üstüne başına sürdürecek, kısacası temizlenmeye daha çok ihtiyaç duyacaktır. Bebeğinize küçük yaşlardan başlayarak banyoyu sevdirmeli, temiz olmaya teşvik etmelisiniz.

Bebeğinizi yıkarken kullanmanız gerekenler neler?

Banyo küveti, göz yakmayan şampuan, bebek sabunu, temiz bir havlu, pamuklu çubuk, nemlendirici doğal sünger gibi şeyler.
o    Bebeğiniz 6 aylık olana dek göz, kulak ve yüz için kaynatılıp ılıtılmış su kullanın. Kaynatma bakterileri öldürür.
o    Bebeğinizin burnunu ya da kulaklarını temizlerken temiz bir pamuk kullanın, kulak pamuğu kullanmayın ve yalnızca görebildiğiniz yerleri temizleyin.
o    Bebeğinizi hiçbir zaman banyoda yalnız bırakmayın.
o    Bebeğiniz oturur durumda olsa bile sırtından tutarak destekleyin.
o    Su sıcaklığını dirseğinizle kontrol edin.


•    Altının Değiştirilmesi:

Bebekler ilk haftalarda altlarını daha sık ıslatırlar. Bunun sebebi idrar torbalarının küçük oluşudur. Bebeğinizi altı ıslak ya da pis halde bekletmemelisiniz. Bebeğin bezindeki dışkının rengi beslenme düzenine göre ya da yaşına göre değişiklik gösterebilir. Yeşilimsi, siyah, yapışkan olan ilk iki ya da üç gün olan dışkı mekonyum adı verilen doğumdan önce bağırsaklarda bulunan dışkıdır. Yeşilimsi, kahverengi ya da açık yeşil renkli topaklar içeren yarı sıvı dışkı geçiş kakasıdır. Bebeğin sindirim sisteminin beslenmeye uyum göstermeye başladığını belirtir. Sarı renkli, hardalsı, içinde süt kesikleri olan dışkı anne sütü ile beslenen bebeklerde görülür. Açık kahverengi, kokulu ve katı olan dışkı ise mamayla beslenen bebeklerde görülür.

Alt değiştirme konusunda bilinmesi gereken başka bir konuda pişiklerdir. Her bebekte oluşabilir. Kızarıklıklar uzun sürebilir. Pişiği engellemek için bebeğinizin altını sık sık değiştirmeniz gerekir, ıslak bırakmamalı, koruyucu krem kullanmalı, sıkça altını havalandırmalısınız.
Jeff Bezos ve Lauren Sanchez'den evsizlere 110 milyon dolar bağış Adnan Aksoy boşanma davası açtı: Güzide Duran'ın evliliği bitiyor! Hande Erçel ve Barış Arduç'u buluşturan diziye yıldız transfer! Emre Sertkaya'nın son görüntüsü şoke etti Mehmet Dinçerler'den şaşırtan Hadise hamlesi Wanda Nara şaşkın: Mauro Icardi, Greeicy Rendon ile buluştu!