Yolculuklar, yenilenmeye vesiledir!..
Yolculuklar, yenilenmeye vesiledir!..
Yolculuk, sıkıcı ve bir an önce bitmesini istediğiniz bir durum olabilir. Ama bunu verimli bir hale getirmek elinizde. Aynı işi ve hayatı rutinler içinde geçenler atalete ve bıkkınlığa düşebilir. İşte seyahatler, yenilenme adına bir adımdır. Hareket, bereketi getirir, dostluklar pekişir, yola çıkan, hayatını yeniden gözden geçirme fırsatı bulur.
Haftalarca, aylarca, hatta yıllarca aynı işi yapan, belirli meşguliyetlerle vaktini tüketen insanda, hayat rutinler etrafında dönmeye başlar. Zamanla durağanlık, atalet, bıkkınlık baş gösterir ve yaşama heyecanı azalır. Bu durumun çaresi, rutini kırıp hayatımıza alacağımız yeni faaliyetlerdir.
Havaların ısınması ve okulların tatile girmesiyle seyahat planları yapılır, valizler hazırlanır. Birkaç günlük, haftalık, hatta aylık programlar için yola çıkılır. Bazıları yalnızca varacağı yere odaklanır, dolayısıyla yolculuğu sıkıcı bulur ve bir an evvel bitmesini ister. Bazıları ise yolculuğun bahşettiği sürprizleri, farklılık ve zenginlikleri keşfetmeye çalışır. Bambaşka güzellikler yaşar, ruhu ve gönlü coşturan hislerle dolar taşar. Aşk, şevk ve heyecanı artmış, morali yükselmiş olarak yolculuğu tamamlar. Yolculuklar bize neler kazandırır;
1. Yolculuk yapın, sıhhat bulursunuz
Efendimiz'in (sas) işaret buyurduğu bu ölçüye göre, yolculuk vücut sıhhatini iyileştirir ve dinçlik kazandırır. Ruhu dinlendirir, gönlü ferahlatır. Stresi azaltır ve dinginleştirir, yaşama heyecanını artırır, hayata ve olaylara müspet bakış açısı kazandırır.
2. Hareket, düşünceyi tetikler
Günümüz insanı, kendisini çepeçevre saran meşguliyetlerden kurtulup salim bir kafayla düşünmeye fırsat bulamadığı gibi, düşünmekten kaçmak için meşguliyetler buluyor. Kâinat boşluk kabul etmediği için, insan hayatı da önemli-önemsiz meşguliyetlerle doluyor. Yolculuk ise meşguliyetleri kısıtlar. Bu yüzden yolculuk birçoğuna sıkıcı gelir ve yolculuk süresince zaman geçirecek meşguliyetler bulmaya sevk eder. Genelde müzik dinlemek, film seyretmek, gazete, dergi gibi aktüel yayınlar akla gelir. Zamanı tüketen, zihni meşgul eden hatta uyuşturan bu tür meşguliyetlerden mahrum kalan insan ise düşünceye kapı aralar.
Araba yol üzerinde su gibi akarken, insanın hayatı da zihninde film şeridi gibi akar. Unutulmayan başarılar, en mutlu anları hayalen yeniden yaşanır. Mutluluk ve heyecanın devam etmesini ister, nazarımızı içinde bulunduğumuz ana çeviririz. Bir taraftan, yolunda giden işlerimiz, gerçekleştirmek üzere olduğumuz ideallerimiz ve önümüzdeki hedeflerimiz bize şevk verir. Bir taraftan da başarısızlıklar, yaşadığımız sorunlar, kronik problemler, hatta yolunda zannettiğimiz birçok konu zihninize üşüşmeye başlar.
Sakin ve salim bir akılla düşünüp, farklı bakış açıları geliştirerek, hayatımızdaki olumsuzlukları, doğru zannettiğimiz yanlışları ve kronik sorunların temeline inerek sebeplerini fark etmeye ve çözüm yollarını keşfetmeye başlarız.
3. Yeni idealler ve hedefler kazandırır
Yolculuklar, günlük hayatın koşuşturmasından bir an bile başını kaldıramayanlar için, şahsi ve ailevi hayatını, insan ve diğer varlıklarla, hatta kâinatla ilişkileri bir bütün olarak ele almak, düşünmek, değerlendirmek, farklı bakış açıları geliştirmek ve geleceği planlamak için çok önemli birer fırsattır. Zihnimizde canlanan hayaller, orijinal fikirler ideallerimizin yenilenmesine, hedeflerimizin netleşmesine vesile olur. Bu sayede hayatımız canlanır, renklenir ve anlam kazanır.
4. Yetenekleri ve insani değerleri geliştirir
Yolculuk, olumlu ve olumsuz sürprizlere açıktır. İş başa düştüğü zamanlar olabilir, hiç yapmadığımız işleri ilk kez yapabilir ve ilginç olaylara şahit oluruz. Hiç tanımadığımız insanlarla karşılaşır, diyalog kurar ve yardımlaşırız. Bütün bunlar, insanlara, olaylara ve hayata bakışımızı değiştirir. Problem çözme, girişimcilik, sabretme, yardımlaşma, paylaşma, fedakârlık, tefekkür gibi değerlerimizi pekiştirir. Yeteneklerimizin farkına varmaya ve geliştirmeye vesile olur.
5. İlişkileri geliştirir. Beraber yolculuk yapanlar birbirini dinlemeye ve empati kurarak anlamaya çalışırlar. Bu sayede birbirini daha iyi tanır, daha çok yaklaşır ve paylaşımlarını artırırlar. Arkadaşlıklar, dostluklar gelişir, eşler arasındaki muhabbet artar, aile fertlerinde aidiyet duygusu pekişir ve sevgi hâkim olur. Birlikte yapılan yolculuklar hayata huzur ve renklilik kattığı gibi, geçmişteki kırgınlıkları da tamir eder. Bütün bunların gerçekleşmesi için, yolculuklarda uyumlu hareket etmeli, empati duygusunu sürekli canlı tutmalı, sabır ve hoşgörü ile yaklaşmalı, kırıcı olmaktan şiddetle kaçınmalı.
Yolculukların verimli geçmesi için...
Yorgunluğun külfetine katlanmak, kazanımlara bakarak yolculuğu sevmek gerekir. Çünkü her şeyin değeri ölçüsünde bedeli vardır.
Planlı, programlı hareket etmeli, fakat sürprizlere ve belirsizliklere de açık olmalı.
Yolculuk sırasında bizi rahatsız eden olumsuzluklara, problemlere takılıp kalmadan güzellikleri keşfetmeye çalışmalı. Problemleri, gelişmemize vesile olan hediyeler olarak görmeli.
Yolculuğu renklendirecek, hoş anılar bırakacak orijinal, sıra dışı etkinliklere yer vermeli.
Yanımıza ufuk açıcı, algı ve düşüncemizi geliştirecek, farklı bakış açıları kazandıracak kitaplar almalı.
Gördüklerimizi, duyduklarımızı ve hissettiklerimizi not almak için ajanda veya defter bulundurmak.
Beslenmeye dikkat etmeli, hafif yiyecekler yemeli ve aç yola çıkılmamalı.
Kendi aracımızla gidiyorsak sık sık mola vermeli, toplu taşıma araçlarıyla gidiyorsak da molaları çok iyi değerlendirmeli.
Hoşumuza gitmeyen, tarzımıza uymayan ve bize mantık dışı gelen şeyleri tepkisel ve eleştirel yaklaşmak yerine, tanımaya ve anlamaya çalışmak, bize farklı bakış açıları ve zenginlik katacaktır.
* Bilecik Eğitimciler Derneği Başkanı
Kamil MEMİŞ